Χτες ήταν μια μέρα δικαίωσης τόσο ειδικά για το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης όσο και για την κυβέρνηση γενικότερα, γιατί σήμερα υπάρχουν πια δημοσιευμένες οι αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες απορρίπτουν τις αιτήσεις των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Ετσι, φτάνουμε στο τέλος μιας άγριας μάχης, με απίστευτες συκοφαντίες και επιθέσεις, με αγριότητα που έφτασε τα όρια της χυδαιότητας, με μεθοδεύσεις και μηχανορραφίες, μάχης που δόθηκε θεσμικά –μιας και η αντιπολίτευση πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των καναλαρχών, λειτουργώντας περίπου ως ασπίδα τους- αλλά που τελικά ανέδειξε ως τελικό νικητή… την κυβέρνηση.

Γιατί βάσει των αποφάσεων, τελικά κρίνονται απολύτως εντάξει συνταγματικά τόσο οι αποφάσεις του υπουργού ΨΗΠΤΕ,Νίκου Παππά (και για τον αριθμό των αδειών και για την τιμή εκκίνησης της κάθε άδειας) όσο και ο διαγωνισμός του ΕΣΡ, από την προκήρυξη μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Συγκεκριμένα, από το ανώτατο δικαστήριο κρίθηκε ότι:
– Οι αριθμητικά περιορισμένες άδειες παρέχουν σημαντικά ωφελήματα στους κατόχους τους
– Το τίμημα προσδιορίστηκε με αντικειμενικά και πρόσφορα κριτήρια. (Καλώς ορίστηκε δηλαδή στα 35 εκατ. ευρώ, νούμερο που βασίστηκε στα αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού)
– Πέραν του τιμήματος, καλώς υπάρχουν και άλλες –ποιοτικές θα τις έλεγε κανείς- προϋποθέσεις για τη χορήγηση ή τη διατήρηση της άδειας, όπως αντικειμενικότητα και αμεροληψία.

Και έτσι, ένας χώρος που χαρακτηρίστηκε από την απόλυτη ανομία και αναρχία τις προηγούμενες δεκαετίες, επιτέλους μπαίνει σε ένα καλούπι. Αναμορφώνεται, εντάσσεται σε κανόνες και έλεγχο, αναζωογονείται.

Πλέον, ο κάθε τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας θα πληρώνει για την άδειά του, θα είναι υποχρεωμένος να διατηρεί τουλάχιστον 400 θέσεις εργασίας, να λειτουργεί σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και να παράγει πρωτότυπο, ποιοτικό και ανταγωνιστικό πρόγραμμα.

Και ταυτόχρονα, φυσικά, θα διεκδικεί το μερίδιο που του αναλογεί από μια συγκεκριμένη διαφημιστική πίτα (την τηλεοπτική) που όμως πλέον θα κόβεται σε συγκεκριμένα κομμάτια και όχι σε όσα θέλει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Κόβεται αυτός ο αρρωστημένος δεσμός της διαπλοκής.

Ετσι, θα μπορεί η κάθε ραδιοτηλεοπτική επιχείρηση να υπολογίζει βάσιμα τα έσοδά της και να κάνει τις αντίστοιχες επενδύσεις στο πρόγραμμά της, προκειμένου να αφήσουμε πίσω μας οριστικά την εποχή του «μπάτε σκύλοι, αλέστε», των δανειοδοτήσεων με αέρα, της διαπλοκής.

Και αυτό λέγεται… κανονικότητα.

Που πλέον σφραγίστηκε με δικαστική βούλα, καταρρίπτοντας ηχηρά όλη τη λάσπη των τριών τελευταίων ετών.
Ακούστηκαν χιλιάδες, μυριάδες ψέματα σ’ αυτή την ιστορία. Θυμόμαστε δημοσιεύματα επί δημοσιευμάτων, τίτλους επί τίτλων, δηλώσεις επί δηλώσεων και γνωμοδοτήσεις επί γνωμοδοτήσεων, που μιλούσαν για την αντισυνταγματικότητα της διαδικασίας. Όλα έπεσαν στο κενό.

Και ίσως έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε το σχόλιο του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Παππά, για όλα αυτά, ο οποίος τέθηκε και στο στόχαστρο του συστήματος, εξαιτίας αυτής της ιστορίας.

Αναφέρει στο τέλος της σχετικής δήλωσής του:
«Και για όσα μας είπαν… σφουγγάρι. Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη».

Σε χριστουγεννιάτικο κλίμα ο υπουργός, αν μου επιτρέπεται το σχόλιο….

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.