Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, ζήτησε τις παραιτήσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή διευθύνοντος σύμβουλου της ΕΡΤ, κυρίους Κωστόπουλου και Θαλασσινού. Εξέλιξη, που δεν ήρθε και ως κεραυνός εν αιθρία. Νωρίτερα την ίδια μέρα, σε συνέντευξή του, ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, είχε στείλει το μήνυμα. Μίλησε για την άσχημη εικόνα που βγαίνει προς τα έξω και αδικεί τα σημαντικά πράγματα που κάνει η ΕΡΤ.

Αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μου, ήταν η εικόνα που έδωσε η διοίκηση της ΕΡΤ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μία εικόνα εσωστρέφειας και όχι για το όραμα και το στρατηγικό σχέδιο της ΕΡΤ. Κάποιοι είπαν ότι έδωσε επιχειρήματα σε εκείνους που ακόμη υπερασπίζονται το «μαύρο» (υποβάλλοντας τα σέβη τους στον Αντώνη Σαμαρά). Το κυριότερο είναι ότι αυτή η εικόνα της εσωτερικής διοικητικής κόντρας αδικεί τα όσα πραγματικά συμβαίνουν στην ΕΡΤ σήμερα.

Η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΡΤ σήμερα λειτουργεί 5 τηλεοπτικούς και 27 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο τζίρος της και τα κέρδη της αυξάνονται. Το κόστος των εξωτερικών παραγωγών είναι 42% χαμηλότερο από τις αντίστοιχες επί ΝΕΡΙΤ. Το ανταποδοτικό τέλος είναι 30% φθηνότερο από ό,τι προ του «μαύρου» και από τα μικρότερα στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, στην Αυστρία πληρώνουν 23 ευρώ το μήνα και στη Δανία 25 ευρώ το μήνα. Ο αριθμός των εργαζομένων της ΕΡΤ είναι μειωμένος κατά 50% σε σχέση με το 2008 και πολύ χαμηλότερος από άλλες αντίστοιχες δημόσιες τηλεοράσεις την Ευρώπης.

Τα νούμερα τηλεθέασης, στην προ «μαύρου» περίοδο, ήταν κοντά στο 16%. Μετά το «μαύρο» και επί #ΝΕΡΙΤ έπεσαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα (στο 6%). Με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ακολουθούν ανοδική πορεία με ποσοστά 7,7% και 8,6%. Η τηλεθέαση του δελτίου ειδήσεων έχει καταγράψει ανοδική πορεία κατά 30%. Η ΕΡΤ, πλέον, έχει πρωτιές σε ενημερωτικές και πολιτιστικές εκπομπές. Στα αθλητικά γεγονότα, τα οποία προσφέρει δωρεάν σε όλο τον ελληνικό λαό, καταγράφονται τηλεμερίδια που φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις και το 30%, ενώ κάποιοι αγώνες φτάνουν και το μισό εκατομμύριο τηλεθεατές.

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα η ΕΡΤ να αποκτήσει μία διοίκηση που θα δικαιώνει τη σημαντική δουλειά που γίνεται στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και να τον πάει ένα βήμα μπροστά.

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.