– γλιτώνει 4,8 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (1,2 δισ. ευρώ το χρόνο)
– γλιτώνει 23,5 δισ. ευρώ από το 10ετές πάγωμα πληρωμών κεφαλαίου και τόκων (περίοδος χάριτος) για το δάνειο του EFSF [2022-2032]
– γλιτώνει 21,8 δισ. ευρώ από την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του EFSF [2033 αντί 2023, ετήσιο κέρδος από 350 εκατ. ευρώ έως 1,5 δισ. ευρώ]
– ΣΥΝΟΛΟ: Περισσότερα από 50 δισ. ευρώ.
– Μάλιστα, στη συγκεκριμένη ανάλυση δεν περιλαμβάνεται το κέρδος από την πρόωρη και με μειωμένα επιτόκια αποπληρωμή των δανείων ΔΝΤ και ΕΚΤ, καθώς τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα στα χέρια μας δεν επαρκούν για να υπολογιστεί. Αρα, το τελικό ύψους του «πακέτου Τσίπρα» θα διαμορφωθεί ακόμη ψηλότερα.
Οι συγκεκριμένοι υπολογισμοί έγιναν με τη βοήθεια ειδικών οικονομολόγων που εξειδικεύονται στην ανάλυση του χρέους, με τα στοιχεία των οποίων ετοιμάσαμε και δύο πολύ λεπτομερή γραφήματα.
– Στο πρώτο γράφημα απεικονίζεται σχεδόν ολόκληρη η επόμενη 20ετία (2018-2036).
– Καταγράφεται με μπλε χρώμα πόσο θα ήταν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αν δεν υπήρχε η απόφαση του Eurogroup και με κόκκινο πόσο περιορίζεται μετά την απόφαση. Τι ποσό γλιτώνει ο Ελληνας φορολογούμενος, με άλλα λόγια.
– Ενδεικτικά, την περίοδο 2018-2021 γλιτώνουμε 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο. Είναι η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών.
– Την περίοδο 2023-2027 γλιτώνουμε 2,3 δισ. ευρώ το χρόνο.
– Την περίοδο 2028-2032 γλιτώνουμε 2,4 δισ. ευρώ το χρόνο.

– Στο δεύτερο γράφημα απεικονίζεται η 10ετία 2023-2032, η διάρκεια της περιόδου χάριτος που εξασφαλίσαμε.
– Αυτή η περίοδος μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε την απλή σύγκριση: χρέος με Σαμαρά (μπλε μπάρες) και χρέος με Τσίπρα (κόκκινες μπάρες).
– Χρέος με Σαμαρά: για αυτή την περίοδο θα πληρώναμε 78,5 δισ. ευρώ.
– Χρέος με Τσίπρα: για την ίδια περίοδο θα πληρώσουμε 55 δισ. ευρώ.
– Διαφορά: γλιτώνουμε 23,5 δισ. ευρώ.

Αφού περιγράψαμε, πολύ πρακτικά, τι γλιτώνει ο Ελληνας φορολογούμενος με το «πακέτο Τσίπρα», ας να θυμηθούμε τη στάση της ΝΔ καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας της Ελλάδας να ελαφρύνει το χρέος. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τρεις χαρακτηριστικές δηλώσεις:
– «To χρέος μας είναι γνωστό ότι είναι βιώσιμο».
Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή, στην τελευταία του ομιλία, ως Πρωθυπουργού.

– «Σας το έχω πει πολλές φορές, σας το επαναλαμβάνω και σήμερα. Το δημόσιο χρέος δεν είναι το πιο θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας».
Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρώτη αξιολόγηση, όταν η κυβέρνηση διεκδικούσε το χρέος από τους δανειστές.

– «Σας λέω ότι δεν είναι το χρέος αυτό που πρέπει κυρίως να συζητάμε».
Αδωνις Γεωργιάδης σε ραδιοφωνική συνέντευξη, την ίδια περίοδο.

Αυτά έλεγε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, όταν η Κυβέρνηση διεκδικούσε επίμονα μια οριστική ρύθμιση του χρέους από τους δανειστές. Η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, επέμενε ότι το χρέος είναι κομβικό σημείο για την καθαρή έξοδο της χώρας και την ανάπτυξη της οικονομίας. Μετά την ιστορική απόφαση, χθες στο Eurogroup, η Κυβέρνηση δικαιούται να λέει ότι αυτό το μεγάλο της στόχο τον πέτυχε.

Από το κεντρικό δελτίο του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.