Kατά την τοποθέτησή της από το βήμα της Βουλής, η Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη στον ελληνικό λαό ως Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., ζήτησε καθαρή εντολή του ελληνικού λαού, λέγοντας χαρακτηριστικά και με ειρωνικό χαμόγελο… «αντιπαρέρχομαι τα fake και τα copy paste».
Και από ό,τι καταλαβαίνουμε, τη σπόντα περί «copy paste» την έστρεψε προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ομως, αν κανείς εξετάσει μία προς μία, όλες τις στρατηγικές πολιτικές επιλογές της Φώφης, θα μπορούσε να πει ότι, αν υπάρχει ένα κόμμα – copy paste στην πολιτική σκηνή αυτή τη στιγμή, αυτό είναι το δικό της, που αντιγράφει -κατά λέξη, σε πολλές περιπτώσεις- τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και εξηγούμαι…

1. Απλή αναλογική.
Πρώτα και κύρια, στο ζήτημα της απλής αναλογικής, που αποτελούσε θεμελιώδες και παραδοσιακό αίτημα της προοδευτικής παράταξης:
Κατέθεσε την πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε φυσικά ΟΧΙ και η Φώφη Γεννηματά τι έκανε;
Συντάχθηκε με τη γραμμή Μητσοτάκη, αρνούμενη να την ψηφίσει, λέγοντας στις 21 Ιουλίου 2016 την περίφημη ατάκα… «η απλή αναλογική λειτουργεί για την κυβέρνηση ως ο αριστερός φερετζές στις δεξιές πολιτικές που εφαρμόζει». Και είπε ΟΧΙ.
Οπως ΟΧΙ είπε και στην απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ταυτιζόμενη και σ’ αυτό με τη ΝΔ!

2. «Σκευωρία»Novartis
Ολοφάνερη ταύτιση, επίσης, έχουμε και στην περίπτωση του σκανδάλου Novartis. Εκεί όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να υιοθετήσει τη σκληρή γραμμή Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από την πρώτη στιγμή μίλησε για «πολιτική σκευωρία» εναντίον του, καταθέτοντας και μηνύσεις σε υπουργούς και δικαστές. Την ίδια γραμμή επέλεξε να ακολουθήσει και η κυρία Γεννηματά. Θυμίζω…

21 Φεβρουαρίου 2018, στη συζήτηση για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η Φώφη Γεννηματά είπε: «Υπάρχει σκευωρία της κυβέρνησης, με την ολοφάνερη επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων».

3. «Εκλογές εδώ και τώρα»
Τρίτη περίπτωση ξεκάθαρης –και συμβολικής, αν θες- στρατηγικής ταύτισης Φώφης – Κυριάκου έχουμε στο θέμα των πρόωρων εκλογών.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, εδώ και τρία χρόνια, συστηματικά και ακούραστα, ζητά «εκλογές εδώ και τώρα». Πρέπει να τις έχει ζητήσει τουλάχιστον 100 φορές.

Ε, λοιπόν, από την άνοιξη του ’18, όταν πλέον όλοι είχαν καταλάβει ότι άνοιξε ο δρόμος για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, την ίδια ακριβώς φράση άρχισε να χρησιμοποιεί στις ομιλίες της και η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
• «Ζητάμε εκλογές εδώ και τώρα πριν δεσμεύσουν τη χώρα» είπε σε συνέντευξή της στο ΒΗΜΑ, στις 6 Μαΐου 2018.
• «Η χώρα δεν αντέχει άλλο. Εκλογές εδώ και τώρα» έγραψε στο twitter της, στις 3 Ιουλίου 2018.
• «Όχι στα εκλογομαγειρέματά σας, ναι σε εκλογές εδώ και τώρα» είπε στη Βουλή στις 12 Ιουλίου 2018.

Προσέξτε το, γιατί έχει σημασία: Αυτή η εκλογομανία της Φώφης Γεννηματά κορυφώθηκε λίγο πριν βγει η χώρα από τα μνημόνια, συνεπικουρώντας το πάγιο γαλάζιο αίτημα.

4. «Τέταρτο μνημόνιο»
Τέταρτη ξεκάθαρη γαλαζοπράσινη ταύτιση έχουμε αναφορικά με το δήθεν τέταρτο μνημόνιο, που όλο το 2018 αποτέλεσε το κορυφαίο αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την άνοιξη του 2018 αρχίσαμε να το ακούμε και από την Φώφη Γεννηματά:
• «Η περίφημη καθαρή έξοδος είναι ένα τέταρτο μνημόνιο, με την υπογραφή σας», είπε στον Αλέξη Τσίπρα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, στις 23 Μαΐου 2018.
• «Το τέταρτο μνημόνιο είναι εδώ, χωρίς λεφτά», είπε στην κεντρική επιτροπή του κόμματός της, στις 3 Ιουνίου 2018.
• «Το τέταρτο μνημόνιο είναι εδώ με σκληρή επιτήρηση για πολλά χρόνια», ανέφερε σε ομιλία της στην Πάτρα, στις 7 Ιουλίου 2018.

5. Συμφωνία των Πρεσπών
Ετσι, φτάνουμε και στα της επικαιρότητας, όπου η γαλαζοπράσινη ταύτιση, όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά αρχίζει να λαμβάνει πλέον περίεργα χαρακτηριστικά.
Και, φυσικά, αναφέρομαι στη συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία, όταν συνεδρίασε το πολιτικό συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ, στις 13 Ιουνίου του 2018, οι ψήφοι ήταν 5 -1 υπέρ της συμφωνίας.
Θυμίζω…
•Γιώργος Παπανδρέου (ο πρώην Πρόεδρος του Κινήματος και πρώην Πρωθυπουργός)
• Σταύρος Θεοδωράκης,
• Θανάσης Θεοχαρόπουλος,
• Γιώργος Καμίνης και
• Νίκος Ανδρουλάκης
εισηγήθηκαν το ΚΙΝΑΛ να στηρίξει τη συμφωνία, ως θετική για τη χώρα…
• Ομως, απέναντί τους στάθηκε η Φώφη Γεννηματά, η οποία είπε ξεκάθαρα ΟΧΙ, ακολουθώντας τη γραμμή Μητσοτάκη.

Και φυσικά επέβαλε τη δική της άποψη, άσχετα που ήταν μόνη της εναντίον πέντε, αποδεικνύοντας ότι κανένα συλλογικό κίνημα δεν υπήρχε, παρά μόνον ένα αρχηγικό κόμμα.

6. «Σκηνοθετημένη έξοδος» Καμμένου
Για να φτάσουμε, έτσι, και στην τελευταία εξέλιξη, της παραίτησης Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα, που από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε «σκηνοθετημένη». Την ίδια λογική ακολούθησε και η κυρία Γεννηματά, αναφερόμενη -σε γραπτή της δήλωση- στις 13 Ιανουαρίου 2019, σε «φαρσοκωμωδία που σκηνοθετήθηκε από τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο».
Αυτά, τα ολίγα.

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.