Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη στη γραμμή της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, που τη χαρακτηρίζει.

Μετά από μια ιστορικής σημασίας ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, ο Ελληνας πρωθυπουργός πάει να συσφίξει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία. Γιατί, επιτέλους, έχουμε μια ελληνική κυβέρνηση που ΚΑΙ αντιλαμβάνεται την υπεραξία του γεωστρατηγικού της ρόλου ΚΑΙ τον αξιοποιεί προς όφελος του ελληνικού λαού.

Θυμίζω ότι, ήδη από τη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε πει δημόσια ότι έχει λάβει πρόσκληση από το Κρεμλίνο για επίσκεψη μέχρι το τέλος του έτους.

Βέβαια, τότε πολλά φιλογαλάζια media είχαν σπεύσει να διαψεύσουν τον Ελληνα πρωθυπουργό, λέγοντας ότι δεν υπάρχει πρόσκληση και ότι όλα αυτά ήταν επικοινωνιακός χειρισμός του Τσίπρα. Η πραγματικότητα, ωστόσο, και πάλι τους διέψευσε όλους αυτούς με το «κλείδωμα» της επίσκεψης, μόλις λίγες μέρες μετά.

Και αφού μιλάμε για διαψεύσεις, να τονίσουμε ότι αυτή η επίσκεψη έρχεται να γκρεμίσει συθέμελα και όλη αυτή την καταστροφολογική συζήτηση, που είχε ανοίξει το καλοκαίρι, με αφορμή την αντίδραση του ΥΠΕΞ να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, αναφορικά με την παρεμβατικότητα που καταγράφηκε γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Τότε, οι γνωστές δημοσιογραφικές Κασσάνδρες έγραφαν ότι ο Τσίπρας διαλύει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και πως αυτό δεν θα μας το συγχωρήσει ποτέ ο Πούτιν, θα μας τιμωρήσει, θα δούμε τι θα πάθουμε και όλα αυτά τα… πατριωτικά και τα γενναία.

Τελικά, βέβαια, όλη εκείνη η επιχειρηματολογία φαίνεται ότι διαψεύδεται όχι μόνο κατηγορηματικά, αλλά και απολύτως ηχηρά, αφού αποδεικνύεται ότι η Ρωσία δεν αισθάνεται την Ελλάδα καθόλου ως εχθρό. Αν την αισθανόταν έτσι, καμία πρόσκληση δεν θα είχε έρθει.

Αντιθέτως, αυτό που βλέπουμε είναι η επιθυμία της Ρωσίας, οι δύο χώρες να αφήσουν πίσω τους τα όποια παρατράγουδα και να βαδίσουν στο μέλλον και πάλι μαζί, με πνεύμα συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και αμοιβαίας συναντίληψης.

Δεν είναι τυχαίο που στη συνάντηση των δύο ανδρών θα συζητηθούν συνέργειες σε μια σειρά από τομείς, όπως το εμπόριο, η ναυτιλία, ο τουρισμός και φυσικά τα ενεργειακά και τα εθνικά θέματα.

Και επαναλαμβάνω, γιατί θεωρώ ότι έχει σημασία…
Ολα αυτά έρχονται αμέσως μετά από μια ΔΕΘ που ενίσχυσε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και μόλις 3 μέρες μετά την ανακοίνωση ότι η Αμερική προτίθεται να προχωρήσει σε επενδύσεις 2 δις. ευρώ στη χώρα μας μέσω της EBRD, είδηση που προέκυψε μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος.

Δηλαδή, μόλις έκλεισαν οι επενδύσεις από την Αμερική, ο Τσίπρας πάει και στη Ρωσία, να φέρει επενδύσεις και από εκεί.

Δεν μπορώ να φανταστώ τι αρνητικό μπορεί κανείς να βρει σ’ όλα αυτά.
Εγώ πάντως βλέπω έναν πρωθυπουργό που παίζει μπάλα διεθνώς και φέρνει επενδύσεις στην Ελλάδα.

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.