Πρόσφατα, η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του 2017 για την πορεία των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Σε συνέδριο με θέμα «Η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός» παρουσίασε την εξέλιξη του συγκεκριμένου μεγέθους, που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική κόντρα.
Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε ότι εδώ και τρία χρόνια το θέμα της προέλκυσης των επενδυτών πρωταγωνιστεί στη ρητορική της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ χρεώνει στην κυβέρνηση ότι, όχι απλά δεν προσελκύει, αλλά διώχνει τους επενδυτές από την Ελλάδα. Και ιδιαίτερα τους ξένους.
Γιατί στο μυαλό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι… κομμουνιστές που ήρθαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις. Αυτή είναι η λογική τους και για αυτό προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους.
Ελα, όμως, που τα επίσημα στοιχεία -για άλλη μια φορά- λένε διαφορετικά πράγματα…
Επί ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα:
– το 2016 έκανε ρεκόρ στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων για τα χρόνια της κρίσης, με 2,8 δισ. ευρώ, και
– το 2017 (σύμφωνα με τα προσφάτως ανακοινωθέντα) έκανε νέο ρεκόρ στις ξένες άμεσες επενδύσεις. Φτάνουμε τα 3,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 29% από το προηγούμενο ρεκόρ.
Είναι, βέβαια, αλήθεια ότι η αναλογία Ξένων Αμεσων Επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ παραμένει ακόμη χαμηλή σε επίπεδο ευρωζώνης. Διότι την κατέστρεψαν τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων. Κάτι που σημαίνει ταυτόχρονα, βέβαια, ότι τα περιθώρια ανάκαμψης σήμερα, πια, είναι μεγάλα. Εχει διπλή ανάγνωση, δηλαδή, αυτό…
Κάτι που δεν συμβαίνει αναφορικά με την έρευνα της Metron Analysis, η οποία βγάζει ξεκάθαρα συμπεράσματα, μονής ανάγνωσης. Πραγματοποιήθηκε –να σημειώσουμε- μεταξύ 30 επικεφαλής μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, και παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο. Και λέει ότι…
*2 στους 3 CEOs: Η εικόνα της Ελλάδας, ως επενδυτικού προορισμού θα βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια.
*8 στους 10 CEOs: Είναι πιθανές νέες μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας, από τους ομίλους που εκπροσωπούν.
*6 στους 10 CEOs: Αυτές οι επενδύσεις προγραμματίζονται για το επόμενο έτος.

Η ανάπτυξη είναι εδώ. Και είναι λίγο χαζό να κάνουμε σαν να μην είναι. Πιο αισιόδοξα δεν ήταν ποτέ τα προηγούμενα χρόνια τα στελέχη των επιχειρήσεων. Και μιλάμε για μια κατηγορία αμιγώς προσκείμενη στη λεγόμενη αστική δεξιά, αν τολμήσουμε κομματικές αναφορές. Που όμως ακόμη και αυτή αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα…
Το ίδιο θα αρχίσει να το αντιλαμβάνεται έμπρακτα όλος ο κόσμος πια, από εδώ και πέρα…

Και να σημειώσουμε ότι οι 9 στους 10 από τους ομίλους που εκπροσωπήθηκαν στη συγκεκριμένη έρευνα έχουν επενδύσει στην Ελλάδα ποσά που αντιστοιχούν στο 20% των συνολικών Αμεσων Ξένων Επενδύσεων της τελευταίας 5ετίας. Επομένως, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ειδικά αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται αισιόδοξοι για το μέλλον.

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.