Εχει αξία να σχολιάσουμε πόσο παράλογες είναι οι ανεξαρτητοποιήσεις των δύο βουλευτών (Καμμένου – Λαζαρίδη). Τόσο, που δίνουν το δικαίωμα σε κάποιους να μιλούν ακόμη και για ύποπτες ανεξαρτητοποιήσεις.
Τρία είναι τα βασικά ερωτήματα, τα οποία μου μετέφεραν κυβερνητικές πηγές:
– Γιατί τώρα;
– Με ποιον διαφώνησαν;
– Τι πετυχαίνουν αναφορικά με το όνομα;
Γιατί τώρα; Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Λαζαρίδης αποφάσισαν να ανεξαρτητοποιηθούν για το θέμα της Μακεδονίας, σωστά;
Πολύ ωραία…
Εχουν την καλοσύνη, λοιπόν, να μας απαντήσουν γιατί δεν επέλεξαν να παραιτηθούν όταν θα συζητείται στη Βουλή το θέμα; Να κάνουν και αίσθηση; Να μείνουν στην… Ιστορία;
Γιατί επέλεξαν να παραιτηθούν τώρα, προληπτικά, με μια ενέργεια χαμένη στα μέσα Ιούνη;
Υπάρχει μια λεπτομέρεια εδώ…
Η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας του ονόματος θα γίνει σε χρονική στιγμή ΜΕΤΑ την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
Τότε που ο καθένας μπορεί να προβλέψει ότι η κυβέρνηση θα έχει ενισχυθεί. Τόσο στην κοινωνία, όσο ενδεχομένως και στο κοινοβούλιο. Και, άρα, τότε οι ανεξαρτητοποιήσεις δύο βουλευτών λογικά δεν θα μπορούν να επιφέρουν κανένα πλήγμα στην κυβερνητική σταθερότητα.
Ωστόσο, οι δύο βουλευτές αποφασίζουν να ανεξαρτητοποιηθούν τώρα! Λίγο πριν βγούμε από τα μνημόνια!
Και το κάνουν για τη Μακεδονία;
Περίεργη επιλογή…

Με ποιον διαφώνησαν; Μια στιγμή, να συγκεντρωθούμε…
Ανεξαρτητοποιήσεις -ή ακόμη και διαγραφές- βουλευτών από κοινοβουλευτικές τους ομάδες έχουμε δει πάμπολλες στο παρελθόν. Πότε συνέβαιναν; Όταν οι βουλευτές διαφωνούσαν με μια απόφαση του Προέδρου τους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλήθεια, με ποια απόφαση του Πάνου Καμμένου, διαφώνησαν οι δύο βουλευτές;
Πολλάκις δεδηλωμένη απόφαση του Πάνου Καμμένου, είναι ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙ τη συμφωνία, όταν έρθει στη Βουλή. Μάλιστα, έχει πει πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να ΜΗΝ ψηφιστεί καν. Γιατί μένει πιστός στην ιδρυτική διακήρυξη του κινήματός του. Αυτό δεν είπε ο Πάνος Καμμένος; Είπε ποτέ κάτι άλλο;
Ο Δημήτρης Καμμένος, λοιπόν, σε τι ακριβώς διαφωνεί με την ουσία των προαναφερθέντων; Ο Γιώργος Λαζαρίδης;
Ποια ακριβώς τοποθέτηση του Προέδρου τους, τους δημιούργησε τόσο έντονο συνειδησιακό πρόβλημα, που αποφάσισαν να πέσει η κυβέρνηση τώρα;

Ας ακριβολογούμε. Μιλάμε για δύο βουλευτές που προσπαθούν να ρίξουν την κυβέρνηση όχι για κάποιο θέμα ΟΥΣΙΑΣ. Αλλά για την ΤΑΚΤΙΚΗ του Προέδρου τους. ΠΑΡΟΛΟ που εκείνος παραμένει πιστός στην ιδρυτική γραμμή.
Συγγνώμη, αλλά ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κάποιο σοβαρό συνειδησιακό πρόβλημα. Και, άρα, δεν μπορούμε να μιλάμε για λογικές ανεξαρτητοποιήσεις. Από το «παράλογες» και «περίεργες» ξεκινάμε.

Και τελικά…
Τι πετυχαίνουν αναφορικά με το όνομα «Μακεδονία»; Οι δύο βουλευτές έφυγαν από την κυβερνητική πλειοψηφία. Χωρίς να παραδώσουν τις έδρες τους. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησης. ΤΩΡΑ, λίγο πριν από τα μνημόνια.
Μπορεί εκείνοι να λένε ότι είναι συνταγματικό τους δικαίωμα να τις διατηρήσουν. Ωστόσο, είναι και δικό μας δικαίωμα να κάνουμε την πολιτική ερμηνεία των ενεργειών τους. Αυτό επιδιώκουν. Επικαλούμενοι, τι; Ότι αγωνίζονται να μην «περάσει» ονομασία με τη λέξη Μακεδονία.
Και τους ρωτώ:
Αλήθεια, πιστεύουν σοβαρά ότι ενδεχόμενη κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη θα απορρίψει τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό; Που αποτελεί την εθνική γραμμή; Που αποτελεί την παραδοσιακή γραμμή της ΝΔ; Αυτά λένε στους ψηφοφόρους τους;
Δεν μπορεί….
Αρα, γιατί επιδιώκουν να προκαλέσουν κυβερνητική αστάθεια τώρα; Γιατί εξυπηρετούν τόσο ανοιχτά τα πιο μεγάλα όνειρα του Κυριάκου Μητσοτάκη, να προκαλέσει εκλογές ΠΡΙΝ την έξοδο της χώρας στις αγορές;
Για τη Μακεδονία το κάνουν;
Περίεργες οι επιλογές τους…

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.