Μερικές φορές, αξίζει τον κόπο να υπενθυμίζουμε κάποια πράγματα. Οι υπενθυμίσεις είναι το αντίδοτο στις προσπάθειες κάποιων να μας τρελάνουν τελείως. Και τι εννοώ…

Αυτό που ακούμε τις τελευταίες μέρες κατά κόρον από την αντιπολίτευση, με αφορμή βεβαίως τις δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας, είναι ότι τώρα πια αποδεικνύεται ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε μία τρύπα αλυτρωτισμού. Αυτό λέει η αντιπολίτευση, αυτό φάνηκε να προβληματίζει και το Ποτάμι και δημιουργήθηκε όλο αυτό το θέμα γύρω από τη στάση που θα κρατήσει.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η τρύπα του αλυτρωτισμού των γειτόνων ήταν ορθάνοιχτη εδώ και 25 χρόνια. Δεν άνοιξε τώρα. Αντιθέτως, εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκφράζεται με θεσμικό τρόπο, με διεθνή χαρακτηριστικά, προκύπτει από πρωτοβουλίες ομοϊδεατών της ΝΔ, χωρίς ποτέ η ΝΔ να κάνει το παραμικρό.

Και θυμίζω…

Στις 10 Φεβρουαρίου 2011, με πρωτοβουλία του Γερμανού Ευρωβουλευτή Μάρτιν Κάστλερ, που ανήκε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δημιουργείται στο ευρωκοινοβούλιο μια ομάδα, με την ονομασία «Φίλοι της Μακεδονίας» με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων της γείτονος στις Βρυξέλλες. Και αντιλαμβάνεστε ότι τότε δεν αυτό-αποκαλούνταν ως Βόρειοι Μακεδόνες, όπως θα κάνουν τώρα με τη συμφωνία, αλλά ως «Μακεδόνες» σκέτο.
Και φυσικά ποια γλώσσα μιλούσαν;
Τη «μακεδονική», νέτα σκέτα. Χωρίς καμία διευκρίνιση τότε ότι η δική τους γλώσσα είναι σλαβικής ρίζας, που δεν έχει σχέση με την αρχαιοελληνική γλωσσική κληρονομία, όπως διευκρινίζεται τώρα.

Αρα, να το ξεκαθαρίσουμε…

Τότε, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει η ΝΔ, αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των «Μακεδόνων», σκέτο, οι οποίοι μιλούσαν τα «μακεδονικά», σκέτα, και είχαν εθνότητα – υπηκοότητα και ό,τι άλλο θέλετε… «μακεδονικά» νέτα σκέτα. Και όμως, η ΝΔ δεν είπε τίποτα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τότε. Ούτε κιχ. Ούτε άχνα.

Δηλαδή, σήμερα βγαίνει και κάνει το λιοντάρι με τις δηλώσεις Ζάεφ αλλά τότε που το ΕΛΚ προωθούσε τα συμφέροντα των «Μακεδόνων» (νέτο σκέτο) έκανε την πάπια…

Μάλιστα, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και το 2016 (τον Ιανουάριο συγκεκριμένα). Τότε προκύπτει μια δεύτερη παρόμοια πρωτοβουλία, πάλι από ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, συγκεκριμένα από την ευρωβουλευτή της Κροατίας, Μαριάννα Πέτιρ, πάλι για την προώθηση των συμφερόντων της «Μακεδονίας», όπως αυτό-αποκαλούνταν.

Και να τονίσουμε… Δεν το έκαναν στα κρυφά, διότι δήθεν τους το απαγόρευε η συμφωνία που πετύχαμε πριν 25 χρόνια. Αντιθέτως, το έκαναν θεσμικά και επίσημα, διότι ακριβώς η συμφωνία που πετύχαμε πριν από 25 χρόνια όχι μόνον δεν σταμάτησε τον αλυτρωτισμό των γειτόνων αλλά τον θέριεψε. Αυτό ζούσαμε.
Με αποκορύφωμα, φυσικά, την τρίτη περίπτωση, του Μαΐου του 2018, τότε που το ΕΛΚ -σε συνεργασία με την Κομισιόν- διοργάνωσε στις Βρυξέλλες εκδήλωση για τις κουζίνες των Βαλκανίων, συμπεριλαμβάνοντας ασφαλώς στη λίστα του και τη «μακεδονική κουζίνα». Και όμως, η ΝΔ και πάλι δεν έκανε τίποτα απολύτως. Οταν ήταν οι δικοί της άνθρωποι, του ΕΛΚ, που προωθούσαν τις αλυτρωτικές επιδιώξεις των γειτόνων μας.

Και θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι τελευταίο σε όσους σήμερα καγχάζουν περί προδοσίας ή εγείρουν ενστάσεις για τη γλώσσα:
Αλήθεια, αυτός που αυτοαποκαλείται ως «Μακεδόνας», που μένει σε μια χώρα που όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει ως «Μακεδονία» και τρώει «μακεδονική κουζίνα», ποια γλώσσα μιλάει;

Δηλαδή, τόσα χρόνια που απέναντι στις διεθνείς αλυτρωτικές καμπάνιες των γειτόνων κάναμε τους ανήξερους ή τους συνειδητά χαζούς που δεν καταλαβαίνουμε, γιατί αυτό κάναμε, ποια γλώσσα πιστεύαμε ότι μιλούσαν αυτοί οι άνθρωποι;

Τα σκοπιανά; Αυτό νομίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Κρίμα που θα τον εκπλήξω αλλά τα «μακεδονικά» έλεγαν ότι μιλάνε, θεωρώντας μάλιστα ότι αυτά ταυτίζονται με τα αρχαία ελληνικά.

Και τώρα που έρχονται να αποδεχθούν ότι η δική τους γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας, στα σοβαρά τώρα χάνουμε τη γλώσσα;
Μόνον αν είμαστε στρουθοκάμηλοι ή έχουμε κλείσει όλοι μαζί ραντεβού για λοβοτομή. Μόνον έτσι μπορεί να σταθεί όλο αυτό που ζούμε τις τελευταίες μέρες.

Ας ευχηθούμε το πνεύμα των Χριστουγέννων να μας φωτίσει όλους…

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.