Ερχονται τα θετικά αντίμετρα να ελαφρύνουν τον ελληνικό λαό από τα μνημονιακά βάρη και μάλιστα κάποια έρχονται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, εντός του τρέχοντος έτους.

1. Με πρώτη και καλύτερη ασφαλώς τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευσή της με τους Ευρωπαίους. Μιλάμε για μια εμβληματική ακύρωση και για μια τεράστια –όπως τη λένε στο Μαξίμου- πολιτική νίκη της κυβέρνησης, που έρχεται να διαψεύσει περίτρανα όλο το αντιπολιτευτικό αφήγημα περί τετάρτου μνημονίου. Θα έρθει προς ψήφιση και φυσικά θα τύχει ευρείας πλειοψηφίας.

2. Το δεύτερο είναι η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών. Εχει κιόλας κατατεθεί η σχετική τροπολογία (στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, που είπαμε νωρίτερα) και σήμερα ψηφίζεται στην Ολομέλεια. Σε πρώτη φάση, για την ενίσχυση της εργασίας των νέων, από τον κρατικό προϋπολογισμό θα επιδοτείται το 50% του ποσού των εισφορών, με στόχο την επόμενη χρονιά να φτάσουμε στο 100%. Δηλαδή, το κράτος θα καλύπτει το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών των νέων έως 25 ετών, εκεί οδηγούμαστε.

3. Τρίτο πράγμα που περιμένουμε είναι οι προσλήψεις επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», που αφορά σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Θυμόμαστε τον πρωθυπουργό να το εξαγγέλλει στη ΔΕΘ, όπως και όλα τα άλλα βέβαια, και τώρα έφτασε η ώρα να τύχει εφαρμογής.

4. Τέταρτον, προσλήψεις 15.000 ατόμων, επιστημόνων, εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στο δημόσιο σχολείο, σε βάθος τριετίας.

5. Και φυσικά περιμένουμε και την επέκταση του προγράμματος επιδότησης ενοικίου, με ποσά έως και 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια, για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

Αυτά περιμένουμε να δούμε στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους, ενώ μέχρι σήμερα έχουμε ήδη δει μεταξύ άλλων:
• τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους,
• τη μείωση του ΕΝΦΙΑ,
• τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος,
• τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων,
• την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων,
• την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες,
• αλλά και την καταβολή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια.

Και αφού συγκεντρώνουμε τα θετικά, να υπενθυμίσουμε ότι σε λίγες μέρες από σήμερα, στις αρχές του νέους έτους θα έχουμε και την αύξηση του κατώτατου μισθού με την ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου…
ενώ του χρόνου, τέτοιον καιρό θα μιλάμε για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, που έχει ψηφιστεί να ισχύσει από το 2020 αλλά και την υλοποίηση της ήδη εξαγγελθείσας από τον πρωθυπουργό μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, που θα ισχύσει από το 2021.

Αυτά τα ωραία και θετικά πράγματα είχα να επισημάνω, γιατί καλό είναι πού και πού να στεκόμαστε για λίγο και να συνειδητοποιούμε το τι συμβαίνει.

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.