Η χθεσινή ήταν μια ευχάριστη μέρα για 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν τη σύνταξή τους να μην κόβεται από 1/1/2019 και για άλλους 620.000 που θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται, με βάση τις προβλέψεις του ασφαλιστικού. Μετά από τόσα χρόνια που είχαμε συνηθίσει σε περικοπές τις οποίες επωμίζονταν συνταξιούχοι, μισθωτοί κ.λπ., τώρα έρχεται η μέρα που μιλάμε για αυξήσεις.

Και ενώ, προφανώς, ο στόχος της χώρας ήταν να βγει από τα μνημόνια και να έρθει η μέρα που η οικονομία θα επιτρέπει να επιστραφούν κάποιες από τις θυσίες των Ελλήνων, κάποιοι μιλούν για παροχολογία. Η παροχολογία αφορά υποσχέσεις, κάτι που ΘΑ γίνει, ΑΝ με ψηφίσετε, ΟΤΑΝ τα καταφέρω. Σήμερα, όμως, μιλάμε για ψηφισμένα πράγματα. Και είναι ψηφισμένα, σε πείσμα όλων αυτών που έλεγε η αξιωματική αντιπολίτευση σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ακυρωθεί το μετρό. Περίπου παρακαλούσαν να μην ακυρωθεί και καθυβρίζαν τον Πιερ Μοσκοβισί όταν άφηνε το παράθυρο ανοιχτό. Γιατί αυτό ήλπιζαν και εκεί επένδυσαν. Δεν πίστευαν, οι ίδιοι άνθρωποι που τόσα χρόνια είχαν συνηθίσει να ψηφίζουν μόνο περικοπές, ότι είναι δυνατόν μια ελληνική κυβέρνηση και να διαπραγματευτεί και να το καταφέρει.

Η ΝΔ έρχεται σήμερα και φωνάζει και σκίζει τα μπλουζάκια της, ότι δήθεν έγινε ανταλλαγή των περικοπών των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί –λέει- ο κύριος Ζάεφ μιλάει για μακεδονική γλώσσα και, άρα, η συμφωνία των Πρεσπών έχει ανοίξει μία τρύπα αλυτρωτισμού. Η πραγματικότητα είναι ότι η τρύπα του αλυτρωτισμού δεν άνοιξε τώρα. Τώρα κλείνει, ενώ είναι ορθάνοιχτη εδώ και 25 χρόνια. Ας αναφέρουμε και τρία σχετικά παραδείγματα. Στις 10 Φεβρουαρίου του 2011, ο Γερμανός Ευρωβουλευτης, Martin Castle, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και η Νέα Δημοκρατία, παίρνει μία πρωτοβουλία και δημιουργεί στο ευρωκοινοβούλιο μία ομάδα «Φίλοι της Μακεδονίας» για την προώθηση των συμφερόντων των γειτόνων μας στις Βρυξέλλες. Και αυτό ήταν «Φίλοι της Μακεδονίας» όχι της Βόρειας Μακεδονίας όπως θα λέγεται μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Βγάζει κανένα κιχ τότε για το ΕΛΚ η ΝΔ; Oύτε άχνα.

Tι γλώσσα έλεγαν τότε στις Βρυξέλες ότι μιλούσαν; Τα Σκοπιανά; Οχι, τα Μακεδονικά.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τον Ιανουάριο του 2006, όταν η Ευρωβουλευτής Κροατίας, Μαριάννα Πέτιρ, δημιουργεί νέα ομάδα για τα συμφέροντα της Μακεδονίας, όπως αυτοαποκαλείται. Αυτό δεν το έκαναν κρυφά, επειδή θεωρούσαν ότι δεσμεύονταν από καμιά συμφωνία που είχε πετύχει η Ελλάδα πριν 25 χρόνια. Το έκαναν φανερά στο ΕΛΚ, το κόμμα στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία.

Τα ίδια και το φετινό Μάιο όταν η Κομισιόν και ΕΛΚ οργάνωσαν εκδήλωση για τις κουζίνες των Βαλκανίων μεταξύ των οποίων φιγουράριζε και η «μακεδονική κουζίνα».

Καλό είναι, όταν κάνεις τόσο βαριές καταγγελίες περί ανταλλαγής συντάξεων με τη Μακεδονία, να μπορείς και να τις στηρίξεις. Αλλωστε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, είχε παραδεχτεί ότι θα αποδεχτεί τον όρο Μακεδονία και ότι το ζήτημά του δεν είναι το όνομα.

Η ουσία είναι ότι αυτό το χάσαμε πριν από 25 χρόνια, όταν επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δεχτήκαμε να αποκαλούνται στο εσωτερικό τους σκέτα Μακεδονία στο εξωτερικό Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, δηλαδή πάλι Μακεδονία.

Από την ενημερωτική εκπομπή “Απευθείας” της ΕΡΤ, με την Μάριον Μιχελιδάκη, τον Κώστα Λασκαράτο και τον Νίκο Μερτζάνη.