Το ξέραμε, το λέμε συνέχεια και επιβεβαιώνεται ότι πλέον, στην Ελλάδα του 2018, όλοι αναλαμβάνουν το βάρος που τους αναλογεί.

Θυμίζουμε ότι ο νόμος 4223 (του 2013) προβλέπει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που ανήκουν στις μονές του Αγίου Όρους, είτε αυτά βρίσκονται μέσα στο Άγιο Όρος, είτε εκτός αυτού.

Ομως, δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών μονών, καθώς και των μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν χρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς και λατρευτικούς σκοπούς.

Δηλαδή, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ αλλά για όλα τα υπόλοιπα ακίνητα, η Εκκλησία της Ελλάδας πληρώνει.

Πόσο; Για το έτος 2018… 1,8 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, κατά την άποψή μου, η σημαντική είδηση είναι η άλλη, αυτή που έχει να κάνει με τη μυστική συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη και στην οποία συζητήθηκε το μείζον θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Καταρχάς, το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε υπό άκρα μυστικότητα δείχνει ότι πλέον ανάμεσα στην κυβέρνηση και την εκκλησία υπάρχει ένα κλίμα συνεννόησης και αμοιβαίας κατανόησης.

Και μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα και με διάθεση να βρεθούν λύσεις, στη συγκεκριμένη συνάντηση αποφασίστηκε…
• αφενός να λειτουργήσει μια εταιρεία που στόχο θα έχει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ακίνητη περιουσία της εκκλησίας,
• αφετέρου τα όποια έσοδα προκύψουν από τη λειτουργία της εταιρείας αυτής να μοιράζονται εξίσου στις δύο πλευρές, πολιτεία και εκκλησία.

Φυσικά, μια τέτοια απόφαση –όπως καταλαβαίνουμε όλοι- ανοίγει και την άλλη μεγάλη και δύσκολη συζήτηση για τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας, που εδώ και χρόνια αποτελεί πολιτικό ταμπού.

Ωστόσο, πλέον –σύμφωνα με τις πληροφορίες- φαίνεται ότι άνοιξε και αυτή η κουβέντα, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να θέτει το ζήτημα και τον Ελληνα πρωθυπουργό να αναλύει τις απόψεις του σχετικά, στη μυστική συνάντησή τους.

Οι δύο πλευρές ήρθαν πιο κοντά, αυτό είναι δεδομένο.
Το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ τους παραμένει ανοικτό, και αυτό είναι δεδομένο.

Και ας διατηρεί ενδεχομένως ο καθένας τις διαφορετικές απόψεις του γύρω από συγκεκριμένα ή επιμέρους θέματα.

Παρά τις όποιες διαφωνίες, με διάλογο και με καλή θέληση και από τους δύο, ενδεχομένως να δούμε μεγάλες αλλαγές την επόμενη περίοδο σε θέματα που για χρόνια παρέμεναν στάσιμα ή δεν τολμούσαν καν να τεθούν.

Γιατί οι εποχές άλλαξαν. Αυτό και αν είναι δεδομένο….

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.