Το έχουμε πει πολλές φορές και τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να το ξαναπούμε: Ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια, ζούμε τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Ποτέ άλλοτε ο Ελληνας πολίτης δεν ελάμβανε χειρότερης μορφής και χαμηλότερου επιπέδου ενημέρωση. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τέτοια μονομερή τηλε-επίθεση στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Με ψέματα, με παραποίηση ακόμα και των επίσημων στοιχείων, με συκοφαντίες, με fake news. Με όλα τα όπλα, δηλαδή, που διαθέτουν στη φαρέτρα τους οι συστημικοί μιντιάρχες, αλλά και τα γνωστά τρολς του διαδικτύου, ταγμένοι φυσικά στην υπηρεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και σήμερα έχουμε την κατάλληλη ευκαιρία να επανέλθουμε στο αγαπημένο μας θέμα, τα γαλάζια fake news, διότι η χθεσινή τριπλή διάψευση τα επαναφέρει στο πολιτικό σκηνικό, με τρόπο μάλιστα ηχηρό.

– Λύσσαξαν να γράφουν για τη δήθεν οργισμένη αντίδραση του Πατριάρχη στη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα. Διέψευσε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου.
– Εστησαν πάρτι, κυριολεκτικά, πάνω στο πρωτοσέλιδο εφημερίδας, που έλεγε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έβαλε «πάγο» στο ελληνικό αίτημα για τη μη περικοπή των συντάξεων. Διέψευσε κατηγορηματικά ο ίδιος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
– Βγήκαν να το παίξουν λαϊκοί ήρωες, με τη δήθεν άρνησή τους να πάρουν αναδρομικά. Μόνο που τα αναδρομικά δεν ήταν για εκείνους, όπως διευκρινίστηκε στη συνέχεια, επισήμως.

3 στις 3 διαψεύσεις, μόνο για τις προηγούμενες μέρες. Και αυτά δεν είναι τίποτα…

Τα ίδια ζήσαμε και πριν από λίγες μέρες, όταν στην Ελλάδα διαβάσαμε αλλοιωμένες τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Αλλα είπε ο άνθρωπος, άλλα διαβάσαμε στην Ελλάδα. Για αυτό άλλωστε και ο Μιχάλης Ιγνατίου έγραψε στο twitter του το πικρόχολο σχόλιο: «Το ρεπορτάζ δεν γίνεται από την Αθήνα, συνάδελφοι. Γίνεται από το ΔΝΤ».

Τα ίδια ζήσαμε πρόσφατα και με τις φάτνες του Μάκη Βορίδη!

Πλημμύρισε το διαδίκτυο με την ανάλυση του ανθρώπου, που έλεγε ότι βάσει της συμφωνίας θα απαγορευτούν οι φάτνες τα Χριστούγεννα. Μέχρι που διαψεύσθηκε και αυτός επίσημα, βέβαια.

Τα ίδια ζούμε άλλωστε χρόνια τώρα…

Εναν καταιγισμό από fake news, που λένε…
– Οτι αυξάνεται η εγκληματικότητα ενώ αυτή μειώνεται.
– Οτι αυξάνεται η ανεργία ενώ στην πραγματικότητα μειώνεται.
– Οτι αυξάνονται τα λουκέτα ενώ μειώνονται σταθερά.
– Οτι κάθε χρόνο χάνουμε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ κάθε χρόνο τον ξεπερνάμε κατά πολύ.
– Οτι θα περικοπούν οι συντάξεις ενώ καταλαβαίνουν και οι ίδιοι πολύ καλά ότι δεν θα περικοπούν.
– Οτι βυθιζόμαστε στην ύφεση, ενώ η αλήθεια είναι ότι έχουμε 6 συνεχόμενα τρίμηνα με ανάπτυξη.
– Οτι αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια, ενώ αυτά μειώνονται.
– Οτι καταρρέουν οι μισθοί στην αγορά, ενώ αυτοί επιτέλους αυξάνονται.
– Οτι καταστρέφονται οι τράπεζες, ενώ αυτές περνούν κάθε χρόνο τα stress tests, βάσει συγκεκριμένου προγράμματος εξυγίανσης που ακολουθούν.

Και όσο τα επίσημα στοιχεία τους διαψεύδουν, τόσο πιο μανιασμένα εκείνοι επιδίδονται στο αγαπημένο τους χυδαίο χόμπι, να βγάζουν τίτλους από την κοιλιά τους, παραποιώντας την αλήθεια στα μάτια των πολιτών.

Σαν μια λερναία ύδρα, που αν της κόψεις ένα κεφάλι, βγαίνουν δύο.

Αυτό κάνουν μετά από κάθε διάψευση και οι καταστροφολόγοι. Με το που ακούν την επίσημη διάψευση, χωρίς καμία ντροπή αφήνουν ασχολίαστη την απάντηση και προχωρούν στο επόμενο ψέμα τους. Αρκεί κάθε μέρα να έχουν κάτι να πουν κατά αυτής της κυβέρνησης.

Κάτι σαν μια τηλε-πλύση εγκεφάλου, που σκοπό έχει κάποια στιγμή να μετατρέψει όλους τους Ελληνες σε λάτρεις της αριστείας και των offshore. Και ότι αν δεν στηρίζεις τους άριστους, τότε είσαι με αυτούς που καταστρέφουν την Ελλάδα. Αυτό είναι το απόλυτο τηλε-δόγμα της εποχής.

Κατά την άποψή μου, βέβαια, το μόνο πράγμα που έχουν δεδομένα καταφέρει να καταστρέψουν όλοι αυτοί οι κύριοι είναι η αξιοπιστία τους και η αξιοπρέπειά τους.

Τώρα, γιατί δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, μη με ρωτάτε.

Ελπίζω απλά κάποια στιγμή να βρουν έναν πάτο στα βαρέλι και να σταματήσουν. Δεν τον έχουν βρει ακόμα, πάντως…

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.