Με αφορμή τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, θα ξεκινήσω με μια πρόβλεψη -ενδεχομένως προχωρημένη βάσει της επικρατούσας πολιτικής λογικής. Ομως, θεωρώ ότι θα έρθει σύντομα η στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταματήσει να ζητά εκλογές εδώ και τώρα, όπως επιτακτικά κάνει ακόμη και σήμερα. Βάσει της ανατροπής που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, εκτιμώ -αντίθετα- ότι θα έρθει η στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαλά να μη γίνουν εκλογές και να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Γιατί αυτό; Διότι σκέφτομαι ότι θα έρθει με καταιγιστικό ρυθμό στη Βουλή, η θεσμοθέτηση των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα, όπως:

• Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες έως 35%, που θα ισχύει και για τους αγρότες
• Η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων (από το 29% στο 25%)
• Η επέκταση του προγράμματος επιδότησης ενοικίου σε 300.000 οικογένειες
• Οι προσλήψεις συνολικά 7.500 επιστημόνων
• Η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς και συνεταιρισμένους αγρότες
• Η επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 25 ετών

…που είπε ο πρωθυπουργός ότι θα ισχύσουν από 1/1/2019, αφού πρώτα θα έχουμε μάθει για:

• την καταβολή των αναδρομικών στους ενστόλους
• την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων
• την αύξηση του κατώτατου μισθού του Ελληνα εργαζόμενου και
• τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάσει μεσοσταθμικά στο 30% .

Τέτοια είναι η ανατροπή που προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Διότι η αντιπολίτευση περίμενε να ακούσει ελαφρύνσεις 800 εκατ. ευρώ, όσο ήταν ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019, αλλά ο Ελληνας πρωθυπουργός με τα δικά του φιλο-λαϊκά μαθηματικά είδε διαφορετικά τα πράγματα.

Βάσει του μεσοπροθέσμου, λοιπόν, για το 2019 εξοικονομούνται 866 εκατ. ευρώ για κοινωνική πολιτική.

Τόσα ήλπιζε να ακούσει η αντιπολίτευση.

Ομως, ο Τσίπρας προχώρησε σε δημιουργική πρόσθεση, υπέρ του λαού.
Και είπε… ναι, 866 εκατ. ευρώ περισσεύουν το 2019, αλλά δεδομένα μέχρι το 2022, όπως όλες οι πλευρές συμφώνησαν στο μεσοπρόθεσμο και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, θα περισσέψουν συνολικά 3,5 δισ.

Και είναι καλύτερα αυτά τα 3,5 δις ευρώ να τα πάρει ο ελληνικός λαός τώρα που τα χρειάζεται. Κλιμακωτά κάποια από αυτά, ασφαλώς, για να μην ανατραπούν τα μεγέθη της οικονομίας και με πρόγραμμα, έτσι ώστε να βγαίνουν οι αποδόσεις. Αλλωστε, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, το ζητούμενο δεν είναι να γυρίσουμε στα παλιά, στα κακώς κείμενα του παρελθόντος που ανατρέπονταν όλη την προοπτική της οικονομίας, αλλά να υπάρξουν τα χρήματα και να μοιραστούν στον κόσμο που τα έχει ανάγκη και που έχει ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ τα προηγούμενα χρόνια.

Ομως, όλο το χρήμα επιστρέφει από τώρα στην κοινωνία.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των μαθηματικών Τσίπρα.

Είναι ακριβώς η λογική της προσωπικής διαφοράς, που πρωτοείδαμε στο νόμο Κατρούγκαλου, σε μια διασκευή για τα δημόσια οικονομικά.

Η λογική που λέει: επειδή θα έχω στο μέλλον ανάπτυξη (ή, στην περίπτωσή μας, υπερπλεόνασμα), δεν κόβω τώρα τις συντάξεις (ή αντίστοιχα δίνω από τώρα ελαφρύνσεις στο λαό, που τις έχει ανάγκη).

Αυτά τα φιλο-λαϊκά μαθηματικά της κυβέρνησης Τσίπρα, ο οποίος δίνει μια μεγάλη ανάσα στο λαό, αφενός στέλνουν το μήνυμα ότι μπορώ να το κάνω τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια. Αφετέρου, κανείς δε μπορεί να υποστηρίξει ότι τα βγάζει από το μυαλό του ή ανατρέπει το σχεδιασμό, καθώς έχει το μαγικό πλεονέκτημα ότι τα έχει ήδη συμφωνήσει: τους στόχους, την πρόβλεψη άρα και το υπερ-πλεόνασμα.

Για αυτό πιάστηκε εξαπίνης η αξιωματική αντιπολίτευση με τα 3,5 δισ. που άκουσε στη ΔΕΘ. Γιατί δεν έχουν τι να πουν, καθώς όλα είναι μετρημένα και υπολογισμένα.

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.