Αναμφίβολα η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή έβγαλε τίτλο, όπως λέμε οι δημοσιογράφοι, μιλώντας για τις 100 μέρες από την έξοδο από τα μνημόνια, που συνοδεύτηκαν από θετικά αντίμετρα υπέρ του λαού.

Ομως, εδώ, πέρα από την προφανή πολιτική ατάκα, μπορεί κανείς να διαγνώσει και κάτι ακόμα. Την πρόθεση του πρωθυπουργού να κριθεί η κυβέρνησή του από τον ελληνικό λαό κυρίως για την περίοδο μετά τα μνημόνια. Για τα όσα θα ξεκινήσουν να ισχύουν τώρα και θα ισχύσουν στο μέλλον.

Σα να στέλνει μήνυμα στην κοινωνία ότι τώρα που η χώρα ανέκτησε την πρωτοβουλία των δημοσιονομικών κινήσεων –παρά τις όποιες παραχωρήσεις επιβάλλει η συμμετοχή στη νομισματική Ενωση- τώρα θα μπορέσει να παρουσιάσει το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που -όπως ο ίδιος τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του- μεροληπτεί ταξικά υπέρ των πιο αδύναμων και των ασθενέστερων στρωμάτων.

Πέρα τώρα από αυτό, νομίζω ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή έστειλε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της οικονομίας και της στήριξης της κοινωνίας μόλις ξεκίνησε. Αντεπίθεση που αναμένεται να κορυφωθεί, παρασύροντας ασφαλώς και τη δημοσκοπική εικόνα προς την κατεύθυνση του νικητή. Και που φυσικά θα συντηρηθεί στα ύψη μέχρι τις εκλογές. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του πρωθυπουργού ότι αυτά είναι μόνον η αρχή, αναφερόμενος στην επιστροφή των αναδρομικών, στη μείωση των εισφορών και σήμερα στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας επιχειρήσεων.

Είναι ακόμα μπροστά μας να συζητηθούν, να ψηφιστούν και να ισχύσουν…
• η αύξηση του κατώτατου μισθού
• η κατάργηση του υποκατώτατου
• η επέκταση του προγράμματος επιδότησης ενοικίου
• η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με την πρόσληψη επιστημόνων και εξειδικευμένου προσωπικού
• η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων

όπως άλλωστε είναι μπροστά μας και θα τα συναντήσουμε αργότερα…
η ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου αλλά και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Και να μην ξεχνάμε ότι εντός του 2019 θα έρθει η στιγμή που θα μιλήσουμε για ολική αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα καθώς και για την απόλυτη άρση των capital controls. Ενώ την ίδια στιγμή όλο και περισσότερες χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης θα ολοκληρώνονται, αν συνεχιστεί η διαδικασία με τον ίδιο ρυθμό.

Οι μηχανές δουλεύουν το φουλ. Η κυβέρνηση αντεπιτίθεται και φιλοδοξεί να καθαρίσει το παιχνίδι, από τώρα. Αυτό συμβαίνει στην πολιτική σκακιέρα αυτή τη στιγμή.

Η βασική της επιδίωξη μάλιστα είναι αυτή η συζήτηση (με τα σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά) να γενικευτεί στην κοινωνία. Για αυτό και έχει επιλέξει το δρόμο της κοινοβουλευτικής κορύφωσης, φέροντας τα θετικά αντίμετρα ένα προς ένα στη Βουλή, να ψηφίζονται. Για να τα ακούει και να τα μαθαίνει ο λαός. Όπως επίσης να ακούει και να μαθαίνει και τις αντιδράσεις των άλλων, προφανώς…

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.