Τρία βίντεο-ντοκουμέντα κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για να δείξει τη διγλωσσία της ΝΔ στο εθνικό μας θέμα.

1.

«Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να κάνει ξεκάθαρη δήλωση ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει στους Σκοπιανούς το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες”. Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός δεν το δέχτηκε. Τους αναγνωρίζει το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες”».
(Από τη δήλωση Σαμαρά για την παραίτησή του από βουλευτής της ΝΔ, 1992)

ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ σε όλους τους τόνους: το δικαίωμά μας να διεκδικούμε διπλωματικά μία ονομασία χωρίς τη λέξη «Μακεδονία» το έχουμε χάσει ήδη από την περίοδο 1992-1993. Από τότε είχε μπει στην κυβερνητική στρατηγική η σύνθετη ονομασία, με χρήση του όρου «Μακεδονία» και αυτό ακριβώς σημειώνει με τη δήλωσή του τότε, ο Αντώνης Σαμαράς.

2.

«Ο Σαμαράς, στις 2 Δεκεμβρίου, σε συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, είχε δεχθεί κατά την συζήτηση του κανονισμού να αναφερθεί η Δημοκρατία αυτή με σκέτο το όνομα Μακεδονία. Είχε απλώς διατυπώσει επιφύλαξη, αλλά είχε δεχθεί να μπει στο κείμενο».
(Κων. Μητσοτάκης στη Βουλή, 1993)

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ από το blame game της εποχής.
Τότε που ο Σαμαράς κατήγγειλε τον Μητσοτάκη ότι πούλησε το όνομα της Μακεδονίας στις διαπραγματεύσεις, ο Μητσοτάκης απαντούσε με παραλείψεις Σαμαρά αναφορικά με το ίδιο θέμα. Βρισκόμαστε, δηλαδή, στην εποχή που δύο Πρόεδροι της ΝΔ (ένας τότε και ένας αργότερα) αλληλοκατηγορούνταν μεταξύ τους, εξαιτίας ποίου χάθηκε το δικαίωμά μας να διεκδικούμε ένα όνομα χωρίς τη λέξη Μακεδονία. Από τότε. Για αυτό μάλωναν οι δυο τους.

3.

«Εγώ θέλω λύση στο σκοπιανό, δεν θέλω να τα τινάξουμε στον αέρα. Πρέπει να βρεθεί μία σύνθετη ονομασία και να κλείσει αυτή η ιστορία. […] Ο κ. Σαμαράς είναι ένα άλλο θλιβερό κεφάλαιο του σκοπιανού. Το χρησιμοποιεί και σήμερα, όπως το χρησιμοποίησε και τότε. Δεν βοήθησε σίγουρα εκείνη την ώρα. Φταίει για όλα του παρελθόντος».
(Ντόρα Μπακογιάννη στον ΣΚΑΪ, 5/12/11)

ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ μαθαίνουμε ότι με ψήφους 15 προς 1, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι το βέτο της Ελλάδας στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Και φυσικά, τόσο ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Νικολά Γκρουέφσκι, όσο και ο Πρόεδρός της, Γκιόργκι Ιβανόφ, πανηγυρίζουν. Στη ΝΔ κατηγορούν πάλι ο ένας τον άλλον, όπως συμβαίνει διαχρονικά. Η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά ως «ένα θλιβερό κεφάλαιο του Σκοπιανού».
Αυτόν τον ίδιο Σαμαρά, που προάλλες στη Βουλή έλεγε πόσο ενωμένοι είναι όλοι στη ΝΔ και πόσο ενιαία στάση έχουν. Οι βουλευτές της ΝΔ χειροκροτούσαν. Ο Άδωνις Γεωργιάδης χειροκροτούσε. Η Ντόρα Μπακογιάννη άραγε; Χειροκροτούσε;

Η ουσία είναι ότι και από τα ντοκουμέντα που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή αποδεικνύονται πέρα από κάθε αμφιβολία δύο πράγματα:
1. Το δικαίωμα να διεκδικούμε όνομα χωρίς το Μακεδονία το χάσαμε επί κυβέρνησης ΝΔ το 1993.
2. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, η ΝΔ με αρχηγό τον υιό Μητσοτάκη κάνει τα πάντα για να κρύψει κάτω από το χαλί και τις ευθύνες της, αλλά και την ξεκάθαρη θέση της υπέρ της σύνθετης ονομασίας, όλα τα τελευταία χρόνια.
Στην απέλπιδα προσπάθειά της να στερήσει (με τα ψέματα) 5-10 ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, η ΝΔ παίζει με ένα εθνικό θέμα…

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.