Ας μιλήσουμε για την περιβόητη ανάπτυξη επί γαλάζιου success story.
Ακούμε από -ηγετικά μάλιστα- χείλη της ΝΔ ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα είχε την υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Το λέει συνέχεια ο Αδωνις Γεωργιάδης. Φυσικά, το έχει πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ε, λοιπόν: Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 είχαμε ύφεση και μάλιστα τεράστια, -1,3%!
Ποια ανάπτυξη;
Πού την είδαν;
Ρητορικά τα ερωτήματα…
Και, βέβαια, αυτό το νούμερο θα μπορούσε κανείς να πει ότι παραπέμπει και στο περιβόητο σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Πως κάποιοι συνειδητά άφησαν πίσω τους «καμένη γη», για να τα βρει σκούρα ο ΣΥΡΙΖΑ και να τους… αδειάζει τη γωνιά. Δεν τους βγήκε.
Δεύτερον: Θεμελιώδες στοιχείο της καταστροφολογικής ρητορικής είναι ότι «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εκτοξεύθηκε η λιτότητα». Το λένε πρωί-μεσημέρι-βράδυ όλα τα συστημικά media και σύμπασα η αντιπολίτευση.
Για να δούμε, όμως, τι λέει και η πραγματικότητα…
Στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συμφώνησε σε μέτρα λιτότητας ύψους 9,8 δισ. ευρώ για μία τριετία.
Μα, την ίδια λιτότητα επέβαλε η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ… μόνο σε μία χρονιά. Το… σούπερ πετυχημένο 2014. Αυτό αποκαλύπτει ο επίσημος απολογισμός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 2014. Όταν η φορολογία αυξήθηκε κατά 3 δισ. ευρώ και οι δαπάνες περικόπηκαν κατά 6,8 δισ. ευρώ.
Σύνολο; Αύξηση λιτότητας 9,8 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Μόνο σε μία χρονιά.
Αλλά μπορούμε να το εξετάσουμε και διαφορετικά.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις Σαμαρά, από το 2015 ως το 2018, η ελληνική οικονομία θα έπρεπε να πετύχει σωρευτικό πρωτογενές πλεόνασμα 16,2% του ΑΕΠ.
Μετά τη διαπραγμάτευση Τσίπρα, η ελληνική οικονομία δεσμεύθηκε σε σωρευτικό πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 5,5% του ΑΕΠ.
Αρα: την τελευταία τριετία ζήσαμε υποτριπλάσια λιτότητα, κυριολεκτικά, σε σχέση με αυτό που ερχόταν, αν έμενε η ΝΔ στην εξουσία.
Αρα, αν ισχύει το πολιτικό αξίωμα ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι η άλλη όψη της λιτότητας», τότε την τελευταία τριετία η ελληνική κοινωνία γλίτωσε λιτότητα ύψους 19,26 δισ. ευρώ. Δηλαδή, λιτότητα ίση με το 10,7% του ΑΕΠ.
Και πάμε στο τρίτο σημείο της καταστροφολογικής ρητορικής, που έχει να κάνει με τους μισθούς.
Η κυβέρνηση επικαλείται διαρκώς τη σημαντική μείωση της ανεργίας. Ποιο είναι το βασικό αντεπιχείρημα της αντιπολίτευσης; Ναι, αλλά με τι μισθούς;
Τα επίσημα στοιχεία απαντούν ξεκάθαρα: Με μισθούς 16,4% αυξημένους σε σχέση με το γαλάζιο 2014.
Κόντρα στη συστημική προπαγάνδα, η αλήθεια:
– το 2015 οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 3,47% σε σχέση με το 2014,
– το 2016 αυξήθηκαν κατά 9,34% σε σχέση με το 2015, και
– το 2017 αυξήθηκαν επιπλέον 3,59% σε σχέση με το 2016.
Αυτή είναι η αλήθεια. Κι αν σε κάποιους όλα αυτά ακούγονται περίεργα, αυτό αποδεικνύει απλώς το μέγεθος της προπαγάνδας και της παραποίησης της πραγματικότητας, που υφίσταται ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια…

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.