Κλείνουμε 3 χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015. Θα το θυμόμαστε για πολλά χρόνια. Και για πολλούς λόγους.
Βασικός λόγος, για παράδειγμα, η άγρια μιντιακή προπαγάνδα που ζήσαμε τότε. Στην κορυφή εκείνης της πολιτικο-μιντιακής ρητορικής ήταν το επιχείρημα ότι:
– «Ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώνει τη χώρα»!
– «Βάζει την Ελλάδα στο περιθώριο»!
– «Διαλύει την εθνική αξιοπιστία»!
– «Καταστρέφει το ευρωπαϊκό της προφίλ»!
Αυτά ακούγαμε. Από το πρωί ως το βράδυ. Σε όλα τα κανάλια. Ανά 24 δευτερόλεπτα.
Ελάτε να δούμε την εικόνα 3 χρόνια μετά. Σήμερα…

1. Το EUROGROUP εξυμνεί την ελληνική επιτυχία (του Τσίπρα)
Ολοι οι ευρω-αξιωματούχοι,
όλοι οι αρχηγοί κρατών,
οι πάντες!
Δεν υπάρχει ούτε ένας στην Ευρώπη σήμερα που να μη λέει… «Μπράβο στην Ελλάδα που τα κατάφερε».
Και ο Ρέγκλινγκ!
Και το ΔΝΤ ακόμα!
Και η Γερμανία!
Ολοι!
Ολες οι δηλώσεις είναι αποθεωτικές για την Ελλάδα και την κυβέρνησή της. Μην κοιτάτε που δεν τα μαθαίνει ο ελληνικός λαός αυτά, χάρη στην «ομερτά» των συστημικών media…
Πέραν αυτών, όμως, πρόσφατα αποφασίσθηκε και η οριστική ρύθμιση του χρέους. Εμπρακτη απόδειξη ότι η ευρωζώνη αναγνωρίζει πως η Ελλάδα τα κατάφερε!

2. Πάμε και στα πιο ειδικά…
Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ «αποθεώνει» τον Τσίπρα. Ο Πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνει δημόσια φιλέλληνας, φίλος του Ελληνα πρωθυπουργού. Και πρωτοστατεί στη διεθνή καμπάνια για την ελληνική επιτυχία.
Και ταυτόχρονα η Κομισιόν «μαλώνει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσχοβισί, μόλις χθες είπε στον Πρόεδρο της ΝΔ ότι:
– δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο και πως
– καλά θα κάνει να προσέχει τα λόγια του.
Μια διατύπωση ιδιαίτερα έντονη. Μάλλον πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Που δείχνει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των εταίρων μας για τη η στάση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά.
Παρόλα αυτά, ο αρχηγός της ΝΔ επιμένει να διατείνεται ότι ο Τσίπρας δεν έχει αξιοπιστία στην Ευρώπη. Ενώ εκείνος έχει… Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…

3. Το τρίτο χρονικά προηγείται. Αλλά είναι το καλύτερο και το αφήσαμε για το τέλος.
Η ΕΚΤ «προσαρμόζει» τον Στουρνάρα. Και η λέξη που επιλέγουμε είναι η πλέον καλοπροαίρετη. Παρακαλώ τον κύριο Στουρνάρα να μας το αναγνωρίσει.
Μπορεί και πάλι να μην αναδείχθηκε από τη μάζα των ελληνοκών media, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι -με την πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ- ζήσαμε τη βίαιη προσαρμογή του Ελληνα Κεντρικού Τραπεζίτη στη γραμμή της ΕΚΤ. Η οποία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μιλά για μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα και για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους!
– Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, ο Ελληνας τραπεζίτης να πει ότι το χρέος μας παραμένει μη βιώσιμο; Οταν η ΕΚΤ λέει το αντίθετο;
– Πώς θα μπορούσε να επιμένει ότι είναι απαραίτητη η προληπτική γραμμή για την έξοδο της χώρας στις αγορές; Οταν η ΕΚΤ επίσημα στηρίζει την προοπτική της καθαρής εξόδου, με το cash buffer;
– Πώς θα μπορούσε να λέει ότι η συμφωνία είναι κακή; Όταν, προφανώς, ενημερώθηκε ότι η ΕΚΤ προτίθεται να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE; Αλλωστε, σε καμία περίπτωση δεν θα συμπεριλάμβανε μια τέτοια προοπτική στην έκθεση της ΤτΕ, αν δεν είχε συνεννοηθεί με την ΕΚΤ!
Τώρα, λοιπόν, που φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής, το ζήσαμε κι αυτό: Ο Γιάννης Στουρνάρας να δηλώνει -μέσω της έκθεσης της ΤτΕ- ότι η συμφωνία του Eurogroup ήταν καλή και πέτυχε τον εθνικό στόχο. Ποιος; Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Σαμαρά. Αυτός που –σύμφωνα, τουλάχιστον, με τους κυβερνώντες- έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να δυσκολέψει το έργο τους. Κοιτάξτε γυρίσματα που έχει ο καιρός…

Ενα σχόλιο μονάχα, και κλείνω…
Τουλάχιστον, ο κ. Στουρνάρας είδε το γκρεμό στο τέλος του δρόμου που ακολουθούσε. Και άλλαξε πορεία, έστω και την ύστατη στιγμή, για να μη γκρεμοτσακιστεί η αξιοπιστία του.
Κάποιοι άλλοι δεν τον έχουν δει ακόμα; Τον Αύγουστο θα είναι αργά.
Ο Αύγουστος θα είναι ένας καλός μήνας για τη χώρα μας.

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.