Η Ελλάδα δημοσιονομικά δυναμώνει κάθε χρόνο, όλο και περισσότερο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ας τη δεχθεί ο πρόεδρος της ΝΔ. Ας την απολαύσουμε εμείς. Σε τίποτα δεν βοηθά η αντεθνική μιζέρια. Κανέναν δεν βοήθησε ποτέ.

Οι εκλογές τοποθετούνται χρονικά κάπου μέσα στον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει συνταγματική θητεία μέχρι τον Οκτώβριο του 2023. Ιδιαίτερο έτος το 2023. Τυχερός εκείνος που θα σχεδιάσει τον προϋπολογισμό του. Διότι το 2023, βάσει της συμφωνίας Τσίπρα, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μειώνεται από το 3,5% που είναι σήμερα στο 2,2%!

  • Το 2016 η Ελλάδα έβγαλε πρωτογενές πλεόνασμα 3,9%  του ΑΕΠ, σχεδόν 8πλάσιο του τότε στόχου (0,5% του ΑΕΠ), παρά το γεγονός ότι έδωσε κοινωνικό μέρισμα 0,6 δισ. ευρώ.
  • Το 2017 έβγαλε πρωτογενές πλεόνασμα 3,9%, παρά το γεγονός ότι έδωσε κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ.
  • Το 2018 έβγαλε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4%, παρά το γεγονός ότι έδωσε αναδρομικά σε ειδικά μισθολόγια και προχώρησε σε μια σειρά από γενναίες κοινωνικές παρεμβάσεις, που ακόμη συνεχίζονται, πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Αν θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα, λοιπόν, αυτή έχει ως εξής: κάθε χρόνο οι κοινωνικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης γίνονται όλο και πιο γενναίες, χωρίς αυτό να επηρεάζει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, τον οποίο πιάνουμε άνετα, σταθερά και αδιαπραγμάτευτα. Ολα αυτά με ανάπτυξη στην οικονομία (αδιάκοπη κατά τα 8 τελευταία τρίμηνα). Η οικονομία πήρε μπροστά και υπερ-αποδίδει, κάθε χρόνο με όλο και μεγαλύτερη δυναμική. Και τα περιθώρια είναι μεγάλα.

Υπερ-απόδοση θα έχουμε και το 2020 και το 2021 και το 2022 και, φυσικά, το 2023, οπότε ο δεσμευτικός πήχης πέφτει πολύ χαμηλότερα και, άρα, ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται τεράστιος.

Το 2023 είναι όλα τα λεφτά, κυριολεκτικά. Μόνον εκείνη τη χρονιά, θα δημιουργηθεί έξτρα περιθώριο 2,5 δισ. ευρώ ΕΠΙΠΛΕΟΝ του δεδομένου υπερ-πλεονάσματος, που ούτως ή άλλως θα υπάρχει. Ετσι θα πηγαίνει κάθε χρονιά από εκεί και πέρα, με 2,2%. Όμως, ειδικά το 2023, που θα είναι και εκλογική χρονιά (για τη μεθεπόμενη κάλπη), πραγματικά θα αποτελέσει ένα υπερ-όπλο στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.

Ως προς αυτό το δεδομένο, τώρα, εμείς οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουμε: Θέλουμε αυτό το χρήμα, που θα δημιουργηθεί, να το διαχειριστεί ο Τσίπρας υπέρ του λαού ή ο Μητσοτάκης υπέρ του κεφαλαίου και της ελίτ; Αυτό είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών, για το πούμε απλά.

Τέλος, καλό είναι -κοιτώντας τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας- να αναλογιστούμε ότι όλο αυτό αποτελεί προϊόν της διαπραγμάτευσης και της διακυβέρνησης Τσίπρα, με τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφωνούσε κάθετα, λέγοντας ότι θα μας οδηγήσουν στην καταστροφή. Και η μία και η άλλη. Διπλή και τριπλή καταστροφή, μας έλεγε. Ε, ορίστε η καταστροφή. Η Ελλάδα δημοσιονομικά δυναμώνει κάθε χρόνο, όλο και περισσότερο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ας τη δεχθεί ο πρόεδρος της ΝΔ. Ας την απολαύσουμε εμείς. Σε τίποτα δεν βοηθά η αντεθνική μιζέρια. Κανέναν δεν βοήθησε ποτέ.  

Χριστός Ανέστη!

Αρθρο μου στο kontranews.gr