Διαβάζοντας το πόρισμα της εξεταστικής για τις αρθροσκοπήσεις, σε τουλάχιστον δύο σημεία του, θυμήθηκα τη συζήτηση που είχε ο Γιώργος Μελιγγώνης, στο δελτίο του Kontra, με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη, τότε που ενώ τον ρωτούσε για τις παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, εκείνος απαντούσε για ένα άλλο θέμα, την ανάθεση της φύλαξης του κτιρίου σε εταιρεία security, θέλοντας έτσι να στρέψει τα βέλη του –έμμεσα τουλάχιστον- στον πολιτικό του αντίπαλο, Παύλο Πολάκη.

Και το αναφέρω αυτό, γιατί θυμάμαι ότι τόνιζε με νόημα τότε ο Αδωνις Γεωργιάδης το πόσο ανήκουστο είναι να ληφθεί μια απόφαση, όταν υπάρχει αντίθετη σημείωση από τις υπηρεσίες.

Ωστόσο, η ιστορία των αρθροσκοπήσεων, αν κάτσει κανείς και διαβάσει το πόρισμα, έχει μέσα της δύο τέτοιες περιπτώσεις, που ελήφθησαν αποφάσεις από τους αρμόδιους παρά την αντίθετη εισήγηση των υπηρεσιών.

Πρώτον, το Μάρτιο του 2015, ο τότε Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, υπέγραψε τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με την εταιρεία του κυρίου Σαλμά (Διαγνωστικό Κέντρο αρθροσκόπηση – υπερηχοτομογραφία ΕΕ) παρά την αντίθεση γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας, που έγραφε συγκεκριμένα «διατυπώνουμε την αντίρρησή μας για τη σύναψη σύμβασης τη δεδομένη χρονική στιγμή».

Δεύτερον, τα Χριστούγεννα του 2014, λίγο πριν τις εκλογές, ο τότε υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, εξέδωσε την επίμαχη υπουργική απόφαση, που αύξησε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στα 1.500 ευρώ, «παρά την αντίθετη άποψη αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων και διευθύνσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε για αυτό ο Μάκης Βορίδης στην εξεταστική, γιατί -δηλαδή- αγνόησε τις αντιρρήσεις των υπηρεσιακών, εκείνος απάντησε: «είδα κάποιες αντιρρήσεις, δεν τις έκρινα ως βάσιμες και προχώρησα».

Αρα, έχουμε δύο περιπτώσεις, που η υπογραφή μπήκε παρά τις αντιρρήσεις των υπηρεσιών. Και που, αν έλειπαν αυτές οι υπογραφές, τότε δεν θα είχαμε σκάνδαλο.

Ομως, τελικώς μπήκαν, και έχουμε.

Και ποιο είναι το σκάνδαλο;

Οτι μια εξέταση που σήμερα κάνει 300 ευρώ, τότε –με υπογραφή Βορίδη- αποφασίστηκε να κοστίζει 1.500 ευρώ. Δηλαδή, 5 φορές πάνω, με μία υπογραφή. Και όσο ίσχυσε αυτό, πρόλαβαν και έγιναν εκατοντάδες τέτοιες εξετάσεις, στο πενταπλάσιο της αξίας τους. Εντυπωσιακό δεν είναι;

Οσο εντυπωσιακή είναι – θα συμπλήρωνε κανείς- και η γενικότερη επιχειρηματολογία των στελεχών της ΝΔ αναφορικά με τις αρθροσκοπήσεις, που ούτε λίγο ούτε πολύ, καταλήγει περίπου στο συμπέρασμα ότι η κανονική τιμή είναι αυτή των 1.500 ενώ η τωρινή των 300 ευρώ είναι λάθος!

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.