Ο Αλέξης Τσίπρας, με την επιστολή του στους αρχηγούς κομμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: τελείωσε η περίοδος των πρώτων βοηθειών, που έπρεπε να ασχοληθούμε με το πώς η χώρα θα σταθεί στα πόδια της. Βγήκαμε από τα μνημόνια, πάμε τώρα να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα οδηγηθούμε ποτέ ξανά στα ίδια.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να βάλει στη συζήτηση, απευθύνοντας την επιστολή και στους Θανάση Θεοχαρόπουλο, Κατερίνα Παπακώστα, Γιώργο Παπανδρέου, Νίκο Νικολόπουλο, ως εκπροσώπους κομμάτων του κοινοβουλίου, παρότι δεν είναι επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων. Επιδιώκει με αυτό τον τρόπο, η συζήτηση να πάρει όσο το δυνατόν ευρύτερο χαρακτήρα, με στόχο τη μεγαλύτερη συναίνεση. Ταυτόχρονα, όμως -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- δεν σκοπεύει να διακυβεύσει τα προτάγματα του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ.

Την επιστολή του συνοδεύει και ο τόμος με τα συμπεράσματα του διαλόγου που διενήργησε η επιτροπή η οποία συστάθηκε για αυτό το λόγο και μετά τις αρχικές προτάσεις του πρωθυπουργού. Αυτά θα αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης, που φέρνει αλλαγές πρωτόγνωρες οι οποίες πηγαίνουν τον τόπο ένα βήμα μπροστά. Εφόσον υλοποιηθούν, βέβαια, καθώς δεν πρόκειται για μία εύκολη διαδικασία.

• Ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς τη διάλυση της Βουλής.
Αυτό έχει ειπωθεί παλαιότερα και από τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και έχει μία συγκεκριμένη λογική. Να μην χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικασία ώστε να καταφεύγουμε κάθε δύο και τρεις σε εκλογές, οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τις θητείες τους, όπως οφείλει να κάνει μία πολιτεία σε καταστάσεις που δεν είναι έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να μπορεί η χώρα να προχωρά ανάλογα με τα προγράμματα των ψηφισμένων κυβερνήσεων. Οι επικρατέστεροι τρόποι για να υλοποιηθεί αυτό είναι δύο. Είτε χαμηλότερη πλειοψηφία στην τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή, είτε οι δύο επικρατέστεροι από τη διαδικασία στο κοινοβούλιο, να τίθενται στην κρίση του ελληνικού λαού.

• Διακριτοί ρόλοι κράτους και εκκλησίας.
Είναι εμφανές ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν μια καλή χημεία και έχουν βρει έναν καλό τρόπο να κάνουν ουσιαστικό διάλογο, σεβόμενοι ο καθένας τις διαφορετικές απόψεις του άλλου. Είναι μία ευκαιρία για κατοχύρωση της ουδετερότητας του κράτους απέναντι στη θρησκεία, έτσι ώστε και η εκκλησία να μπορέσει να προχωρήσει ξεχωριστά από το κράτος.

• Νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Ενας νόμος, ο οποίος έχει οδηγήσει σε απίστευτες στρεβλώσεις, διασφαλίζοντας ουσιαστικά απυρόβλητο στους υπουργούς. Θεωρώ ότι θα έχει μεγάλη ανταπόκριση, ακόμα και επειδή κάνεις δεν θα τολμήσει να πει κάτι άλλο έστω και αν έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του την ανάγκη μιας ασυλίας που κάποιοι προφανώς διαβλέπουν ότι χρειάζονται. Πρέπει και να επιμηκυνθεί ο χρόνος παραγραφής αλλά και να ξεκαθαριστεί το τι σημαίνει το «κατά την εκτέλεση των καθηκόντων» ώστε να μην έχει ευρεία αλλά στενή έννοια και να μην μπορεί κάθε τι που προκύπτει για έναν Υπουργό να εντάσσεται στο «κατά την εκτέλεση των καθηκόντων».

Υπάρχουν κι άλλες σκέψεις όπως η εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας (να συνοδεύεται και από αντίστοιχη πρόταση για πρωθυπουργό), λαϊκά δημοψηφίσματα, λαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων κοινωνικών ομάδων κ.ά.

Ολα αυτά αποτελούν μία πολύ σημαντική εξέλιξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει το σήμα ότι η χώρα μπορεί πλέον να φύγει μπροστά. Αφήνει πίσω τα μνημόνια και πάει μπροστά χωρίς να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.

Από το κεντρικό δελτίο του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.