Και τι δεν ακούσαμε αυτή τη φορά για τον ΕΝΦΙΑ. Για τα εκκαθαριστικά που έρχονται δήθεν αυξημένα, δήθεν εξοντωτικά, δήθεν πιο σκληρά από ποτέ. Μιλάμε για αυτά που διάβαζαν οι πολίτες όλες τις τελευταίες μέρες αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ.

Μέχρι που, επιτέλους, βγήκαν τα επίσημα στοιχεία για τα φετινά εκκαθαριστικά, που λένε τα εξής:

Καταρχάς, ο φετινός ΕΝΦΙΑ ως συνολικό ποσό είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι κατά 60 εκατ. ευρώ.
Φανταστείτε να ήταν και αυξημένος, τι θα έγραφαν. Πάντως, είναι μειωμένος.

Δεύτερον, τα επιμέρους στοιχεία λένε:
62% των εκκαθαριστικών είναι τα ίδια με πέρυσι.
24% έχουν μείωση.
14% έχουν αύξηση.

Συμπέρασμα;
Το 86% πληρώνει το ίδιο ή λιγότερο και μόλις το 14% πληρώνει περισσότερο.

Δηλαδή, για να αντιληφθεί την πραγματικότητα ο κάθε πολίτης, όλοι αυτοί οι καταστροφολογικοί τίτλοι έβγαιναν από το πλούσιο 14% του ελληνικού λαού, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει στο 86% των λαϊκών στρωμάτων.

Καταστροφολογούσαν βάναυσα, τη στιγμή που τα νούμερα λένε ότι 1 στους 4 Ελληνες θα πληρώσει λιγότερο ΕΝΦΙΑ φέτος.

1. Και φυσικά αυτή είναι μόνον η αρχή. Διότι, όπως έχουμε ξαναπεί, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, και εφόσον το πρωτογενές πλεόνασμα το επιτρέψει, η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται να μειώσει οριζόντια τον ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2019, με σκέψεις για περαιτέρω οριζόντια μείωση το 2020.
2. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, εξετάζεται το σενάριο κάποια λαϊκά νοικοκυριά να τύχουν πλήρους απαλλαγής από την υποχρέωση του ΕΝΦΙΑ ή
3. σε άλλες ευρύτερες πληθυσμιακά κατηγορίες να μειωθεί έως και 30%.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι τίτλους θα βάζουν τότε τα εν λόγω media ή τι θα λένε οι Σαμαρικοί, που εξαρχής δημιούργησαν τον ΕΝΦΙΑ, ως μετάλλαξη του Βενιζελικού χαρατσιού της ΔΕΗ.

Τα νούμερα είναι πολύ συγκεκριμένα, λοιπόν. Και το συμπέρασμα επίσης: Οι τηλεθεατές, όποτε ακούν ή διαβάζουν… έτσι τίποτα βαριές καταστροφολογίες και τρομολάγνες ειδήσεις στα συστημικά media, καλό είναι το βράδυ στις 7μμ να γυρίζουν στις ειδήσεις του Kontra για να μαθαίνουν και την αλήθεια.

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.