Κατά την άποψή μου το εντυπωσιακό στοιχείο της υπόθεσης δεν είναι ότι η Μέρκελ εμφανίζεται θετική στη μη περικοπή των συντάξεων.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ΑΚΟΜΑ και τώρα που το είπε η Μέρκελ, τα φιλο-γαλάζια μίντια θα συνεχίσουν να λένε και να γράφουν ότι τελικά οι συντάξεις θα κοπούν και ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει (ή -πώς το λένε…- κρατάει ομήρους) τους συνταξιούχους.

Γιατί –θυμίζω- αυτά έλεγαν τόσο η ΝΔ όσο και τα media που τη στηρίζουν όλο αυτόν τον καιρό, παρά τα ξεκάθαρα μηνύματα που ερχόντουσαν από την Ευρώπη. Μη σου πω ότι περίπου εύχονταν να κοπούν οι συντάξεις και να τσαλαπατηθούν οι ζωές των συνταξιούχων, μπας και σωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Aπό πέρυσι την άνοιξη, o Μοσκοβισί και ο Γιούνκερ της Κομισιόν στέλνουν το μήνυμα ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν θα γίνουν. Όμως, τα media έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν τι έλεγαν οι ευρωαξιωματούχοι και έλεγαν στον ελληνικό λαό τα αντίθετα!

Μόλις προχθές, ακούσαμε τον Πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, να τονίζει ότι «το μέτρο μείωσης των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά απλώς δημοσιονομικό» και, άρα, δεν αποτελεί μια αντιμεταρρύθμιση. Οτι, δηλαδή, αν βγαίνουν τα νούμερα, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ακυρώσει το μέτρο. Αυτό σημαίνει η δήλωσή του, για όποιον καταλαβαίνει ή θέλει να καταλάβει.

Ομως, τα media δεν ήθελαν! Εκαναν και πάλι ότι δεν άκουσαν. Και βγήκαν την επομένη και έλεγαν ότι η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, με τα δύο σενάρια, αποτελεί άλλη μια κοροϊδία των συνταξιούχων.

Ωστόσο, σήμερα αποδεικνύεται ότι η πανέξυπνη ιδέα του οικονομικού επιτελείου να καταθέσει προσχέδιο με δύο σενάρια έναν και μόνο στόχο εξυπηρετούσε, τον οποίο και πέτυχε. Να αποδείξει ότι τα νούμερα βγαίνουν ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ την περικοπή των συντάξεων, το 2019.

Και το απέδειξε. Και το αποτέλεσμα το διαβάσαμε σήμερα στις εφημερίδες: Ακόμη και η Γερμανία αποδέχεται το αίτημα της Ελλάδας, και άρα οι συντάξεις των Ελλήνων δεν θα περικοπούν.

Είναι χαρακτηριστικό πως το θέμα έφερε σήμερα στη δημοσιότητα η “Καθημερινή”, που δεν τη λες και φιλοΣΥΡΙΖΑϊκό μέσο. Μάλιστα, η εφημερίδα προκειμένου να διαχειριστεί το αυτονόητο «στραπάτσο» που συνεπάγεται το ρεπορτάζ της για τη ρητορική της ΝΔ, λέει πως το «ναι» της Μέρκελ έρχεται υπό την προϋπόθεση, αφενός, ότι θα προκύπτει πως η κατάργηση της περικοπής δεν επηρεάζει την επίτευξη των στόχων, αφετέρου ότι θα ενταχθεί σε μια συνολική ρητορική περί μη αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Μόνο που και οι δύο «προϋποθέσεις» έχουν ήδη ικανοποιηθεί και είναι επιβεβαιωμένες δια στόματος Αλέξη Τσίπρα!

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι η ΝΔ είχε προϋπολογίσει την περικοπή του 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις στο πρόγραμμά της –το είχε ομολογήσει δημόσια ο αντιπρόεδρός της, Κωστής Χατζηδάκης – και άρα, τώρα, θα πρέπει να ξανακάνει τους υπολογισμούς της από την αρχή.
Να τονίσουμε επίσης ότι, με την ίδια ακριβώς λογική και επιχειρηματολογία, δεν θα γίνει ούτε η μείωση του αφορολογήτου το 2020. Και, έτσι, καίγεται ολοσχερώς το αφήγημα περί τετάρτου μνημονίου, που είχε γίνει το γαλάζιο ψωμοτύρι.

Πάει τώρα και αυτό, όπως έφυγε και η υποτιθέμενη βύθιση στην ύφεση ή ότι δήθεν χάθηκαν θέσεις εργασίας, πράγματα που έχουν διαψευσθεί παταγωδώς. Ολα τα κομβικά σημεία της αντιπολιτευτικής ρητορικής έχουν καεί ολοσχερώς.

Το ότι δεν θα γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις, το λέμε εδώ και πολύ καιρό. Όταν –επαναλαμβάνω- οι άλλοι έλεγαν τα αντίθετα.

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.