Με την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και την άγρια μάχη που μαίνεται, το κομματικό σκηνικό αναδιαμορφώνεται. Και δεν αναφέρομαι μόνον
– στη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη από το ΠΟΤΑΜΙ ή
– στην προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή Αριστείδη Φωκά στους ΑΝΕΛ,
πρόσφατες εξελίξεις, που έχουν να κάνουν με τους συγκυριακούς συσχετισμούς ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών που έρχονται.

Μιλώ για μια ευρύτερη και γενικότερη αλλαγή στην πολιτική σκηνή της χώρας, που μπορεί να αρχίζει τώρα, το Γενάρη, αλλά θα μείνει να αναπτύσσει τη δυναμική της μέχρι και τη διεξαγωγή των εκλογών, που βάσιμα θα πρέπει να τις περιμένουμε σε 10 μήνες από τώρα, σε περίπτωση φυσικά που ο Τσίπρας πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Το χρονικό διάστημα είναι μεγάλο –τεράστιο όταν μιλάμε για πολιτική- και έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση πλέον, μάλλον ευνοεί τον Αλέξη Τσίπρα, βάζοντας σε θέση αδυναμίας τον πολιτικό του αντίπαλο, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και αυτό για τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτον: Διότι σε περίπτωση που ο Τσίπρας εξασφαλίσει τους 151, τότε κερδίζει πολύτιμο χρόνο κυβερνητικής σταθερότητας, προκειμένου να ολοκληρώσει το κυβερνητικό του έργο.

– Που σημαίνει ότι αφενός οι πολίτες θα έχουν το χρόνο να εμπεδώσουν –και να δουν στις τσέπες τους- τα θετικά αντίμετρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, δηλαδή :
Α) 600.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται –ακόμη δεν τις έχουν δει,
Β) οι νέοι εργαζόμενοι θα δουν να καλύπτονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές,
Γ) οι ιδιοκτήτες θα προλάβουν να δουν μειωμένο τον ΕΝΦΙΑ φέτος,
εννοώ ότι όλα αυτά που ακούγανε, θα προλάβουν και να τα δουν.

– Αφετέρου, θα έρθουν επιπλέον φιλολαϊκές ρυθμίσεις το επόμενο διάστημα, ικανές πραγματικά να κάνουν τη διαφορά. Οπως για παράδειγμα :
Α) η αύξηση του κατώτατου μισθού, που συμπαρασύρει προς τα πάνω 16 επιδόματα,
Β) η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων,
Γ) η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αρα, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, ο χρόνος είναι υπέρ του Τσίπρα, και -όπως φαίνεται- σήμερα το βράδυ θα εξασφαλίσει αρκετό για να κάνει αυτά που θέλει.

Δεύτερον: Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση είχε έναν αστερίσκο συνοχής και ενότητας, που λεγόταν Πάνος Καμμένος. Υπήρχε πάντα η ανησυχία μπροστά της «και τι θα γίνει, αν ο Καμμένος φύγει». Αν, όμως, η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε θα συνεχίσει την πορεία της πιο συμπαγής από ποτέ, χωρίς κανέναν αστερίσκο.

Αντιθέτως, αυτός ο αστερίσκος θα έχει οδηγηθεί πια στο γαλάζιο στρατόπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο οποίος -ήδη από την Κυριακή- ξέρει ότι έχει αποκτήσει ένα νέο διεκδικητή ψήφων από τη μέχρι τώρα αποκλειστικά δική του δεξαμενή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Πάνος Καμμένος τα τελευταία 24ωρα, πέρα από το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, φροντίζει να τονίζει τις δεξιές του αντιλήψεις και ιδέες.
Οσον αφορά, τώρα, ειδικά τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι προφανές ότι η στάση Καμμένου εκθέτει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί ο Καμμένος τον καλεί να δεσμευθεί ξεκάθαρα για καμία χρήση του όρου «Μακεδονία», και εκείνος το αποφεύγει! Πράγματα που βλέπουν οι γαλάζιοι ψηφοφόροι και κρίνουν.

Και επειδή, ακριβώς, ο Πάνος Καμμένος γνωρίζει ότι όσο στριμώχνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σ’ αυτό το θέμα, όλο και περισσότερο θα κερδίζει εκείνος έναντι του Κυριάκου στο συγκεκριμένο γαλάζιο ακροατήριο, από όσο τον γνωρίζω προσωπικά, εκτιμώ ότι θα συνεχίσει να το κάνει.

Και, έτσι, η συμφωνία των Πρεσπών, που κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν το μεγάλο του όπλο κατά του Τσίπρα, πλέον κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ εκλογικά εναντίον του. Γιατί δεν γίνεται ΚΑΙ με τη Ντόρα Μπακογιάννη ΚΑΙ με τον Αντώνη Σαμαρά ΚΑΙ με τον Αδωνι Γεωργιάδη ΚΑΙ με τον Κώστα Καραμανλή. Οπως το πάει μέχρι τώρα δηλαδή.

Τρίτον: Σε περίπτωση που ο Τσίπρας πάρει τους 151, τότε αναμφίβολα ο ελληνικός λαός θα προλάβει να ενημερωθεί για το τι έγινε στο σκάνδαλο Novartis, στο ΚΕΕΛΠΝΟ και σε μια σειρά από άλλες περιπτώσεις διαφθοράς, που αγγίζουν ευθέως γαλάζια στελέχη, τουλάχιστον σύμφωνα με τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία απέναντι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα κληθεί να υπερασπιστεί τα στελέχη του (αυτό δεν είναι πληροφορία, απλώς ερμηνεύω τη μέχρι τώρα στάση του) θα υπάρχει ένας καθαρός Αλέξης Τσίπρας, που θα τονίζει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησής του.

Αν κανείς, λοιπόν, βάλει αυτές τις σκέψεις στη σειρά, τότε αντιλαμβάνεται ότι είναι ιδιαίτερα εύστοχο το χτύπημα στην πρώτη σελίδα της χθεσινής Kontra News, ότι δηλαδή… «Η ψήφος εμπιστοσύνης καθιστά τον Αλέξη Τσίπρα κυρίαρχο των εξελίξεων».

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, με τον Γιώργο Μελιγγώνη.