Προκαλεί τεράστια εντύπωση, πώς ένα κόμμα με την ιστορία της ΝΔ, επιλέγει να επενδύσει τόσο αυτοκαταστροφικά σε μία μέρα μεγάλης πτώσης του Χρηματιστηρίου.

Με τη λογική της Νέας Δημοκρατίας,όταν το χρηματιστήριο έπεφτε κατά 8 μονάδες η ελληνική οικονομία καταστρεφόταν και έπρεπε να λέμε πόσο κακή είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς τώρα που το χρηματιστήριο ανέβηκε και ακολούθησε ακριβώς την αντίθετη κίνηση φτάνοντας στο σημείο από όπου είχε ξεκινήσει η πτώση- καλύπτοντας όλη την πτώση με άνοδο περίπου 8 μονάδων- κατά τη λογική της ΝΔ θα πρέπει να πούμε μπράβο στην κυβέρνηση γιατί η οικονομία σήμερα πετάει.

Φαίνεται ότι με την επιλεκτική προσοχή και μνήμη της Νέας Δημοκρατίας, ούτε υπάρχουν ούτε έχουν ουσία:
• Τα 6 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, κάτι που η Ελλάδα έχει να βιώσει 13 χρόνια
• Η πτώση της ανεργίας κατά περίπου 10 μονάδες από τα χρόνια που κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία
• Τα ρεκόρ επενδύσεων που καταγράφονται
• Η αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας
• Η αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων

Ολα αυτά για τη ΝΔ δεν υπάρχουν.

Υπάρχει μόνο το επιχείρημα ότι η ΔΕΗ είναι στα όρια της κατάρρευσης. Βέβαια όπως επίσημα δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης, ως εποπτεύων υπουργός, το EBITDA της ΔΕΗ, το βασικό μέγεθος σύμφωνα με το οποίο κρίνονται οι επιχειρήσεις, είναι +285 εκατ. ευρώ. Μια τέτοια αύξηση μόνο κατάρρευση δεν τη λες.

Ανάλογη ρουκέτα της ΝΔ έγινε και σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις οι οποίες πέρσι και όπως όλα δείχνουν και φέτος, θα σημειώσουν ρεκόρ. Αλλά κατά τη ΝΔ οι επενδύσεις δεν πάνε καλά.

Μετά φέρνουν στο επίκεντρο το κόστος δανεισμού και τα spread. Δύο μέρες πριν τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε και σχολίασε την απόδοση του spread, γιατί τότε είχε κάνει μία μικρή άνοδο. Επί 5 μέρες μετά τις δηλώσεις του Μητσοτάκη το spread έπεφτε- 4,3 μονάδες την πρώτη μέρα, 10,6 τη δεύτερη, 15 την Τρίτη, 10,9 και 13,5 τις επόμενες δύο ημέρες.

Αρα, μετά από πέντε ημέρες έπρεπε να βγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πει πόσο καταπληκτικά πηγαίνει η οικονομία.

Γεγονός είναι ότι σήμερα το spread του ελληνικού ομολόγου είναι στις 399 μονάδες, πολύ χαμηλότερο από τα εντεκάρια που άφησε ο Αντώνης Σαμαράς και προφανώς η ελληνική κυβέρνηση- διαθέτοντας και το μαξιλάρι- είναι σε θέση να επιλέξει πότε θα βγει στις αγορές.

Οι τράπεζες πηγαίνουν καλύτερα. Δύο από τις τέσσερις συστημικές δεν κάνουν καν χρήση του ELA πλέον- και οι άλλες δύο θα σταματήσουν να κάνουν μέχρι το τέλος του έτους. Όπως έχουμε διαβάσει τόσες φορές, έχουν περάσει τα stress tests της Blackrock. Κάποιες τράπεζες υπεραποδίδουν σε σχέση με τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα.

Οποιος επενδύει στην καταστροφολογία προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία στον ελληνικό λαό, στην ελληνική οικονομία και στις ίδιες τις τράπεζες.

Είναι αυτοκαταστροφικό για την ίδια τη Νέα Δημοκρατία να προβλέπει πράγματα που είναι μόνο στη φαντασία της.

Αφού τα πράγματα πάνε καλύτερα και τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν, τι να κάνουμε;

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.