Οι μισοί νησιώτες δεν περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα πετύχαινε τη μη αύξηση του ΦΠΑ!

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε η κοινή γνώμη σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από το μεταναστευτικό – αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε αποκλειστικά στον πληθυσμό των συγκεκριμένων πέντε νησιών η εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης Alco για λογαριασμό της γνωστής ενημερωτικής ιστοσελίδας της Μυτιλήνης, lesvosnews.net.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με θετικό τρόπο υποδέχονται τη μη αύξηση του ΦΠΑ περισσότεροι από 8 στους 10 κάτοικοι των νησιών, ενώ στη Σάμο αγγίζουν και τους 9 στους 10, με μόνη εξαίρεση την Κω. Και στην Κω υπερτερούν οι θετικές γνώμες, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι του τοπικού πληθυσμού δηλώνει ότι δεν έχει άποψη για το θέμα.
Στην έρευνα, που διενεργήθηκε το διάστημα από 2 έως 6 Ιουλίου (αμέσως μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία, δηλαδή), καταγράφεται ένα ακόμη πολύ σημαντικό εύρημα: Οτι οι περισσότεροι κάτοικοι των νησιών δεν περίμεναν πως η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να πετύχει να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ που τους αφορά! Συγκεκριμένα, για το 51% τα καλά νέα για το ΦΠΑ ήρθαν ως έκπληξη! Μόνο το 36% πίστευε ότι η ελληνική πλευρά μπορούσε να εξασφαλίσει αυτή την επιτυχία στις διαπραγματεύσεις της με τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Φαντάζεται κανείς πώς θα διαμορφωθεί η ίδια απάντηση αν, για παράδειγμα, η κυβέρνηση πετύχει να μη μειωθούν οι συντάξεις από 1/1/19.
Στο ίδιο πλαίσιο, οι μισοί από τους κατοίκους της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου θεωρούν ότι συνιστά επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά. Λιγότεροι από 1 στους 3 μιλούν για αποτυχία. Και αυτό παρότι και πάλι στήθηκε ένα καταστροφολογικό αφήγημα (ότι δήθεν η κυβέρνηση για να πάρει αυτό, έδωσε πολλά άλλα που δεν έχουμε μάθει κ.λπ.), ωστόσο αυτή τη φορά το αφήγημα δεν φαίνεται να κερδίζει. Αντιθέτως, στη συγκεκριμένη περίπτωση τουλάχιστον, είναι σχεδόν διπλάσιοι όσοι βλέπουν την επιτυχία της κυβέρνησης..
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα (που διενεργήθηκε σε 600 άτομα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο), 3 στους 4 κάτοικοι των νησιών πιστεύουν ότι η μη αύξηση του ΦΠΑ θα βοηθήσει την οικονομία του νησιού τους και λιγότεροι από 1 στους 5 ότι όχι.
Το 62% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έχει θετική επίδραση και στον τουρισμό των πέντε νησιών. Αλλά ακόμη και μεταξύ όσων (26%) απάντησαν ότι δεν θα βοηθηθεί ο τουρισμός από τη μη αύξηση του ΦΠΑ, ένα σημαντικό κομμάτι δικαιολογούσε την τοποθέτησή του με θετικό τρόπο, υπογραμμίζοντας ότι ο τουρισμός κινείται ήδη σε τόσο υψηλά επίπεδα που τα περιθώρια περαιτέρω αύξησής του είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένα.
Ο Πρωθυπουργός προηγείται στο ερώτημα «Μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ποιος πιστεύετε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τα προβλήματα των νησιών;». Συγκεκριμένα, το 26% επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα και το 22% τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 41% απαντά «Κανένας».
Το συγκεκριμένο εύρημα δεν αναδεικνύει μόνον το πρόσωπο που προτιμούν οι νησιώτες αλλά υπό μία έννοια και μια ιδεολογική στάση. Διότι όσοι επιλέγουν να απαντήσουν «Κανένας» απορρίπτουν τα πρόσωπα. Οσοι επιλέγουν το ένα από τα δύο πρόσωπα, όμως, επιλέγουν και ιδεολογική τοποθέτηση, αφού τους δύο πολιτικούς αρχηγούς χωρίζει τεράστιο ιδεολογικό χάσμα, ειδικά όταν μιλάμε για το προσφυγικό, που είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα εν λόγω νησιά.

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.