Εχει ιδιαίτερη σημασία να υπογραμμίσουμε το χρονικό διάστημα εντός του οποίου διενήργησε η Alco τη δεύτερη δημοσκόπησή της για λογαριασμό του Kontra Channel. Η έρευνα της Alco πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 23 έως 27 Ιουνίου.
– Οταν η δημοσιότητα σχετικά με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το όνομα της γειτονικής χώρας βρισκόταν στο ζενίθ της, με όλα τα συναισθηματικά χαρακτηριστικά που τη διέπουν.
– Την ίδια ώρα, η θετική επίδραση της συμφωνίας του Eurogroup για έξοδο από τα μνημόνια και ελάφρυνση του χρέους δεν είχε ακόμη προλάβει να εντυπωθεί στην κοινή γνώμη. Επίδραση που θα καταγράφεται, προφανώς, ολοένα και περισσότερο όσο η κυβέρνηση θα αποκτά βαθμούς ελευθερίας. Όταν θα μετατρέπει τα κέρδη της συμφωνίας σε απτές παρεμβάσεις ελάφρυνσης της κοινωνίας, στήριξης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων που επλήγησαν από τόσα χρόνια κρίσης, ακόμη και τυχόν άρσης των αρνητικών μέτρων που αποφασίστηκαν λόγω μνημονιακής ασφυξίας.

– Στο πλαίσιο αυτό ακριβώς, βλέπουμε την κοινή γνώμη μετά το Eurogroup να συνειδητοποιεί ότι ήρθε η ώρα η Ελλάδα να βγει ξανά στις αγορές, γυρίζοντας σελίδα, τελειώνοντας με τα μνημόνια (45% έναντι 37% που πιστεύει ότι δεν θα βγει η χώρα στις αγορές).

– Οπως προαναφέραμε, η κοινωνία περιμένει να δει απτές παρεμβάσεις από ΑΥΤΗ την κυβέρνηση. Γι’ αυτό και οι ερωτηθέντες απαντούν ότι, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είναι ο Τσίπρας (25%) και όχι ο Μητσοτάκης (22%), που θα φροντίσει περισσότερο την ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.

– Συνεχίζοντας σε αυτή τη λογική, ο κόσμος απορρίπτει την άποψη Μητσοτάκη και Γεννηματά για εκλογές μέσα στο τρέχον έτος. Θεωρεί ότι μια προσφυγή στις κάλπες τώρα δυσκολέψει την οικονομία (43% έναντι 27) και συνακόλουθα την προσπάθεια της κυβέρνησης για βελτίωση των πραγμάτων.

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.