ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

Επάγγελμα: Δημοσιογράφος. Χωρίς αστερίσκους, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Και «εφημεριδάς», ήδη από τα παιδικά μου χρόνια καθώς ο πατέρας μου διετέλεσε διευθυντής σε εφημερίδες της Βόρειας Ελλάδας. Από μικρός λοιπόν, τρύπωνα στην αίθουσα σύνταξης, στο πιεστήριο και χανόμουν μέσα στα τηλεγραφήματα.

Από τότε μέχρι σήμερα με τις εφημερίδες έχω «σχέση ζωής», με πιο πρόσφατη την επιτυχημένη όπως θέλω να πιστεύω εκδοτική μου απόπειρα της κυριακάτικης εφημερίδας Το ΧΩΝΙ από την οποία αποχώρησα στα τέλη του 2015, αποδεχόμενος την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση του Νίκου Παππά να δουλέψω πλάι του στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί, αλλά και -στη συνέχεια- ως Ειδικός του Σύμβουλος και επικεφαλής του Γραφείου Τύπου στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, έπιασα το νήμα από την ανάποδη.

Ολοκληρώνοντας τη θητεία μου στο Υπουργείο, επέστρεψα στη μεγάλη μου αγάπη, τη δημοσιογραφία. Πλέον, τα λέμε κάθε βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel, όπου αναπτύσσω το πολιτικό μου σχόλιο για την επικαιρότητα της ημέρας.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ SITES
Τελειώνοντας το Λύκειο, αποφάσισα ότι με ενδιαφέρει το οικονομικό ρεπορτάζ. Αποφοίτησα από τη Σχολή Οικονομικών και Νομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αλλά -ήδη από τα δεκαεπτά – άρχισα να γράφω στην οικονομική εφημερίδα «Ναυτεμπορική». Στη συνέχεια εργάστηκα στην «Καθημερινή», το «Βήμα», την «Εξουσία», την «Ισοτιμία», το «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων», πάντα ως οικονομικός συντάκτης.

Στα είκοσι τρία μου, ανέλαβα αρχισυντάκτης στο οικονομικό τμήμα της έκδοσης της «Καθημερινής για τη Βόρεια Ελλάδα» και στα είκοσι έξι έγινα αρχισυντάκτης οικονομικού της εφημερίδας «Μακεδονία». Στα τριάντα μου είχα τη χαρά να είμαι ένας από τους νεαρότερους διευθυντές σύνταξης στην ίδια εφημερίδα.

Ακολούθως, και επί έξι χρόνια, εργάστηκα -αρχικά ως αρχισυντάκτης και, μετά, ως διευθυντής σύνταξης- στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ενώ στη συνέχεια, ανέλαβα διευθυντής του site newsbomb.gr.

Το ΧΩΝΙ ΚΑΙ ΤΟ toxwni.gr
Το ΧΩΝΙ ήταν ένα όνειρο που μοιράστηκα μαζί με τον Μάνο Κακλαμάνο. Στα πρώτα τριάμισι χρόνια της κυκλοφορίας της, η εφημερίδα έκανε τη διαφορά στον ελληνικό Τύπο με μαχητικά και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, ενώ πήρε ξεκάθαρα θέση απέναντι στις κυβερνήσεις που βούλιαξαν τον τόπο στην κρίση.

Το ΧΩΝΙ και toxwni.gr αποκάλυψαν και συνεχίζουν να αποκαλύπτουν μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που ταλάνισαν τον τόπο. Ένα παράδειγμα είναι το ρεπορτάζ για τις νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες η κυβέρνηση Σαμαρά αθώωσε προκαταβολικά τους υπουργούς και τους… φίλους της για το οποίο η εφημερίδα τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου (2014) από τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Λίγες εβδομάδες μετά την επανεκλογή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το Σεπτέμβριο του 2015, δέχθηκα πρόταση να ενταχθώ στο επικοινωνιακό επιτελείο της Κυβέρνησης, στο Μέγαρο Μαξίμου. Με την ίδρυση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), το Νοέμβριο του 2016, ανέλαβα τη θέση του Ειδικού Συμβούλου του Υπουργού, καθώς και τη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου του νέου Υπουργείου.

Από το νέο αυτό πόστο εργάστηκα καθημερινά για την ανάπτυξη του ψηφιακού τομέα στη χώρα μας και για την παροχή ισότιμων ευκαιριών προς όλους τους Ελληνες, με στόχο την εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος. Για «να φέρουμε το αύριο, σήμερα, για όλους», όπως λέει και ο Νίκος Παππάς. Σημαντικό κομμάτι της δουλειάς που γίνεται στο Υπουργείο είναι, επίσης, η εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγήσουν στην ορθότερη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, προς όφελος της ελευθεροτυπίας, της Δημοκρατίας, της κοινωνίας.

#DIGITALGREECE
Στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης του 2018, τη μεγάλη διαφορά -πλάι στο περίπτερο της τιμώμενης χώρας, των ΗΠΑ- έκανε το πρώτο ψηφιακό πάρκο στην Ελλάδα. Ένα project του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με τίτλο «Digital Greece», το οποίο συγκέντρωσε 120 start up εταιρείες κάτω από την ίδια στέγη. Νέοι άνθρωποι, φρέσκιες ιδέες, καινοτομία… έκλεψαν την παράσταση. Η οργάνωση του περιπτέρου 12, για λογαριασμό του Υπουργείου και της Helexpo, ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εγχειρήματα που έφερα σε πέρας, σε όλη μου τη ζωή.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΠΕΙΡΑΙΑ
Από γεννησιμιού μου πορεύομαι, όχι ως ιδιώτης, αλλά ως ενεργός πολίτης. Έτσι, τόσο στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 όσο και σε αυτές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 πήρα την απόφαση να κατέβω ως υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Πειραιά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

ΜΠΑΜΠΑΣ
Έχω δύο υπέροχα παιδιά. Τον Ανδρέα (3 ετών) και τη Δήμητρα (1,5 έτους). Έχω δεσμευθεί σε αυτά να κάνω ό,τι μπορώ για να γίνει ο κόσμος λίγο καλύτερος και η κοινωνία μας λίγο πιο δίκαιη.