Από τη στιγμή που βγήκε το πόρισμα για το Ερρίκος Ντυνάν και ξεκίνησε η συζήτηση για την τιμή πώλησης (και αν κέρδισε ή ζημιώθηκε από αυτή το Δημόσιο), ακούω διαρκώς τους εμπλεκόμενους υπουργούς, όχι απλώς να μην απολογούνται με σεμνότητα και ταπεινότητα, όπως ενδεχομένως θα έπρεπε, αλλά αντιθέτως να ζητούν και βραβεία! Ο μεν Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε εύφημο μνεία, ο δε Αδωνις Γεωργιάδης να τον καλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να του δώσει το βραβείο του τάγματος του Φοίνικος. Θαυμάσια…

Για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να σχηματίσει άποψη για το αν δικαιούνται βραβείων ή όχι, πρέπει να δούμε τι έγιναν αυτά τα 115 εκατ. ευρώ που πήρε το ελληνικό δημόσιο από την πώληση του μεγαλύτερου, καλύτερου και ακριβότερου νοσοκομείου της χώρας και για τα οποία δηλώνουν τρομερά υπερήφανοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί.
Εχουμε και λέμε, λοιπόν…
– 12 εκατ. ευρώ πήγαν στους εργαζόμενους για οφειλές της διετίας 2012 – 2014
– 38 εκατ. πήγαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και άλλα 2,3 εκατ. στο ΕΤΑΑ, στο σύνολο 40 εκατ. 432 χιλιάδες σε ασφαλιστικές εισφορές
– 1 εκατ. και κάτι στην εφορία, και…
– 60,7 εκατ. ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς, για να αποπληρωθούν δάνεια.

Αυτή είναι η εικόνα και τα βασικά συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε, είναι δύο:

Πρώτον. Στο κράτος δεν έμεινε τίποτα. Από την πώληση του μεγαλύτερου και ακριβότερου νοσοκομείου της χώρας, με τα εκπληκτικά ακίνητα και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό, δεν έμεινε τίποτα. Ούτε ευρώ.

Πληρώθηκαν απλά οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.
Ομως, αυτές οι οφειλές θα πληρώνονταν ακόμη και αν επωλείτο μια ιδιωτική επιχείρηση. Αν ένας ιδιώτης έχει μια επιχείρηση, που έχει δημιουργήσει χρέη και οφειλές και καταφέρει να την πουλήσει σε έναν άλλον ιδιώτη, το κράτος κερδίζει από αυτό. Γιατί μέσα στην τιμή πώλησης συνυπολογίζεται και η αποπληρωμή των οφειλών. Πληρώνονται εισφορές και εφορία.

Αρα, ό,τι ακριβώς θα κέρδιζε το κράτος, αν ένας ιδιώτης πουλούσε σε ιδιώτη, τα ίδια ακριβώς κέρδισε και τώρα, που πούλησε κάτι δικό του! Στο ταμείο, πάντως, δεν έμεινε δεκάρα τσακιστή. Ενα περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου σβήστηκε… έτσι απλά.

Δεν ξέρω σε ποια χώρα θα έδιναν βραβείο για μια τέτοια πώληση, πάντως στην Ελλάδα αυτός που πουλάει μια επιχείρηση απλά για τα χρέη της, χωρίς να του μένει ούτε ένα ευρώ στην τσέπη, λέμε ότι την ξεπουλάει. Δεν λέμε ότι αξίζει βραβείο.

Ειδικά, αν αυτή η επιχείρηση ήταν η σούπερ ελπιδοφόρα και η πιο ξακουστή στο χώρο της αλλά έφτασε να ξεπουληθεί απλά για τις οφειλές της.

Και στην περίπτωσή μας, τι έχουμε;
Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν την απόλυτη ευθύνη, πήραν ένα κόσμημα του δημοσίου, το γέμισαν οφειλές και μετά το ξεπούλησαν απλά για τις οφειλές του σε μια τράπεζα.
Στα σοβαρά, αξίζουν βραβεία;

Δεύτερον. Τα περισσότερα χρήματα από αυτά τα 115 εκατ. ευρώ, που έδωσε η τράπεζα Πειραιώς για να αγοράσει το Ερρίκος Ντυνάν… πήγαν πάλι πίσω, στην Πειραιώς!

Τα 60 από τα 115 εκατ…. τα πήρε πάλι πίσω ο αγοραστής!
Και αυτό γιατί έγινε; Για να αποπληρωθούν δάνεια.

Συγκεκριμένα, για να αποπληρωθούν δάνεια, ύψους 94 εκατ. ευρώ, που είχε το Ερρίκος Ντυνάν στην κυπριακή «Bank of Cyprus Public Company Limited» από το 2007 και τα οποία –προσέξτε- είχε προλάβει να αγοράσει η τράπεζα Πειραιώς τον Ιανουάριο του 2014 (πριν την αγορά του νοσοκομείου) μόλις στο 1/5 της αξίας, δηλαδή προς 18 εκατ. ευρώ!
Και κάποιους μήνες μετά, όταν εξαγόρασε και ολόκληρο το Ερρίκος Ντυνάν, πήρε πίσω 60 εκατ. για αυτά τα δάνεια, που της είχαν κοστίσει 18. Εβγαλε και 42 από πάνω!

Και, μάλιστα, ενώ θα τα έπαιρνε σε δόσεις, σε βάθος χρόνου (ως αποπληρωμή δανείου), με τη μεθόδευση της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά βρέθηκε ο τρόπος να τα πάει πίσω ντούκου!

Μια και έξω!

Και επίσης η αγοράστρια τράπεζα εισέπραξε και διάφορα ποσά από τις απαιτήσεις του Ερρίκος Ντυνάν έναντι τρίτων, που είχαν κατασχεθεί και εκπλειστηριασθεί. Επιπλέον χρήματα που πήρε πίσω.

Ο αγοραστής όλα αυτά, που υποτίθεται ότι τον έπιασαν κώτσο οι Λοβέρδος και Γεωργιάδης, που θέλουν και βραβείο γιατί δήθεν από αυτή τη σύμβαση κέρδισε το δημόσιο…

Εντάξει, ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός αν όντως εδώ έχουμε τελετή απονομής βραβείων.

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.