Το πρώτο βραβείο κερδίζει ο ισχυρισμός της ΝΔ ότι δήθεν η Κυβέρνηση έστησε τη «σκευωρία Novartis» τώρα, ώστε να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τις «δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία». Το δεύτερο -δικαιωματικά- πηγαίνει στον άλλο ισχυρισμό, ότι όλα αυτά συνέβησαν εξαιτίας της δήθεν δημοσκοπικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα που, το τελευταίο εξάμηνο, με Σαουδική Αραβία και Σκοπιανό στην επικαιρότητα, η «ψαλίδα» στην πρόθεση ψήφου των εταιρειών δημοσκοπήσεων έχει μειωθεί κατά 35%

Φαιδρά επιχειρήματα από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφορικά με την υπόθεση Novartis έχουμε ακούσει πολλά. Το πιο επιτυχημένο από όλα, όμως, είναι εκείνο που ισχυρίζεται ότι η Κυβέρνηση δήθεν έστησε αυτή τη «σκευωρία» τώρα, ώστε να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τις δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία. Για την ακρίβεια, έχουμε ακούσει πολλές διασκευές αυτού του σεναρίου, που -«γεωγραφικά»- ξεκινούν από τα Σκόπια και φτάνουν μέχρι και τη μακρινή… Σαουδική Αραβία. Μεταξύ άλλων, όμως, ακούστηκε και το συγκεκριμένο περί οικονομίας, που αναμφισβήτητα αξίζει να κερδίσει το πρώτο βραβείο.
Να μοιραστούμε, λοιπόν, κάποιες από τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, που όντως «θάφτηκαν» κάτω από την τηλεοπτική σκόνη της Novartis, για να έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα;
Ανακοινώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα υπερδιπλάσιο του στόχου για τον Ιανουάριο του 2018. Ο στόχος ήταν 722 εκατ. ευρώ και το τελικό αποτέλεσμα 1,852 δισ. ευρώ. Αυτόματα, η συγκεκριμένη εξέλιξη παραπέμπει σε δύο διαπιστώσεις: Πρώτον, ότι και φέτος θα πιάσουμε το στόχο, όπως άλλωστε κάθε χρόνο και, άρα, δεν τίθεται κανένα θέμα νέων έκτακτων μέτρων. Δεύτερον, ότι -ήδη από τον πρώτο μήνα του έτους- η Κυβέρνηση έχει αρχίσει και κάνει «αποταμίευση», προκειμένου να διανείμει ενισχυμένο μέρισμα στην κοινωνία στο τέλος του έτους, αφού κάθε χρόνο η υπεραπόδοση της οικονομίας χρηματοδοτεί την κοινωνική της πολιτική.
Για το τέταρτο τρίμηνο του 2017, ανακοινώθηκε ανάπτυξη 1,9%, ποσοστό που έχει να εμφανιστεί από το πρώτο τρίμηνο του 2008. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ολοκληρώνει ένα θετικό καρέ τριμήνων με αναπτυξιακό πρόσημο (και τα τέσσερα τρίμηνα του 2017), επίδοση που έχει να εμφανίσει η ελληνική οικονομία περισσότερο από μία δεκαετία.
Αξιολογήθηκαν θετικά και αναβαθμίστηκαν τα ελληνικά ομόλογα από όλους τους οίκους αξιολόγησης! Στις 19 Ιανουαρίου ο οίκος Standard & Poor’s, στις 16 Φεβρουαρίου ο FITCH και στις 21 Φεβρουαρίου ο MOODY’S ανακοίνωσαν αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων, δίνοντας αναπτυξιακό αέρα στα πανιά της ελληνικής οικονομίας.
Ανακοινώθηκε επιπλέον χαλάρωση των capital controls, σε σαφή κατεύθυνση προς την οριστική άρση τους.
Αυτά συνέβησαν στο μέτωπο της οικονομίας, όσο επικρατεί στην επικαιρότητα η υπόθεση Novartis. Τι από όλα αυτά, τάχα, δεν ήθελε να ακουστεί η Κυβέρνηση;
Και, βέβαια, αν το επιχείρημα για τις δήθεν δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις κερδίζει το πρώτο βραβείο, τότε το δεύτερο -δικαιωματικά- το παίρνει ο άλλος ισχυρισμός, ότι όλα αυτά συνέβησαν εξαιτίας της δήθεν δημοσκοπικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα που, το τελευταίο εξάμηνο, με Σαουδική Αραβία και Σκοπιανό στην επικαιρότητα, η «ψαλίδα» στην πρόθεση ψήφου των εταιρειών δημοσκοπήσεων έχει μειωθεί κατά 35%. Αν, λοιπόν, ένα μέγεθος καταρρέει δημοσκοπικά, αυτό είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό συμβαίνει –και στο προσεχές μέλλον αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο- γιατί ο κόσμος, με την πάροδο του χρόνου, αντιλαμβάνεται όλο και καλύτερα τη διαφορά μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκης. Αρα, κακώς επενδύει ακόμη στις δημοσκοπήσεις η αντιπολίτευση. Το τι δείχνουν είναι φανερό.

Διαβάστε το άρθρο στο anatropinews.gr