Είδα χθες το πρωί, στο OPEN Beyond, τον Θεόδωρο Ρουσσόπουλο να ισχυρίζεται ότι ο Κώστας Καραμανλής το 2008 –λέει- απέρριπτε λύση με χρήση του όρου «Μακεδονία». Δηλαδή, όποιος Ελληνας τον είδε χθες, κατάλαβε ότι η περιβόητη εθνική γραμμή του Καραμανλή ήταν σύνθετη ονομασία μεν, ΧΩΡΙΣ τον όρο «Μακεδονία» δε.

Επειδή, λοιπόν, ο κ. Ρουσσόπουλος δήλωσε ότι επανέρχεται στην πολιτική για να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επειδή μάλλον θέλουν να μας τρελάνουν τα στελέχη της ΝΔ, παλιά και νέα, του έστειλα μέσω ανάρτησής μου στο facebook, ένα πολύ ενδιαφέρον έγγραφο που αποκάλυψαν τα wikileaks και για το οποίο τον καλώ και δημόσια να μου δώσει μια απάντηση.

Τι είναι αυτό το έγγραφο; Είναι το εμπιστευτικό τηλεγράφημα του πρεσβευτή των ΗΠΑ τότε, Ντάνιελ Σπέκχαρτ, με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2008, που ενημερώνει την κυβέρνησή του για μια «εγκάρδια συνομιλία» που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και αναφέρει: «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε ένα σύνθετο όνομα, “Νέα, Βόρεια, Ανω, οποιαδήποτε Μακεδονία”, υποστήριξε ο Καραμανλής και πρόσθεσε ότι ένας συμβιβασμός είναι απαραίτητος, αλλά έως τότε η ΠΓΔΜ παρέμενε αδιάλλακτη…». Και παρακάτω: «Ως προς την πρόταση του Νίμιτς για μια λύση διπλής ονομασίας (Δημοκρατία της Μακεδονίας για εσωτερική χρήση και ένα σύνθετο όνομα για τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και διεθνή χρήση), ο Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να το αποδεχτεί, αλλά το σύνθετο όνομα θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σε όλα τα διεθνή fora και η Ελλάδα περιμένει να χρησιμοποιούν και οι ΗΠΑ το σύνθετο όνομα».

Δηλαδή, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρεσβευτή, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, του οποίου δεξί χέρι ήταν ο κ. Ρουσσόπουλος, όχι μόνο αποδεχόταν σύνθετη ονομασία με χρήση του όρου «Μακεδονία», αλλά δεν απαιτούσε στη διαπραγμάτευση καν το erga omnes, όπως ισχυριζόταν δημόσια. Αυτά λέει ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Λέει ψέματα, κ. Ρουσσόπουλε;

Αυτή είναι η ερώτηση, που του κάνω δημόσια…

Από την ενημερωτική εκπομπή “Απευθείας” με την Μάριον Μιχελιδάκη, τον Κώστα Λασκαράτο και τον Νίκο Μερτζάνη στην ΕΡΤ1.