Eίδα, στο φύλλο της Παρασκευής της Kontra News ένα ιδιαίτερο εύστοχο κείμενο στη στήλη του γνωστού Κάλαχαν, που μου έκανε εντύπωση.

Συγκεκριμένα, στο κείμενό του ο Κάλαχαν σκέφτηκε να κάνει μια σύγκριση του τι έχει συμβεί ως σήμερα στην ελληνική κοινωνία με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το τι έλεγε προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας. Γιατί έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που δεν υλοποιήθηκε, για το ότι είπε αυτά και έκανε άλλα ή δεν έκανε κάποια κ.τ.λ.

Να δούμε λοιπόν τι ισχύει πραγματικά;

Σημαντικό είναι ότι η σύγκριση θα γίνει με βάσει το τι έλεγε ο Τσίπρας πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, άσχετα από το γεγονός ότι το Σεπτέμβριο επανεξελέγη με άλλα δεδομένα και άλλο πρόγραμμα. Εμείς επιστρέφουμε στα όσα έλεγε πριν τις πρώτες εκλογές, πριν γίνει πρωθυπουργός.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, τη συνολική εικόνα:

1. Καταρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για κατάργηση των μνημονίων. Οτι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια. Βγήκαμε στις 21 Αυγούστου 2018 και τώρα αρχίζει η αποκατάσταση των μνημονιακών πληγών. Πάντως, στις επόμενες εκλογές θα πάμε χωρίς μνημόνια. Άλλο αν κάποιοι θέλουν να τα επαναφέρουν.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε τότε για επιστροφή δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους. Οντως, δίνεται κάθε χρόνο, άσχετα αν για λόγους διαπραγμάτευσης βαφτίζεται «εφάπαξ». Η αλήθεια είναι ότι δίνεται κάθε χρόνο, πάντως.
3. Μιλούσε για σταδιακή επιστροφή κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Οντως, σε λίγες μέρες, μετά τη διαβούλευση με τους φορείς, ψηφίζεται και υλοποιείται.
4. Μιλούσε για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Στη ΔΕΘ ακούσαμε τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% για όλους και με αναδιανεμητική λογική, έτσι ώστε να ξαναγίνει στην ουσία φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι οριζόντιο χαράτσι για όλους. Μπορεί το όνομα να έμεινε ίδιο, ωστόσο επί της ουσίας… το χαράτσι ακυρώνεται.
5. Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για προστασία της πρώτης κατοικίας. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε αφήσει ένα κανονικό 0% προστασία της πρώτης κατοικίας και στη διαπραγμάτευση του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε 60%.
6. Μιλούσε, επίσης, για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Ονομάστηκε ολιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη, με εκατοντάδες συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να γίνουν και παρουσιάστηκε επίσημα από την κυβέρνηση.
7. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για δωρεάν επανασύνδεση ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά. Εγινε.
8. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους. 2,5 εκατομμύρια αποκλεισμένοι συμπολίτες μας ξαναβρήκαν –με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε αντίθεση φυσικά με τους προηγούμενους, που -αν θυμάστε- είχαν σκεφτεί να επιβάλουν εισιτήριο 5 ευρώ στα νοσοκομεία για όλους.
9. Δωρεάν μετακίνηση ανέργων με τα Μέσα μαζικής μεταφοράς. Εγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι τότε –αν θυμάστε- έλεγαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αυτό σημαίνει νέα τρύπα στα έσοδα του οργανισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν την τρύπα, είδε τους άνεργους και το έκανε, πάντως.
10. Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι στο πακέτο μέτρων – αντίμετρων, έχει ψηφιστεί η μείωση του αφορολογήτου, ωστόσο η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να δίνει το μήνυμα ότι ούτε αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί, όπως θα συμβεί και με τις περικοπές των συντάξεων.
11. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για περίοδο χάριτος στην εξυπηρέτηση του χρέους. Με σκληρή διαπραγμάτευση, επετεύχθη τελικά η οριστική ρύθμιση του χρέους, έτσι ώστε αυτό να θεωρείται σήμερα από όλους βιώσιμο.
12. Πρόγραμμα επενδύσεων. Εγινε. Ηδη, έχουμε περάσει στην εποχή, που κάθε χρόνο καταγράφεται αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.
13. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο. Ηδη, από το 2015 νομοθετήθηκε η μεγάλη και ουσιαστική ρύθμιση των 120 δόσεων, που έδωσε την απαραίτητη ώθηση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Και πλέον, με τις ρυθμίσεις, οι επιχειρήσεις ξαναπήραν μπροστά.
14. Επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων. Εχουμε, ήδη, επέκταση κλαδικών συμβάσεων ενώ έρχεται και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εργαλεία που ενισχύουν τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και προστατεύουν τους μισθούς τους.
15. Μείωση της ανεργίας. Εδώ δεν χωρούν σχόλια. Επί ΝΔ η ανεργία στην Ελλάδα έσπασε πανευρωπαϊκά ρεκόρ, φτάνοντας στο 27,7% ενώ μετά από 3 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στο 19%. Σχεδόν 9 μονάδες κάτω…
16. 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Ο στόχος επετεύχθη. Εδώ και τρία χρόνια, σπάμε ρεκόρ (από το 2001 και μετά) αναφορικά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
17. Ρύθμιση ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Το ζήσαμε. Πλέον, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχουμε νόμιμες τηλεοπτικές άδειες, με ρήτρες για τις θέσεις εργασίας των δημοσιογράφων και με έσοδα επιτέλους για το κράτος.

Συνεπώς, ένα είναι το αβίαστο συμπέρασμα που βγαίνει από όλα αυτά:
Οτι όταν φτάσουμε με το καλό στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει να δείξει έργο, το οποίο θα το συγκρίνει με την προηγούμενη καταστροφική περίοδο αισχρής λιτότητας της περιόδου 2010 – 2014, τότε που τα παιδάκια λιποθυμούσαν στα σχολεία από την ασιτία και είχαμε αυτοκτονίες Ελλήνων από τα χρέη ανά 24 ώρες. Και πραγματικά, δεν μπορώ να φανταστώ ποιο θα είναι το αντεπιχείρημα της ΝΔ.

Θα έρθει, όμως, η ώρα και θα το ακούσουμε…

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.