Τις τελευταίες μέρες, τα περιβόητα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποτελούν την αιχμή του δόρατος της κριτικής που ασκείται από τη ΝΔ στην κυβέρνηση για τις τραπεζικές πιέσεις στο χρηματιστήριο.

Τι λέει η ΝΔ; Οτι η κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει το θέμα των κόκκινων δανείων και ότι σ’ αυτό κατά βάση οφείλονται και οι πιέσεις στο χρηματιστήριο.

Τι απαντά η κυβέρνηση; Ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι αυτή τη στιγμή τα κόκκινα δάνεια βρίσκονται σε φάση αποκλιμάκωσης και η εικόνα βελτιώνεται σταθερά.

Τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ποιος έχει δίκιο. Και η αλήθεια είναι ότι:

• Τον Ιούνιο του 2010, όταν πρωτομπήκαμε στα μνημόνια, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν 31,8 δισ. ευρώ.
• Το Δεκέμβριο του 2014, τον τελευταίο μήνα διακυβέρνησης από τη ΝΔ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φτάσει τα 97,683 δισ. ευρώ.
Το 31 έγινε 97. Μιλάμε δηλαδή για μια αύξηση άνω του 300%.
Η οποία συνέβη κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από εκείνους που σήμερα ασκούν κριτική!

Σήμερα (τα τελευταία επίσημα στοιχεία είναι του Ιουνίου του 2018) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται στα 88,8 δισ.
Δηλαδή, όχι μόνον σταμάτησε η αλματώδης αύξηση, όχι μόνο σταθεροποιήθηκε η κατάσταση αλλά έχουμε μπει και στη φάση της αποκλιμάκωσης, καταγράφοντας μέχρι τώρα μια μείωση 10%.
Τα κόκκινα δάνεια μειώνονταν όλο το 2017 και συνεχίζουν να μειώνονται και όλο το 2018. Και συνεχώς θα μειώνονται.

Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στα επιχειρηματικά δάνεια, που βρίσκονται και στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας.
• Τον Ιούνιο του 2010 ήταν 15,9 δισ. ευρώ
• Το Δεκέμβριο του 2014 είχαν φτάσει στα 58,6 δισ. ευρώ.
Εδώ, η αύξηση είναι μεγαλύτερη από 350%.

Τον Ιούνιο του 2018, πάντως, μετρήθηκαν στα 50,8 δισ.
Δηλαδή, έχουμε μια μείωση της τάξης του 14%.

Συμπέρασμα: Με τα δύο πρώτα γαλαζοπράσινα μνημόνια τα κόκκινα δάνεια έκαναν πάρτι, σπάζοντας κάθε αρνητικό ρεκόρ ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία επιτέλους μειώνονται. Και πλέον η ευθεία γραμμή προς τα πάνω έγινε καμπύλη.
Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και όμως, η ΝΔ επιμένει να αγνοεί την πραγματικότητα και να ασκεί μια ανεδαφική καταστροφολογική κριτική και σ’ αυτό το θέμα. Θυμίζω χαρακτηριστικά ότι μόλις τον περασμένο μήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την εικόνα των κόκκινων δανείων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Και ένας άνθρωπος δεν βρέθηκε να τον ρωτήσει…
«Αλήθεια, Πρόεδρε, επί ΝΔ ήταν καλύτερη η εικόνα; Τότε που το 31 έγινε 97; Τότε ήσουν ευχαριστημένος;»

Σήμερα, επιτέλους, μίλησε και ο Γιάννης Στουρνάρας και είπε αυτό που θα έπρεπε να έχει πει εδώ και μέρες, ότι δηλαδή οι όποιες τραπεζικές πιέσεις στο χρηματιστήριο δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών αλλά με εξωγενείς παράγοντες.

Βέβαια, για να πει επιτέλους το αυτονόητο, χρειάστηκε να του το ζητήσουν ένα σωρό υπουργοί και βουλευτές όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως φυσικά το δικό του κομβικό ρόλο έπαιξε αναμφισβήτητα και το πρωτοσέλιδο της  Kontra News στις 10/10, που αναδείκνυε τον «ύποπτο» ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Διότι με αυτά που δήλωσε σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας, αποδεικνύεται ότι ήξερε πολύ καλά το τι συμβαίνει τις τελευταίες μέρες, ωστόσο σιωπούσε. Γνωρίζοντας βέβαια ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις, το να σιωπά ο κεντρικός τραπεζίτης σημαίνει κάτι.

Μέχρι πότε, λοιπόν, θα μπορούσε να σιωπά; Μέχρι να αρχίσει να στολίζει το όνομά του τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, με τίτλους όπως «ύποπτος ο ρόλος του», λέω εγώ.

Βασικά, η πραγματικότητα το λέει, όχι εγώ.

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.