• Τρεις στις τέσσερις μεγάλες επιχειρήσεις εμφάνισαν κέρδη το 2018 στην Ελλάδα.
  • Συνολικά, ο τζίρος των μεγάλων επιχειρήσεων αυξήθηκε, ενώ και τα καθαρά κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 21,7%.

Αυτά έρχονται σε συνέχεια του 2017, που επίσης παρουσίασε ανάλογη εικόνα σε σχέση με το 2016. Διότι η πορεία της ελληνικής αγοράς έχει εισέλθει σε σταθερά ανοδική τροχιά.

  • Το 2018, οι επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 10 άτομα αυξήθηκαν κατά 12,2% σε σχέση με το 2017.
  • Από αυτές, το ποσοστό όσων χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή έφτασε το 88,6%, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το 2017 κατά 9,9%.
  • Ο τζίρος τους που προέκυψε από παραγγελίες μέσω ιστοσελίδας ή ειδικών εφαρμογών (ηλεκτρονικό εμπόριο) έφτασε τα 9 δισ. ευρώ το 2018. Το αντίστοιχο νούμερο του 2014 ήταν μόλις 3,5 δισ. ευρώ. Σχεδόν τριπλασιάστηκε, δηλαδή, τα τελευταία 4 χρόνια.

Και ακόμη…

  • 20,1% αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις που παρέχουν στους υπαλλήλους τους φορητές συσκευές με πρόσβαση στο διαδίκτυο,
  • 12,2% αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις που διαθέτουν το δικό τους web site,
  • 30,5% αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις που αγόρασαν υπηρεσίες cloud computing,
  • 11,6% αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων,
  • 8,3% αυξήθηκε ο αριθμός των απασχολούμενων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή,
  • 16,3% αυξήθηκε ο αριθμός των απασχολούμενων που χρησιμοποιούν φορητή συσκευή με πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι απόλυτα, ξεκάθαρα και οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα. Για την ακρίβεια, στο εξής ένα: Το ελληνικό επιχειρείν ξαναπήρε μπροστά, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Σαν η έξοδος από τα μνημόνια να άναψε το φιτίλι ή να ενεργοποίησε τον πυροκροτητή της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που πλέον τρέχει όσο πιο γρήγορα μπορεί, προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος της κρίσης. Οι μεγάλες επιχειρήσεις επανακαταλαμβάνουν τη θέση του leader στους τομείς δραστηριοποίησής τους και οι μικρομεσαίες επιταχύνουν το ρυθμό τους, θέτοντας τις βάσεις για τη νέα εποχή, ανταποκρινόμενες στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες.

Η αγορά μεγεθύνεται, οι εργαζόμενοι αυξάνονται, η τεχνολογική και καινοτόμα υποδομή επεκτείνεται. Με αυτά τα «όπλα», οι ελληνικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να εισέλθουν και πάλι στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι. Με πρωτότυπα projects, που κερδίζουν τον παγκόσμιο σεβασμό στον τομέα της καινοτομίας, με την τεχνολογική εκπαίδευση και εξειδίκευση να αποτελούν πλέον προτεραιότητα κατά τη διαδικασία αξιολόγησης και προσλήψεων, με την ψηφιακή λειτουργία να εισέρχεται ολοένα και περισσότερο στο DNA της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Η εικόνα είναι άκρως ελπιδοφόρα για το μέλλον, δεν έχει καμία λογική να το κρύβουμε.

Τα νούμερα –για όποιον τα παρακολουθεί- προϊδέαζαν για τα προαναφερθέντα εδώ και πολλούς μήνες. Ωστόσο, η κομματικών σκοπιμοτήτων καταστροφολογική ρητορική τα επισκίαζε για καιρό. Όμως, όχι πια. Γιατί, πλέον, τα νούμερα δεν φωνάζουν απλά. Ουρλιάζουν. Γιατί η παραποίηση, όσο έντονη και αν είναι, δεν μπορεί παρά να ηττηθεί στο τέλος από την πραγματικότητα. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πλέον κανείς δεν μιλά για «καταστροφή και ύφεση». Με επτά συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης της οικονομίας (και άλλα πολλά που περιμένουν στη σειρά να προστεθούν στο θετικό σερί), ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή το πάλαι ποτέ κυρίαρχο επιχείρημα «οδηγούμαστε στο γκρεμό» να αντικατασταθεί από το «τα πράγματα πάνε καλά, απλώς θα μπορούσαν να πηγαίνουν και καλύτερα», εκλογικεύοντας τον μέχρι πρότινος παράλογο και ανεδαφικό κομματικό σχεδιασμό της στρατηγικής της αντιπολίτευσης. Ακριβώς σε αυτό το σημείο είμαστε σήμερα. Στο σημείο που όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα, όχι μόνο πάνε καλά, αλλά δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα πάνε καλύτερα από ποτέ.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια νέα εποχή, με όλες τις μεγάλες επιχειρηματικές προκλήσεις μπροστά της. Και είναι χρέος μας, χρέος της γενιάς μας, να μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Αρθρο μου στην εφημερίδα New Times.