Τις προηγούμενες μέρες, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε μέτρα ελάφρυνσης. Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια και μπορεί να αναστείλει σε ένα σημαντικό βαθμό, όχι επαρκή ακόμα, τις επιπτώσεις της μνημονιακής περιόδου. Ομως, κάποιοι θυμήθηκαν πάλι το γνωστό παραμύθι ότι ο Τσίπρας έφερε το 3ο μνημόνιο, το χειρότερο και πιο καταστροφικό.

Πόσο διαφέρουν τα δύο πρώτα μνημόνια με το τρίτο πρόγραμμα Τσίπρα;

Οσο η νύχτα με τη μέρα….

Τι έφερε λοιπόν το λεγόμενο μνημόνιο Τσίπρα;

Με τη συμφωνία του 2015, πήραμε 9,9 δισ. μέτρα λιτότητας για μια τριετία, μέχρι το τέλος του προγράμματος. Από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν όσα επιστράφηκαν στον ελληνικό λαό, δηλαδή:
• 617 εκατ. ευρώ (κοινωνικό μέρισμα του 2016)
• 1,4 δισ. ευρώ (κοινωνικό μέρισμα του 2017)
• 3,5 δισ. ευρώ (κοινωνικό μέρισμα ως το 2022)

Συγκεντρωτικά, από το 2015 ως και το 2022 (δεσμεύσεις Τσίπρα)
• Έχουμε μέτρα λιτότητας 9,9 δισ.
• Μέσω του υπερ-πλεονάσματος, επιστροφές στην κοινωνία 5,5 δισ.

Αρα, τι μας μένει ως λιτότητα, που επιβάρυνε το λαό, την 7ετία που δέσμευσε με τις συμφωνίες του ο Τσίπρας; 4,4 δισ. δηλαδή 0,6 δισ. λιτότητα ανά έτος.

Τι μας έφεραν τα πρώτα δύο μνημόνια, επί ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;

• Με τα 2 πρώτα μνημόνια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πήραν 65 δισ. ευρώ μέτρα λιτότητας, από το Μάιο του 2019 έως το Δεκέμβριο του 2014.
• Από αυτά τα 65 δισ. μέτρα, ο Σαμαράς ανακοίνωσε στο τέλος του 2013 κοινωνικό μέρισμα 450 εκατ. ευρώ.
• Αρα, συνολικά, με τα δύο πρώτα μνημόνια, μέσα σε 4,5 χρόνια, έφυγαν από την τσέπη του Ελληνα 65 – 0,45 = 64,55 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, 14,34 δισ. περισσότερη λιτότητα ανά έτος τρώγαμε κατά μέσο όρο στο κεφάλι οι πολίτες, από το Μάιο του 2010 ως το Δεκέμβριο του 2014.
14,34 δισ. έξτρα λιτότητα κάθε χρόνο.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει 1,2 δισ. το μήνα, κάθε μήνα.

Και τώρα, οι μέσοι όροι:
• Με τα δύο πρώτα μνημόνια: 14,34 δισ. λιτότητα ανά έτος
• Με το πρόγραμμα Τσίπρα: 0,6 δισ. λιτότητα ανά έτος.

Στον αντίποδα, όντως ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε σε επιπλέον μέτρα λιτότητας 2% επί του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020, που όμως δεν θα εφαρμοστούν. Βέβαια, ακόμη και αν εφαρμοστούν, έχουν ήδη ψηφιστεί τα θετικά αντίμετρα που τα εξουδετερώνουν δημοσιονομικά. Αρα, είτε εφαρμοστούν είτε όχι, λιτότητα δεν συνιστούν. Δεν επιβαρύνουν την κοινωνία. Δεν τα υπολογίζουμε.

Αρα η ουσία: μέτρα λιτότητας Τσίπρα 9,9 δισ., όταν οι προηγούμενοι είχαν φέρει λιτότητα 64,55 δισ. Από τη στιγμή που μπήκαμε στα μνημόνια και μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, η λιτότητα αυξανόταν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 14,34 δισ.

Και -αλήθεια τώρα;- ο Τσίπρας είναι αυτός που έφερε το χειρότερο μνημόνιο και, στα σοβαρά, δικαιολογείται αυτή η καταστροφολογική υστερία στα media;

Ε, λοιπόν, σήμερα αποδεικνύουμε πόσο fake είναι αυτή η ίδια η καταστροφολογία. Πόσο φθηνή και πόσο χυδαία.

Βέβαια, αυτό που λέμε για το «μέσο όρο» αδικεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προηγούμενοι, από την πρώτη στιγμή της μνημονιακής διακυβέρνησής τους, μέχρι και την τελευταία, έπαιρναν καινούρια μέτρα λιτότητας. Εκεί, καλώς υπολογίζουμε μέσο όρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, συμφώνησε σ’ ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, που έπαιρνε όλα τα μέτρα λιτότητας από την αρχή και επί της ουσίας κάπου εκεί… τελείωνε και η αύξηση της λιτότητας στη χώρα! Από εδώ και στο εξής έρχονται μόνο ελαφρύνσεις.

Η ανάλυση αδικεί τον ΣΥΡΙΖΑ και για ακόμα ένα λόγο. Το ποσό που αφαιρέθηκε, τα 450 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα που ανακοίνωσε ο Σαμαράς από τα μέτρα του, είναι ένα ποσό το οποίο εγγράφη στις δαπάνες του προϋπολογισμού το 2014 ως έξτρα δαπάνη. Αρα, είναι κάτι που όχι μόνο δεν ελάφρυνε τον ελληνικό λαό, αλλά γι’ αυτό το λόγο κιόλας χάσαμε το στόχο της επόμενης χρονιάς.

Σε αντίθεση με το κοινωνικό μέρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, που προκύπτει από το ξεκάθαρο περίσσευμα της χρονιάς κάθε φορά και ελαφρύνει πραγματικά το λαό. Και δεν περνάει σαν δαπάνη πουθενά. Αντιθέτως, «εξαφανίζεται» και από το πρωτογενές αποτέλεσμα που ανακοινώνει η Eurostat. Αν το υπολόγιζε και αυτό, πέρυσι θα έπρεπε να ανακοινωθεί πρωτογενές πλεόνασμα 5% επί του ΑΕΠ και όχι 4% που ανακοινώθηκε.

Δηλαδή, τα δύο κοινωνικά μερίσματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι τελείως διαφορετικά. Ωστόσο, εμείς τα αφαιρούμε και τα δύο, ευνοώντας στον υπολογισμό τη ΝΔ.

Γιατί όμως υπολογίζουμε για τον Τσίπρα μέχρι το 2022, μια επταετία δηλαδή;

Πρώτον, διότι ακολουθούμε τη λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χρεώνει στον Τσίπρα τα μέτρα (ξεχνώντας βέβαια τα αντίμετρα) που πήρε για την περίοδο μετά την τετραετία. Εφόσον έτσι τα υπολογίζει εκείνος, έτσι τα υπολογίζουμε και εμείς.

Και δεύτερον, διότι αυτό είναι το λογικό. Συγκρίνουμε τις συμφωνίες των πρωθυπουργών που δέσμευσαν τη χώρα. Θα πρέπει να δούμε λοιπόν όλη την εικόνα των δεσμεύσεων.

ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΙΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΔΙΑ ΤΟΥ 4 ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑ ΤΟΥ 7, ακόμη δηλαδή και αν κάνουμε ότι δεν ακούσαμε τον Τσίπρα στη ΔΕΘ, και πάλι, οι μέσοι όροι είναι:
• Με τα δύο πρώτα μνημόνια: 14,34 δισ. λιτότητα ανά έτος
• Με το πρόγραμμα Τσίπρα: 1,1 δισ. λιτότητα ανά έτος.

Τι συγκρίνουμε, ακριβώς;

Και για το 2019 και το 2020 έχουν ψηφιστεί ήδη μέτρα, αλλά αυτά έχουν ισοϋψή αντίμετρα, και είναι δημοσιονομικά ουδέτερα. Δεν αυξάνουν τη λιτότητα. και δεν θα εφαρμοστούν…

Αρα, επί της ουσίας, μετά την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ, που ακούσαμε τις προθέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, επιτέλους μπορούμε να το πούμε:

ΤΕΛΟΣ η λιτότητα στη χώρα. Δεν αυξάνεται άλλο.

Τώρα, πια, θα έχουμε ΜΟΝΟ ελαφρύνσεις.

Από το 2017 το έχουμε καταλάβει αλλά δεν μπορούσαμε να το πούμε με απόλυτη σιγουριά. Τώρα, όμως, μπορούμε:

ΤΕΛΟΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ.

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

Οσο είναι ο Τσίπρας πρωθυπουργός, βεβαίως…

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.