Οταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι –μετά τις εμμονικές, τότε, πιέσεις του ΔΝΤ- συμφώνησε να υπάρξουν τόσα μέτρα, όσα και αντίμετρα, το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι μηδενικό δηλαδή, η αντιπολίτευση ισχυριζόταν ότι θα έχουμε μόνο μέτρα χωρίς αντίμετρα.

Μάλιστα, τόσο η ίδια όσο και τα φιλικά της media, «εξαφάνισαν» τα αντίμετρα από το δημόσιο διάλογο. Ουσιαστικά, τα «έκρυψαν» από τον ελληνικό λαό.

Με τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό να είναι ήδη πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι το ακριβώς αντίθετο. Τα μέτρα καταργούνται. Εχει ήδη ψηφιστεί η κατάργηση της περικοπής των συντάξεων και ακολουθεί και η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από 1/1/2020.

Και, όλα αυτά, με τα αντίμετρα να παραμένουν. Μάλιστα, μέσα στο 2019, θα εφαρμοστούν ήδη τα μισά αντίμετρα που είχαν προβλεφθεί, ΧΩΡΙΣ τα μέτρα. Και, τελικά, όλα τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν σε βάθος 4ετίας και όχι 2ετίας όπως προβλεπόταν όταν θα ίσχυαν και τα μέτρα.

Κανείς δεν λέει, βέβαια, ότι τα πράγματα είναι ρόδινα. Δεν μπορεί όμως να αμφισβητηθούν τα νούμερα που πιστοποιούν ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από πριν.

Η Ελλάδα έχει κάνει μια συμφωνία με τους εταίρους της. Εχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι τους οποίους όχι απλά πιάνουμε αλλά υπεραποδίδουμε κιόλας. Μένει δημοσιονομικός χώρος, διαθέσιμα χρήματα δηλαδή, για να γίνουν πράγματα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του ελληνικού λαού που έχει ταλαιπωρηθεί ήδη πολύ.

Αυτό το δεδομένο είναι που καταρρίπτει κάθε συζήτηση περί παροχολογίας ή ακόμη και παροχών που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της οικονομίας.

Τώρα βγήκαμε από τα μνημόνια, τώρα είναι η ώρα να επιστραφεί μέρος των θυσιών του κόσμου. Δεν έχει να κάνει με τις εκλογές, που απέχουν σχεδόν ένα χρόνο ακόμη. Αλλωστε, δίνοντας μια ανάσα στον κόσμο, αυτή η ανάσα θα επιστρέψει στην οικονομία μέσω της κατανάλωσης.

Από την ενημερωτική εκπομπή “Απευθείας” της ΕΡΤ, με τους Νίκο Μερτζάνη και Κώστα Λασκαράτο.