Μερικές ώρες μετά το συλλαλητήριο, καλό είναι να εστιάσουμε λίγο σε μία ψύχραιμη προσέγγιση σχετικά με το τι πραγματικά έγινε, γιατί ακούγονται διάφορα.

Πρώτα από όλα, σχετικά με τα επεισόδια. Ολοι είδαμε ποιοι ήταν αυτοί -οι χρυσαυγίτες- που επιτέθηκαν και πόσο οργανωμένα επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Πόσο εξοπλισμένοι ήταν. Θεωρώ πως κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Αστυνομία οφείλει να προφυλάσσει το ελληνικό Κοινοβούλιο και να μην αφήνει ομάδες με τέτοιες διαθέσεις να μπουν και να τα σπάσουν.

Λένε κάποιοι: «μα αν είναι έτσι, γιατί η αστυνομία δεν τους συνέλαβε όλους;». Πως γίνεται, όμως, με δεδομένες τις εικόνες που όλοι είδαμε, να μεταφερθούν οι αστυνομικές δυνάμεις, εν μέσω συλλαλητηρίου, να περικυκλώσουν αυτές τις ομάδες και να τις συλλάβουν κιόλας, χωρίς να απειληθεί κόσμος, που έχει πάει -όπως έχει δικαίωμα- να διαδηλώσει ειρηνικά.

Δεύτερον. Κάποιοι καλοθελητές μίλησαν για προβοκάτσια. Ολοι είδαμε ποιοι ήταν αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια. Ο τηλεοπτικός και ο φωτογραφικός φακός είναι πολύ ξεκάθαροι. Αλλά, ακόμα και αν ήθελε κάποιος να κάνει προβοκάτσια, τι ώρα θα την έκανε; Στις 2:30μμ; Αφού είχε συγκεντρωθεί ο κόσμος; Ή στις 12 και στη 1μμ για να αποτρέψει τον κόσμο από το να συγκεντρωθεί; Για να διαλύσει το συλλαλητήριο;

Τρίτον. Πόσο μεγάλο ήταν, τελικά, το συλλαλητήριο; Πριν γίνει, διαβάζαμε στα γνωστά φιλογαλάζια media, οτι περίμεναν 1,5 εκατομμύριο κόσμο, ότι θα είναι το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έγινε ποτέ κ.τ.λ. Η αστυνομία ανακοίνωσε 60.000. Θέλετε να δεχτούμε οτι ήταν διπλάσιος κόσμος; 120.000; Και πάλι, από το 1,5 εκατομμύριο που μας λέγανε τα συγκεκριμένα media είμαστε στο 8%. Στο 4% σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, αλλά ας κρατήσουμε το 8%. Τέτοια αξιοπιστία τα γαλάζια media…

Σαφώς και 120.000 κόσμος είναι ένα μεγάλο συλλαλητήριο, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το 1,5 εκατομμύριο. Βάσει και της εικόνας του τηλεοπτικού φακού, ήταν σαφώς μικρότερο από τα συλλαλητήρια του καλοκαιριού και φυσικά καμία σύγκριση με το 1992.

Μας έλεγαν ότι θα έρθουν από όλη την Ελλάδα 3.000 λεωφορεία. Τελικά, τα λεωφορεία ήταν 326. Αναλυτικά, 253 πέρασαν από τις Αφίδνες, 71 από την Ελευσίνα και 2 από την Κρήτη. Περίπου το 1/10 από ό,τι μας έλεγαν. Αξιοπιστία 10%. Λέγεται και «ποιοτική ενημέρωση».

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.