Oλα αυτά που συμβαίνουν κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, στο κέντρο της Αθήνας, στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξανδρου, δημιουργούν τις συνθήκες προκειμένου να τίθεται κάθε φορά στην κοινωνία -με συγκεκριμένη πολιτική νουθεσία βεβαίως- ένα ιδιότυπο δίλημμα. Το αν, δηλαδή, κάποιος είναι υπέρ ή κατά αυτού που συμβαίνει κάθε Δεκέμβρη.

Νομίζω, όμως, ότι ένα τέτοιο δίλημμα, έτσι όπως τίθεται, είναι παντελώς παρελκυστικό. Γιατί, στην ουσία, αυτός που το θέτει –επαναλαμβάνω με σαφή κομματικά κίνητρα- συνειδητά ταυτίζει την πορεία που διοργανώνεται για να τιμηθεί η μνήμη ενός νεκρού παιδιού, τη λαϊκή μνήμη δηλαδή, με τα επεισόδια που συνήθως ακολουθούν, οποιασδήποτε έντασης κι αν είναι αυτά. Το δίλημμα τίθεται είτε έχουμε σοβαρά επεισόδια είτε όχι. Αρκεί να γίνει κάτι…

Ομως, δεν γίνεται να τα αμπαλάρουμε αυτά μαζί.

Γιατί είναι άλλο πράγμα το ότι κάποιοι κατέβηκαν να διαδηλώσουν ειρηνικά κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας, την οποία έμεινε στην ελληνική Ιστορία να συμβολίζει η δολοφονία Γρηγορόπουλου και είναι άλλο πράγμα το ξέσπασμα ορισμένων, που απλά βρίσκουν άλλη μια ευκαιρία να το κάνουν. Οπως άλλωστε την ίδια ευκαιρία βρίσκουν και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, από συνδικαλιστικές μέχρι και οπαδικές ή μαθητικές ακόμα.

Αυτό τι σημαίνει, δηλαδή; Οτι τυχόν επεισόδια θα πρέπει να αμαυρώσουν όλο το μαθητικό ή οπαδικό ή συνδικαλιστικό κίνημα; Οχι, φυσικά.
Το ότι κάποιοι τα σπάνε, δεν σημαίνει ότι έχουν τη δύναμη να χαρακτηρίσουν μια ολόκληρη κοινωνική δράση.

Εκτός και αν θέλουμε εξαρχής να αμαυρώσουμε την εκάστοτε κοινωνική διεργασία, οπότε αυτό το τσουβάλιασμα είναι το καλύτερο εργαλείο.

Αρκεί να θυμηθούμε τι δήλωσε η ίδια η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό, αναφορικά με τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, αυτή την ημέρα. Και το μήνυμα της μητέρας νομίζω είναι κάτι περισσότερο από σαφές:
– «Αν ζούσε ο Αλέξανδρος θα τα αποδοκίμαζε, είμαι σίγουρη. Δεν θα ήθελε να συνδεθεί το όνομά του με βιαιοπραγίες και καταστροφές».
– «Σπιλώνουν με τη συμπεριφορά τους τη μνήμη του Αλέξανδρου και θίγουν, κατ’ επέκταση, την τιμή και την υπόληψη της οικογένειάς μας».
– «Το παιδί μου δεν ήταν παραβατικό».

Ομως, διαβάζοντας σχετικά δημοσιεύματα και παρακολουθώντας δημοσιογραφικά την υπόθεση, υπέπεσε στην αντίληψή μου και ότι πέρυσι, κατά τη διεξαγωγή της δίκης για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, στην κατάθεσή της, η μητέρα του Αλέξανδρου κυρία Τζίνα Τσαλικιάν, είχε αναφερθεί προσωπικά στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι η σύζυγος του Επαμεινώνδα Κορκονέα είχε πει πως μόνο ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε αναφέρει ότι «ο άντρας της έπραξε σωστά».

Μάλιστα, ανέφερε ότι η σύζυγος του Κορκονέα το έχει καταθέσει αυτό σε δικαστήριο. Βέβαια, το ότι το είπε η σύζυγος του Κορκονέα ίσως να μην αποτελεί απόδειξη. Καλό είναι, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα βρει την ευκαιρία ο κ. Γεωργιάδης, να διαψεύσει ότι το είπε, διαψεύδοντας ταυτόχρονα τη σύζυγο του Κορκονέα. Ή να το επιβεβαιώσει, βεβαίως, αν όντως το είπε. Εχει ένα ενδιαφέρον αυτό…

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.