Είναι και οι τρεις υπέροχες. Και κάνουν και επιτυχημένες δηλώσεις. Ευτυχώς που δεν τις ακούει ο Τσίπρας, βέβαια…

Μαρία Σπυράκη: 28 Μαρτίου 2018, όταν τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης άρχισαν να πρωτο-ψιθυρίζουν ότι με τη διαπραγμάτευσή τους θα καταφέρουν να ακυρώσουν την περικοπή των συντάξεων, η Μαρία Σπυράκη προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση-μνημείο: «Κάποιοι στην κυβέρνηση επιχειρούν για άλλη μια φορά να εξαπατήσουν τους Ελληνες λέγοντας κυνικά ψέματα, ότι δεν θα εφαρμόσουν τα μέτρα που έχουν ψηφίσει για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων. Η μόνη περίπτωση να μην εφαρμόσουν τα μέτρα που ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι να δραπετεύσουν πρόωρα από την εξουσία».

Αναμφίβολα, η πραγματικότητα διέψευσε οικτρά τη Μαρία Σπυράκη, αφού οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όντας στην εξουσία, ετοιμάζονται πολύ σύντομα να ψηφίσουν την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων. Ωστόσο, ας μη σταθούμε τόσο στη διάψευση της δήλωσης όσο στην αφετηρία της: στην απόλυτη γαλάζια βεβαιότητα πως οι περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν. Γιατί ούτε που μπορούσε να το χωρέσει το μυαλό τους ότι ο Τσίπρας θα ακυρώσει τα ψηφισμένα μέτρα. Δεν υπήρχε καν αυτό το ενδεχόμενο. Ηταν απολύτως βέβαιοι ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρόκειται ποτέ να πείσει τους Ευρωπαίους για την ακύρωση μιας ήδη ψηφισμένης μνημονιακής υποχρέωσης. Οτι δεν γίνονται αυτά…

Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: την περίοδο της πρώτης –πιο δύσκολης από όλες– αξιολόγησης, τότε που η Ελλάδα συμφώνησε για το χρέος, παίρνοντας άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, η κυρία Ασημακοπούλου έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «σκανδαλώδη ανοχή» των Ευρωπαίων απέναντι στον Τσίπρα, προκειμένου να δικαιολογήσει κάπως στον τηλεοπτικό αέρα την επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους θεσμούς. Δεν μπορούσε ούτε η ίδια να πιστέψει πώς τα κατάφερε ο Τσίπρας και έκλεισε τη συμφωνία με χρέος και χωρίς νέα μέτρα. Μόνον αυτή την εξήγηση βρήκε, ότι οι Ευρωπαίοι επέδειξαν «σκανδαλώδη ανοχή».

Η κυρία Ασημακοπούλου, όμως, κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, έκανε μια ακόμη δήλωση-φωτιά, απολύτως ενδεικτική της γαλάζιας νοοτροπίας. Τότε που, κληθείσα να σχολιάσει τα θετικά αντίμετρα, τα οποία εξασφάλισε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευσή της προκειμένου να εξουδετερώσει το δημοσιονομικό βάρος των μέτρων που απαιτούσε το ΔΝΤ για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, η κυρία Ασημακοπούλου διέψευσε την κυβερνητική ανακοίνωση, ισχυριζόμενη ότι –αν ισχύουν αυτά που λέει η κυβέρνηση– τότε οι δανειστές δεν επέβαλαν επιπλέον λιτότητα στην Ελλάδα, πράγμα που δεν γίνεται. Και, εκκινώντας από τη βεβαιότητά της ότι αυτό ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να το πέτυχε ο Τσίπρας, έκανε δημόσια την αντίθετη ερμηνεία, με τη γαλάζια λογική που τη διακρίνει: Οτι πάντα κερδίζουν οι δανειστές, ποτέ η Ελλάδα. Γιατί δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η κυβέρνηση πέτυχε ένα πακέτο μέτρων δημοσιονομικά ουδέτερο. Ηταν αδύνατο να το πιστέψει…

Ντόρα Μπακογιάννη: τρίτη κυρία της παρέας, η αδελφή του προέδρου της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει κάνει την αλήστου μνήμης πολιτική πρόταση-βόμβα, ότι πρέπει να τιμωρούνται οι κυβερνήσεις που καθυστερούν στην αξιολόγηση με τους θεσμούς. Δηλαδή, πρότεινε δημόσια να γίνει ποινικό αδίκημα το να λες «Οχι» και να διεκδικείς πράγματα για τον λαό σου, αντίθετα με αυτά που σου λένε οι δανειστές, γιατί τότε καθυστερείς την αξιολόγηση.

Αναμφίβολα, αυτή η δήλωση είναι η πλέον προβληματική δήλωση πολιτικού της νεότερης Ιστορίας, με αμέτρητες πτυχές σχολιασμού. Και το γεγονός ότι παρατίθεται τρίτη στη σειρά καθόλου δεν μειώνει την (απ)αξία της. Αντίθετα, ολοκληρώνει την εικόνα του πίνακα, με την πινελιά της τυφλής υπακοής στο τέλος.

Ο δρόμος με τις γαλάζιες κυρίες

Αν συγκεντρώσει κανείς τις δηλώσεις αυτές και τις διαβάσει μαζί, τότε αντιλαμβάνεται πολύ καθαρά τι σκέφτονται στη Ν.Δ., σε κορυφαίο επίπεδο: Οτι η Ελλάδα πάντα χάνει, όταν διαπραγματεύεται. Οτι η Ελλάδα είναι η χώρα της φάπας και, αν ποτέ κερδίσει κάτι, θα οφείλεται στη «σκανδαλώδη ανοχή» των άλλων. Γιατί οι άλλοι πάντα είναι οι νικητές. Επομένως, δεν έχει καμία σημασία να διαπραγματευόμαστε. Τζάμπα καθυστερούμε. Δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε καθόλου. Να μπαίνει φυλακή όποιος τολμά να λέει «Οχι» στους δανειστές και τους εκνευρίζει.

Ο άλλος δρόμος του Τσίπρα

Και μετά ήρθε ο Τσίπρας. Πήρε οριστική ρύθμιση για το χρέος, απέκρουσε όλα τα επιπλέον νέα μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ σε κάθε αξιολόγηση, εξασφάλισε μαξιλαράκι ρευστότητας και έβγαλε με καθαρή έξοδο τη χώρα από τα μνημόνια. Τώρα, ακυρώνει μία μία τις μνημονιακές υποχρεώσεις και, μάλιστα, με τη συμφωνία των δανειστών. Γιατί δεν ακούει τι λένε οι προαναφερθείσες κυρίες –ευτυχώς– και επιμένει να διαπραγματεύεται. Κερδίζει πράγματα για τη χώρα και τον λαό, διαπραγματευόμενος.

Οπως η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων για το 2019, αλλά και η ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου για το 2020, που έρχεται. Οπως, εξάλλου, η μείωση των εισφορών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως και η επιστροφή των αναδρομικών ή η αύξηση των μισθών, που επίσης έρχονται, για να πείσουν τον κόσμο ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας και τα καλύτερα μπροστά μας. Οσο και να μην μπορούν να το καταλάβουν αυτό οι γαλάζιες κυρίες…

Διαβάστε το άρθρο στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.

http://www.efsyn.gr/arthro/treis-kyries-deihnoyn-ton-galazio-dromo?fbclid=IwAR1oLY_onKyJB-JjsX0RDFmcjTnHUVrIdSipp6_MyjrSDZfaAycAkWENLIg