Χτες, κατά την άποψή μου είδαμε τη συνέχεια της συμφωνίας των δύο συγκυβερνητών, που –είναι προφανές- έχει γίνει εδώ και λίγα 24ωρα. Απλώς, σήμερα επισημοποιήθηκε η ανανέωση του πολιτικού συμφώνου συμβίωσης, αν θα μπορούσαμε να το πούμε έτσι.

Και ποια είναι η συμφωνία;

Πρώτον. Οι ΑΝΕΛ δεν θα στηρίξουν πρόταση μομφής της ΝΔ κατά αυτής της κυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει επί της ουσίας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει και την τελευταία ελπίδα για πρόωρες εκλογές. Αρα, δεν θα κινδυνεύσει να πέσει η κυβέρνηση πριν ψηφιστούν:
– η μείωση του ΕΝΦΙΑ,
– η μείωση των εισφορών,
– η αύξηση του κατώτατου μισθού,
– η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις κ.λπ.
– Επίσης, δεν θα πέσει η κυβέρνηση πριν προχωρήσει η κάθαρση.

Ολα αυτά θα τα δούμε, και μετά εκλογές.

Δεύτερον. Δεν θα αλλάξει το μείγμα της κυβέρνησης, τουλάχιστον ως το Μάρτιο ή όποτε έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο αρχηγοί χθες συμφώνησαν (και σήμερα έκαναν τους υπουργούς κοινωνούς της συμφωνίας τους) να αφήσουν πίσω τους τη σκληρή κριτική εκατέρωθεν και να συνεχίσουν με ηρεμία την έντιμη συνεργασία τους.

Aρα μπροστά μας έχουμε μία εικόνα που λέει:
Ερχεται η συμφωνία των Πρεσπών το Μάρτιο στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει πρόταση μομφής. Και τότε οι ΑΝΕΛ…
• Λένε όχι στη συμφωνία των Πρεσπών, που θα πρέπει να βρει στήριξη από άλλους βουλευτές για να περάσει
• Αλλά λένε ΟΧΙ και στην πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης. Δηλαδή να συνεχίσει να κυβερνά ο Τσίπρας.

Αυτή είναι η χθεσινή συμφωνία. Το μήνυμα ενότητας, αν θέλετε, από το χθεσινό υπουργικό.

Τι θα κάνει μετά ο Πάνος Καμμένος;

Κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε, ωστόσο εκτιμώ ότι θα μείνει συνεπής σ’ αυτά που έλεγε όλο το τελευταίο διάστημα και μάλλον θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Το λέω επειδή εκείνος το έχει πει πολλές φορές.

Αν με ρωτάτε εμένα, πιστεύω ότι ο Πάνος Καμμένος έχει να κερδίσει αν παραμείνει στην κυβέρνηση ως το τέλος. Ωστόσο, έχει πει τόσες φορές δημοσίως το αντίθετο, που θεωρώ ότι όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή θα αποχωρήσει. Μένει να το δούμε, βέβαια, γιατί οι πολιτικές εξελίξεις είναι πυκνές και κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι άλλο πράγμα να αποχωρείς από την κυβέρνηση και άλλο πράγμα να συμπλέεις με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να τη ρίξει.

Αυτές τις διαχωριστικές γραμμές τόνισαν σήμερα επί της ουσίας οι δύο συγκυβερνήτες στους υπουργούς τους, ξεκαθαρίζοντας τις θέσεις τους εκατέρωθεν.

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.