Αυτή τη στιγμή, όχι μόνον δεν συζητάμε για περιορισμό της Ελλάδας, όπως ακούσαμε μέχρι και από στόματα Ελλήνων πολιτικών πρόσφατα αλλά, αντιθέτως, συζητάμε για το πώς θα μεγαλώσει η Ελλάδα, με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Οπως είπε σήμερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, πρόκειται για «κανονική εδαφική κυριαρχία». Η Ελλάδα κυριολεκτικά μεγαλώνει.

Τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες Κατρούγκαλου, που δείχνουν τη μεγάλη διάθεση για δρομολόγηση σημαντικών και ουσιαστικών εξελίξεων υπέρ των εθνικών συμφερόντων της χώρας:

  • Πρώτη βασική προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση των συζητήσεων με Ιταλία και Αλβανία για τον προσδιορισμό των οικονομικών ζωνών. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, εντάσσεται και η επέκταση των χωρικών υδάτων, που αναμένεται να υλοποιηθεί μέχρι το καλοκαίρι.
  • Δεύτερη προτεραιότητα είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ Τσίπρα – Ερντογάν, για την ανάσταση των -επί χρόνια πεθαμένων- μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και η δημιουργία νέων, προς την κατεύθυνση του περιορισμού της έντασης στο Αιγαίο, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμφιλίωση των λαών και τη σταθερότητα στην περιοχή.
  • Τρίτο βασικό αντικείμενο αποτελεί η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών, κυρίως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των υποχρεώσεων της άλλης πλευράς.

Καλή επιτυχία στον νέο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος όταν πετύχει στο έργο του, θα μιλάμε για μια άλλη μεγαλύτερη Ελλάδα.

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.