Πάνω σε αυτά που ακούσαμε τελευταία και προκειμένου ο κόσμος να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, θα ήθελα να τονίσω συμπληρωματικά δύο λεπτομέρειες, που έχουν ενδιαφέρον, νομίζω…

Η πρώτη είναι ότι αυτό το 2,2% ανάπτυξη που ανακοινώθηκε για το τρίτο τρίμηνο του 2018 συνιστά το 7ο συνεχόμενο τρίμηνο με θετικό πρόσημο στην οικονομία. Η τελευταία φορά που είχαμε αρνητικό πρόσημο σε τρίμηνο (δηλαδή είχαμε ύφεση) με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2016, που γράψαμε ύφεση -0,1%.

Από τότε και μετά, έχουμε όλο το 2017 να τρέχει με θετικό πρόσημο (με ανάπτυξη δηλαδή), ενώ για το 2018, μέχρι και σήμερα έχουμε:
Το α’ τρίμηνο: +2,5%
Το β’ τρίμηνο: +1,7%
Το γ’ τρίμηνο: +2,2%
Δηλαδή, έχουμε 7 συνεχόμενα τρίμηνα στη σειρά, με ανάπτυξη. Και έτσι θα πάει και για πολύ ακόμη…

Θυμίζω ότι ένα τέτοιο θετικό σερί, 7 συνεχόμενων τριμήνων με ανάπτυξη, έχουμε να δούμε πάνω από 10ετία, πολύ πριν από την κρίση.

Η δεύτερη λεπτομέρεια που θα ήθελα να τονίσω είναι η εξής:
Οπως έχουμε ξαναπεί από το δελτίο του Kontra, υπάρχουν δύο διαφορετικές μέθοδοι υπολογισμού της ανάπτυξης. Η μία μέθοδος είναι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (σύγκριση με ένα χρόνο πριν, δηλαδή), που βγάζει αυτό το 2,2% που αναφέραμε και η άλλη μέθοδος είναι αυτή που συγκρίνει σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του ίδιου έτους. Δηλαδή, μετρά τι συμβαίνει στην οικονομία τη συγκεκριμένη στιγμή σε πραγματικές συνθήκες, αν δηλαδή η τάση παραμένει ανοδική ή όχι.

Συνήθως τα μίντια δεν κοιτάνε το συγκεκριμένο πίνακα αλλά εμάς μάς αρέσει ιδιαίτερα να τον παρακολουθούμε. Και τι αποδεικνύει;

Οτι βάσει της δεύτερης αυτής μεθόδου υπολογισμού του ΑΕΠ, δεν έχουμε 7 αλλά 9 θετικά τρίμηνα στη σειρά.

Δηλαδή, επί 9 συνεχόμενα τρίμηνα, όχι απλώς έχουμε ανάπτυξη αλλά αυτή συνεχώς αυξάνεται.

Αν τώρα αφαιρέσουμε το τελευταίο τρίμηνο που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες και υπολογίσουμε το μέσο όρο των προηγούμενων 8 θετικών τριμήνων, βλέπουμε ότι η ελληνική οικονομία τα τελευταία 2 χρόνια και κάτι, αυξάνεται συνεχώς με ένα ρυθμό +0,4% από τρίμηνο σε τρίμηνο κατά μέσο όρο. Αυτή ήταν περίπου η ταχύτητά της.

Και γιατί τα λέω αυτά;

Γιατί το τελευταίο τρίμηνο που ανακοινώθηκε, το 9ο θετικό στη σειρά, έγραψε 1% ανάπτυξη βάσει της συγκεκριμένης μεθόδου υπολογισμού.

Δηλαδή, το τρίμηνο αυτού του ιστορικού καλοκαιριού του 2018, που η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, η ελληνική οικονομία αυξήθηκε με υπερδιπλάσιες ταχύτητες από αυτές που έπιανε μέχρι τότε!

Σαν να έτρεξε όλη η χώρα προς την έξοδο, όταν είδε την πόρτα να ανοίγει!

Με φόρα, μάλιστα!

Αυτή την εικόνα περιγράφουν τα νούμερα.

Από το κεντρικό δελτίο του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.