Οι βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα είναι ντέρμπι, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικόνα άνετης επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις στον κυριακάτικο Τύπο, μία της εταιρείας Prorata στην Εφημερίδα των Συντακτών και μία της εταιρείας Kapa Research στο Εθνος της Κυριακής.

Και οι δύο έγιναν μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, συνεπώς έχουν περιλάβει την όποια υποτιθέμενη φθορά υπήρξε στην κυβέρνηση. Ωστόσο, καμία δεν καταγράφει αύξηση της ψαλίδας.
• Η Prorata μετρά τη διαφορά στις 5,5 μονάδες, διατηρώντας τη σταθερή συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρησή της.
• Ενώ η Kapa Research μετρά τη διαφορά στο 4,1%, δηλαδή στο μικρότερο σημείο της τελευταίας διετίας.

Πέρα από την πρόθεση ψήφου, το κύριο συμπέρασμα είναι ότι η κοινωνία τάσσεται υπέρ των βασικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα της Prorata ο κόσμος απάντησε:
– 67%: θετική η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού (28%: αρνητική).
– 72%: θετική η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (24%: αρνητική).
– 73%: θετική η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων (14%: αρνητική).
– 75%: θετική η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για προσλήψεις και μονιμοποίηση υπαλλήλων σε δομές του Δημοσίου όπως η Υγεία και η Παιδεία (22%: αρνητική).

Επίσης, το 57% δήλωσε ότι διαφωνεί με τις απόψεις περί «ξεπερασμένου 8ωρου» και υιοθέτησης περισσότερο ευέλικτων μορφών εργασίας για την αύξηση της απασχόλησης (39%: συμφωνώ), τις οποίες με εμμονή προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντίστοιχα, στην έρευνα της Kapa Research:
– 64%: θετική η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού (33%: αρνητική).
– 51%: θετική η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές (39%: αρνητική).

Επιπλέον συμπέρασμα είναι ότι ζούμε στην εποχή ενός νέου δικομματισμού. Η πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εντείνεται και η πλειοψηφία του κόσμου πηγαίνει προς τους δύο μονομάχους. Στο ερώτημα της Prorata ως προς το δίπολο που καθρεφτίζει περισσότερο το διακύβευμα των εκλογών: 29% θεωρεί ότι το δίπολο είναι ΣΥΡΙΖΑ/αντι-ΣΥΡΙΖΑ (21% αριστερά / δεξιά, 21% πρόοδος / συντήρηση). Με αυτό το δεδομένο, σε συνδυασμό με τα επίπεδα στα οποία διαμορφώνεται η ψαλίδα, το συμπέρασμα είναι συγκεκριμένο: στην κάλπη θα ζήσουμε ένα ντέρμπι.

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.