Η ΝΔ μείωσε τον κατώτατο μισθό. Δια νόμου. Και δημιούργησε έναν ακόμη χειρότερο. Τον υποκατώτατο μισθό για νέους εργαζομένους.
Με τον ν.4093/2012:
– ο κατώτατος μισθός μειώθηκε στα 586 ευρώ μικτά (492,24 ευρώ καθαρά),
– για εργαζόμενους έως 25 ετών μειώθηκε στα 511 ευρώ μικτά (429,24 καθαρά).

Επίσης, η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε τις κλαδικές συμβάσεις, αδυνατίζοντας τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων.
Και, μετά, απέλυσε όσους πρόλαβε.

Η ανεργία επί ΝΔ έφτασε το θηριώδες 27,7%!

Ολα αυτά έχουν ήδη συμβεί. Τότε.

Ας αναλύσουμε, τώρα, το όραμα του Κυριάκος Μητσοτάκης για όσα, επιπλέον, πρέπει να αλλάξουν στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με αυτά που έχει πει ο ίδιος δημόσια. Να ξέρουμε, οι Ελληνες εργαζόμενοι, τι θα ερχόταν στη ζωή μας, αν είχαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό.

Θα το μάθουμε με τη βοήθεια ομιλίας του αρχηγού της ΝΔ σε εκδήλωση του ΣΕΠΕ (Μάιος 2018):
1. Η δια βίου απασχόληση στον ίδιο τομέα ανήκει πια στο παρελθόν
2. Το κλασικό «δυτικό» ωράριο «9 με 5» στην ίδια δουλειά είναι ξεπερασμένο
3. Οι ίδιοι οι πολίτες, αλλά και οι επιχειρήσεις θα θέλουν συχνά να οργανώνουν ευέλικτα το χρόνο εργασίας τους, σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες
4. Η ευελιξία στην αγορά εργασίας και η προώθηση νέων τύπων συμβάσεων απασχόλησης μπορεί να ιδωθεί και ως ευκαιρία αύξησης της απασχόλησης
5. Η προώθηση πιο ευέλικτων και εξειδικευμένων μορφών απασχόλησης θα επιτρέψει την προσέλκυση ευάλωτων ομάδων (γυναικών, ατόμων με αναπηρία, μειονοτήτων) στην αγορά εργασίας.

Με άλλα λόγια:
– Οριστικό τέλος στην εργασιακή σταθερότητα. «Σύγχρονο» είναι ο εργοδότης να μπορεί να αλλάζει στους υπαλλήλους του αδιαμαρτύρητα… θέση, κλάδο, αντικείμενο, έδρα, αμοιβή.
– Η αρχή του τέλους της έννοιας της «εργασιακής προστασίας» από το λεξιλόγιο του Ελληνα. Ως μια ξεπερασμένη έννοια.
– Ξεπερασμένο και το 8ωρο. Αυτό το «9-5» του δυτικού κόσμου. Καλύτερο και πιο παραγωγικό για τους εργοδότες θα ήταν –λέει ο Κυριάκος- ένα «9-7» σε πρώτη φάση. Ενα δεκάωρο, δηλαδή.
– Και ακόμη πιο παραγωγικό –λέει ο άνθρωπος- αυτό το 10ωρο να «διανέμεται» μέσα στο 24ωρο. Αυτό σημαίνει ο όρος «ευέλικτη οργάνωση του ωραρίου», που χρησιμοποιεί ο Κυριάκος.
Ας πούμε, ένα παράδειγμα ιδανικού ευέλικτου 10ώρου θα ήταν:
– 4 ώρες το πρωί (8.00-12.00)
– Άλλες 3 ωρίτσες το απόγευμα (15.00 – 18.00)
– Και 3 ωρίτσες το βράδυ, ένα (20.30 – 23.30)

Ναι, στο σύνολο είναι 10 ώρες, αλλά επειδή είναι «ευέλικτες» κρατούν τον εργαζόμενο έξω από το σπίτι του από τις 7 το πρωί ως τη 1 τα ξημερώματα. Και στις 6.30 ξύπνημα για να ξαναπάει στη δουλειά.

Πόσο να αντέξουν οι εργαζόμενοι;

Σαν να μην έφταναν αυτά, «προνοητικά» ο κ. Μητσοτάκης προχωρά στην προώθηση «πιο ευέλικτων μορφών απασχόλησης», που στόχο έχουν –όπως ο ίδιος λέει- να εντάξουν στην αγορά εργασίας… γυναίκες, άτομα με αναπηρία, μειονότητες.

Δηλαδή, οι εργοδότες να βρουν από αυτές τις κατηγορίες συμπολιτών μας εργασιακές ευκαιρίες, που με 200 ευρώ θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, εκμεταλλευόμενοι ενδεχομένως την ανάγκη της κάθε οικογένειας.
Χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράρια και με πολλή ευελιξία. Ετσι θα είναι άλλωστε οι… «νέοι τύποι συμβάσεων απασχόλησης» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εχει κανείς καμία αμφιβολία για αυτό, μετά από αυτά που είπε ο ίδιος, δημόσια;

Στην κρίση του καθενός, τι να πω…

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.