Το διάγγελμα του πρωθυπουργού το ακούσαμε όλοι. O καθένας το εισέπραξε με το δικό του τρόπο.
Υπάρχουν προφανώς αυτοί που συγκινήθηκαν, όταν άκουγαν επιτέλους ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια.
Υπάρχουν και οι άλλοι, που εξοργίστηκαν και αντέδρασαν άσχημα, για τους δικούς του πολιτικούς λόγους ο καθένας.
Στους παραλήπτες των μηνυμάτων του πρωθυπουργού, ωστόσο, νομίζω ότι θα πρέπει να προσθέσουμε και μια τρίτη απολύτως συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών.
Εκείνων που ανησύχησαν.
Διότι νομίζω ότι υπάρχουν δύο φράσεις στις ομιλίες και των δύο συγκυβερνώντων (Τσίπρα – Καμμένου), τη χθεσινή ιστορική ημέρα, που μόνο τυχαίες δεν είναι:

Α. Τσίπρας: «Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται, ακόμα, απέναντι. Αυτοί που θεωρούν εαυτούς υπεράνω κάθε νόμου και κανόνα ενός κράτους δικαίου και που τρέμουν στην ιδέα μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης».
Π. Καμμένος: «Ο πρώτος στόχος είναι να πληρώσουν εκείνοι οι οποίοι, σε συνέργεια με τους νταβατζήδες, με τους εργολάβους της μεταπολίτευσης, που εργολαβικά κατείχαν τη διακυβέρνηση του τόπου εις βάρος του λαού και του πλούτου του. Να πληρώσουν ποινικά».

Αναμφισβήτητα έχει σημασία η σκοπιά από την οποία θα διαβάσει κανείς μια δήλωση. Πάντως, αν επιλέξει κανείς αυτή την ανάγνωση, τότε άκουσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα της κυβέρνησης, που μόνον απαρατήρητο δεν πέρασε από κάποιους.
Οτι τώρα πλέον, που η βασική μάχη στο μέτωπο της οικονομίας κερδήθηκε, προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης γίνεται:
– η εγχώρια κάθαρση.
– Να πληρώσουν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.
– Να εγγυηθεί η κυβέρνηση το απαραβίαστο της δικαστικής διαδικασίας, ώστε να φτάσουμε σε απτά αποτελέσματα. Που ίσως σημαίνει ακόμη και φυλακή για κάποιους. Ε, αυτοί ακριβώς είναι που ανησύχησαν…
Και αυτά τα τονίζουν οι δύο συγκυβερνώντες, πότε; Την πρώτη ημέρα της εξόδου από τα μνημόνια, θέτοντας επί της ουσίας τον επόμενο μεγάλο στόχο της κυβέρνησής τους. Σαν να είπαν σε κάποιους: «Και τώρα που τελειώσαμε με τους δανειστές, οι δυο μας».
Κάπως έτσι το εισέπραξα εγώ, δημοσιογραφικά. Το αν έχουν βάση όλα αυτά, φυσικά θα το δούμε το επόμενο διάστημα, που αναμένεται να βγουν στη δημοσιότητα:
1. τα ευρήματα της δικαστικής έρευνας αναφορικά τόσο με την υπόθεση Novartis, όπου όπως είχε αποκαλύψει η ΚΟNTRA NEWS, έχει εντοπιστεί ήδη ροή χρήματος σε λογαριασμούς,
2. όσο και αναφορικά με την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, που μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες αναμένονται τουλάχιστον 4 πορίσματα για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος που γινόταν εκεί.
Να θυμίσουμε απλώς ότι βάσει του πορίσματος των ορκωτών ελεγκτών λογιστών, που ερεύνησαν τα στοιχεία κατ’ εντολή της εξεταστικής επιτροπής, προκύπτει μαύρη τρύπα 90 εκατομμυρίων ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Φυσικά μένει να αποδειχθεί το που πραγματικά δαπανήθηκαν αυτά τα λεφτά.
Δηλαδή, με απλά λόγια, πιο ενδιαφέρον φθινόπωρο από αυτό που έρχεται μάλλον δεν θα έχουμε ξαναζήσει ποτέ. Εν αναμονή των εξελίξεων, λοιπόν…

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.