Οταν κανείς θέλει να περιγράψει την κατάσταση στην οικονομία, θα πρέπει να συγκρίνει. Γιατί μόνον έτσι μπορεί να έχει την πραγματική εικόνα για το πού πάει το πράγμα. Ας δούμε κάποια συγκριτικά νούμερα, λοιπόν…
– Τον Απρίλιο του 2014, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δοκίμασε έξοδο στις αγορές, με έκδοση 5ετούς ομολόγου, πετυχαίνοντας επιτόκιο δανεισμού… 4,75%. Μάλιστα, τότε στο συστημικό Τύπο διαβάζαμε τίτλους, όπως «οι αγορές σκίζουν το μνημόνιο». Πανηγύρια και χαρές.
– Τον Ιούλιο του 2017, έκανε και η κυβέρνηση Τσίπρα τη δική της δοκιμαστική έξοδο στις αγορές πάλι με 5ετές ομόλογο. Επιτόκιο δανεισμού… 4,375%. Πιο χαμηλό από του Σαμαρά, άσχετα αν στον Τύπο διαβάζαμε για ολική καταστροφή.
– Από τότε πέρασε ενάμισης χρόνος, μέχρι που  η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε και νέα έξοδο στις αγορές, πάλι με το ίδιο ομόλογο. Και αυτή τη φορά, πέτυχε επιτόκιο δανεισμού… 3,45%.
Από το 4,75%, μετά την έξοδο από τα μνημόνια πέσαμε στο 3,45%.

Αλλά δεν είναι μόνον η διαφορά του επιτοκίου.
– Είναι το γεγονός ότι βγήκαμε να μαζέψουμε 2,5 δισ. και οι προσφορές ξεπέρασαν τα 10 δις!
– Οπως, είναι επίσης το γεγονός ότι στην έκδοση συμμετείχαν μακροπρόθεσμοι επενδυτές, περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, στοιχείο που έκανε τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, να πει ότι «από αυτή την έκδοση η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία».

Και φυσικά αυτή η απολύτως θετική εικόνα της οικονομίας αποτυπώνεται και στην πορεία των spreads, δηλαδή της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου.
• Στις 20 Νοεμβρίου 2018, το 10ετές ομόλογο ήταν στις 433 μονάδες βάσης.
• Στις 20 Δεκεμβρίου, ήταν στις 406 μονάδες βάσης
• Στις 20 Ιανουαρίου 2019 ήταν στις 389 μονάδες βάσης
• Στις 31 Ιανουαρίου 2019 έκλεισε στις 372 μονάδες βάσης.
Και συνεχώς πέφτει.

Και ταυτόχρονα, το χρηματιστήριο ανεβαίνει.
• Στις 2 Ιανουαρίου 2019, ο γενικός δείκτης ήταν στις 605,34 μονάδες.
• Χθες έκλεισε στις 641 μονάδες.

Και την ίδια ώρα, αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, κάτι που θα το δούμε ακόμη πιο έντονα από εδώ και πέρα, δεδομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα ενισχύσει ευθέως το εισόδημα 880.000 συμπολιτών μας, συμπαρασύροντας ασφαλώς προς τα πάνω γενικά τους μισθούς, σε βάθος χρόνου.
Και όπως διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη σε όλους τους τόνους, αυτή η αύξηση ΔΕΝ θα απορροφηθεί από τη μείωση του αφορολογήτου, όπως λένε συστηματικά διάφοροι στο διαδίκτυο και τις τηλεοράσεις, δεδομένου ότι και αυτό το μέτρο (για το 2020) θα έχει την τύχη του προηγούμενου για τις περικοπές στις συντάξεις, που ήδη ακυρώθηκε.
Αν δεν θέλουμε να δούμε την εικόνα, δεν θα τη δούμε ποτέ. Αυτό είναι σίγουρο. Καλό είναι, όποιος θέλει να μπει στο επίσημο site της ΕΛΣΤΑΤ και να δει τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας, με τα μάτια του. Είναι το statistics.gr.
Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.