Τα δύσκολα πέρασαν, η ντροπιαστική περίοδος των 25 προηγούμενων ετών, που η γείτονα χώρα αναγνωριζόταν ως Μακεδονία σκέτο, έκλεισε και πλέον έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή, όπου πλέον οι πάντες αποκαλούν τη γειτονική χώρα με το νέο όνομά της, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία, όπως μόλις χθες έκανε και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τη συμφωνία των Πρεσπών, και θα κάνουν και όλες οι άλλες χώρες.

Oπως άλλωστε τη συμφωνία επιδοκιμάζει και αποτιμά θετικά και όλος ο διεθνής Τύπος, στα δημοσιεύματα του οποίου διαβάζουμε για «ιστορικό επίτευγμα» αλλά και για την ηγετική φυσιογνωμία των Τσίπρα και Ζάεφ, που κατάφεραν και έλυσαν ένα γόρδιο δεσμό, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει θέληση για ένα καλύτερο κοινό μέλλον, οι ακροδεξιές φωνές οδηγούνται νομοτελειακά στο περιθώριο.  

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμη και η συντηρητική γερμανική εφημερίδα FAZ, που έχει κρίνει αρνητικά πάμπολλες φορές τον Ελληνα πρωθυπουργό, στηρίζοντας αναφανδόν και παραδοσιακά τις δυνάμεις του ΕΛΚ, για τη συμφωνία των Πρεσπών έγραψε χαρακτηριστικά πως «ό,τι άποψη κι αν έχει κανείς για αυτόν, ο Τσίπρας απέδειξε ότι διαθέτει το θάρρος ενός ηγέτη».

Σε αυτό το διεθνές πλαίσιο στήριξης της συμφωνίας, από σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νικος Παππάς,  γίνεται ο πρώτος Ελληνας υπουργός που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη γείτονα, μετά τη μετονομασία της. Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, με αφορμή τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δυτικών Βαλκανίων στην οποία συμμετέχουν επίσης η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, Μαρίγια Γκάμπριελ, καθώς και υπουργοί από την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Μάλιστα, αύριο ο Ελληνας υπουργός θα υπογράψει συμφωνία με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής (roaming) μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και για την παροχή τεχνογνωσίας επί των σημαντικών ψηφιακών δράσεων που υλοποιεί η Ελλάδα.

Κάνοντας μια παρένθεση από τις διεθνείς εξελίξεις, ίσως έχει μια μικρή σημασία να αφιερώσουμε μια φράση στην… απειλή Τζιτζικώστα ότι στη δική του περιφέρεια οι ταμπέλες στους δρόμους θα συνεχίσουν να λένε Σκόπια και όχι Βόρεια Μακεδονία. Καταλαβαίνουμε ότι έρχονται εκλογές και ο καθένας νιώθει την ανάγκη να απευθυνθεί στο εκλογικό του ακροατήριο, αλλά αυτή είναι μια δήλωση από την οποία υποχρεώθηκε ακόμη και η Μαρία Σπυράκη να πάρει αποστάσεις, λέγοντας ότι όσο και να διαφωνεί κανείς με τη Συμφωνία, είναι μια συμφωνία της χώρας, που οφείλουμε να τηρήσουμε.

Την ίδια ώρα -και κοιτώντας προς την άλλη πλευρά- έγινε γνωστό ότι την Παρασκευή θα συνέλθει για πρώτη φορά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του νέου υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου. Το αντικείμενο είναι η ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την επίσκεψη Τσίπρα στην Αγκυρα και για τα όσα συμφωνήθηκαν αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ως προς αυτά, να τονίσουμε ότι βρισκόμαστε ενόψει δυο κομβικών συναντήσεων. Από τη μια, έχουμε τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί με θέμα το κυπριακό, στις 26 Φεβρουαρίου και, από την άλλη, το Μάρτιο θα έχουμε τις πρώτες συναντήσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Παρασκευόπουλου με τον Τούρκο μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, που καλούνται να σχεδιάσουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Επομένως, η ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων κρίνεται επιβεβλημένη.