Τη Δευτέρα, η Ελλάδα μαζί με όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, θα ακούσει να εγκρίνεται το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε.

Τη Δευτέρα, θα έχουμε το πρώτο Eurogroup Δεκεμβρίου, μετά από πάρα πολλά χρόνια, που η Ελλάδα δεν θα είναι ένα ιδιαίτερο θέμα, που «καίει», όπως συνηθίζαμε να ακούμε, παρά απλώς θα ακολουθήσει τη διαδικασία που ακολουθείται για όλους.

Με απλά λόγια…
– την 21η Αυγούστου βγήκαμε από τα μνημόνια
– Το Σεπτέμβριο, στη ΔΕΘ, ο Τσίπρας το φώναξε δυνατά, με τις θετικές εξαγγελίες του
– και τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου μπαίνει και η βούλα από τους Ευρωπαίους, με την τυπική έγκριση ενός επεκτατικού -επιτέλους- ελληνικού προϋπολογισμού.

Ενός προϋπολογισμού, που περιλαμβάνει μεταξύ πολλών άλλων και την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, στοιχείο που αποτελεί την απόλυτη απόδειξη αφενός για το ότι η ελληνική οικονομία πάει καλά, αφετέρου για το ότι η πολιτική διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει αποτελέσματα.

Και τα αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό θα είναι απτά και ξεκάθαρα.

Διότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις των επιτελείων για τις θετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, το 2019…
– Το εισόδημα για το φτωχότερο 10% του ελληνικού λαού θα αυξηθεί κατά 7,6%
– Για το επόμενο 10% θα αυξηθεί κατά 3,3%
– και για το επόμενο 10% θα αυξηθεί κατά 2,2%.

Μέσα σε μία μόνο χρονιά.

Και αυτά ΧΩΡΙΣ να υπολογίζεται η θετική επίπτωση που θα έχει στο εισόδημα του λαϊκού νοικοκυριού η ανάπτυξη που θα έχουμε στην οικονομία, όπως επίσης ΧΩΡΙΣ να υπολογίζεται και η θετική επίπτωση στο εισόδημα από τη συνέχεια των θετικών αντίμετρων τα επόμενα έτη. Και το αναφέρω αυτό, διότι κάποιες από τις εξαγγελίες Τσίπρα αφορούν και σε επόμενα χρόνια, ανάλογα πάντα με το δημοσιονομικό χώρο.

Αρα, στο πιο φτωχό σενάριο, το 1/3 του πληθυσμού θα δει αισθητή αύξηση του εισοδήματός του. Όμως, το σενάριο θα εμπλουτιστεί κι άλλο!

Και αυτό είναι μόνον η αρχή, όπως άλλωστε τόνισε ο πρωθυπουργός.

Φυσικά και δεν θα έρθει ο παράδεισος. Κανείς δεν το λέει αυτό.

Ομως, αν δεν θέλουμε να λαϊκίζουμε, θα πρέπει να παραδεχθούμε όλοι οι λογικοί άνθρωποι ότι η χώρα άλλαξε σελίδα και ότι έχουμε μπει σε μια νέα εποχή.

Αυτή τη νέα εποχη -κατά τη γνώμη μου- συμβολίζει σε κοινωνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο το ιστορικό eurogroup της Δευτέρας, τη θετική κατάληξη του οποίου ασφαλώς και θα αξιοποιήσει επικοινωνιακά η κυβέρνηση, προκειμένου να κλιμακώσει την αντεπίθεσή της απέναντι στη γαλάζια καταστροφολογία.

Αντεπίθεση που θα γενικευτεί και θα τροφοδοτηθεί τόσο με τα στοιχεία για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου του έτους, που θα είναι το 7ο συνεχόμενο τρίμηνο με θετικό πρόσημο όσο και με τις εξελίξεις στον τομέα της κάθαρσης, εκεί που οι εισαγγελείς πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στο κόκκαλο.

Ομως, ας ξεκινήσουμε με το ιστορικό eurogroup της Δευτέρας, και έχουμε καιρό να τα συζητήσουμε και αυτά…

Aπό το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.