Και λέω «και πάλι» γιατί η αλήθεια είναι ότι και πριν το δημοψήφισμα, αυτό που λαμβάναμε ως μήνυμα από τη γειτονική χώρα ήταν ότι ο Ζάεφ θα αναδειχθεί νικητής, ωστόσο όπως θυμόμαστε, μπορεί το αποτέλεσμα να έβγαλε 90% αποδοχή, όμως η συμμετοχή ήταν τέτοια, που δεν παρήγαγε άμεσα αποτελέσματα. Και για αυτό τη Δευτέρα, η υπόθεση πάει στο κοινοβούλιο.

Η πρώτη ψηφοφορία, λοιπόν, για τις συνταγματικές αλλαγές, που προβλέπονται στη συμφωνία των Πρεσπών, προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη, και εκεί ο Ζάεφ ψάχνει 80 βουλευτές, προκειμένου να πιάσει το όριο των 2/3 για να έχει τη νομιμοποίηση να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας του.

Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει 69 βουλευτές και της λείπουν 11.

Σύμφωνα με διάφορα αλβανόφωνα ΜΜΕ στα Σκόπια, λοιπόν, – και αυτό είναι σημερινή είδηση- ο Ζάεφ έχει καταφέρει και έχει αποσπάσει ήδη 11 βουλευτές από το αντιπολιτευόμενο VMRO και –όπως λένε οι πληροφορίες- πάει για μια μεγάλη κοινοβουλευτική νίκη.

Βέβαια, από την άλλη, βγήκε ο εκπρόσωπος του VMRO και διέψευσε αυτά τα σενάρια, λέγοντας ότι δεν υπάρχει βουλευτής του κόμματος που θα δεχθεί αυτή τη συμφωνία.

Το τι ισχύει από τα δύο, θα το μάθουμε πολύ σύντομα.

Ο Ζόραν Ζάεφ, πάντως, μόλις χθες δήλωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μοναδική ευκαιρία για την ευρύτερη περιοχή και κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Να αδράξουν την ευκαιρία» όπως χαρακτηριστικά τους είπε.

Αμέσως μετά, βγήκε το κανάλι TELMA και είπε ότι τουλάχιστον 6 βουλευτές της αντιπολίτευσης πείστηκαν από τον Ζάεφ και συζητούν με την κυβερνητική πλειοψηφία.

Και την επόμενη μέρα, δηλαδή σήμερα, βγήκε το αλβανόφωνο ALSAT –M και έκανε λόγο για προσχώρηση 11 βουλευτών στο στρατόπεδο των συνταγματικών αλλαγών. Ότι δηλαδή ο Ζάεφ εξασφαλίζει το μαγικό νούμερο.

Τώρα, αν όλα αυτά είναι επικοινωνιακά κόλπα ή πραγματικές ειδήσεις, θα το μάθουμε την προσεχή Τρίτη, σε λίγα 24ωρα από τώρα.

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.