Αν δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, αυτό έγινε. Δεν παραιτήθηκε ο Βενιζέλος. Η Γεννηματά τον έδιωξε.

«Λυπάμαι για την απόφαση του Βαγγέλη Βενιζέλου, του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να εγκαταλείψει την κοινή μας προσπάθεια», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, μόλις πέτυχε το στόχο της, να ωθήσει τον προκάτοχό της σε αποχώρηση από το κόμμα. Αν δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, αυτό έγινε. Δεν παραιτήθηκε ο Βενιζέλος. Η Γεννηματά τον έδιωξε.

Ο τρόπος για να το πετύχει αυτό έχει ονοματεπώνυμο: Γιώργος Καμίνης. «Σηματοδοτεί τη διεύρυνση του χώρου, ανοίγουμε μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής», εξήγησε η κυρία Γεννηματά, αποκαλύπτοντας ότι η δική της ανάλυση του αποτελέσματος καμία σχέση δεν έχει με αυτή που έκαναν τα άλλα στελέχη του κόμματος στα τηλεπάνελ το βράδυ των ευρωεκλογών, τότε που πανηγύριζαν για τη «μεγάλη» επιτυχία του… 7,7%.

Παρά τη μιντιακή χαρά των στελεχών, πάντως, η Φώφη Γεννηματά είδε το προφανές, ότι δηλαδή το ΚΙΝΑΛ απέτυχε να πείσει τους ψηφοφόρους πως μπορεί να γίνει ξανά μεγάλος παίκτης του χώρου. Παρά την (αναμενόμενη) κυβερνητική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη «χαλαρή ψήφο» που το ευνοεί και παρά τον πολύ πολιτικό χρόνο που είχε στη διάθεσή του, το ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε να πιάσει ούτε καν το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2014, που ήταν 8%. Η επικεφαλής εντόπισε το πρόβλημα και το προσωποποίησε. Θεώρησε ότι η κακή και αντι-λαϊκή εικόνα του Βαγγέλη Βενιζέλου αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθειά της να πείσει τους δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό τον έκοψε από επικεφαλής του ψηφοδελτίου, γνωρίζοντας -ασφαλώς- ότι κάτι τέτοιο θα τον εξαγρίωνε.  

Υπάρχει, βέβαια, και ένα στοιχείο ακόμη, που δεν πρέπει να αγνοούμε. Την άμεση, σχεδόν απροκάλυπτη, παρέμβαση του Βενιζέλου για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μια παρέμβαση που μόνο αρνητικές εντυπώσεις άφησε, δεδομένου ότι περιγράφει τις πραγματικές προθέσεις ρεβανσισμού της παρέας Βενιζέλου – Αδωνι – Λοβέρδου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μόλις πριν από λίγες μέρες, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Αδωνις Γεωργιάδης (πλευρά Βενιζέλου) σχεδόν μάλωσε on air τον Κώστα Σκανδαλίδη (πλευρά Γεννηματά), όταν εκείνος μίλησε για ανάγκη εθνικής συναίνεσης στα μείζονα θέματα. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, μόλις το άκουσε, πετάχτηκε από την καρέκλα του και άρχισε να φωνάζει στον κ. Σκανδαλίδη πως με αυτά τα πράγματα δεν συμφωνούν ο Λοβέρδος και ο Βενιζέλος. Μετά από λίγες μέρες, ακολούθησε το διαζύγιο των δύο πλευρών.

Πολλοί αναρωτιούνται αν έχει λογική η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να προχωρήσει σε μια τόσο υψηλού ρίσκου πολιτική κίνηση, μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές. Αλλοι, πάλι, κάνουν μια δεύτερη ανάγνωση των πραγμάτων, που λέει ότι η κυρία Γεννηματά εδώ και καιρό -αν όχι από την αρχή- επιθυμούσε να διώξει τον Βενιζέλο από το κόμμα, γιατί δεν τον ήθελε μέσα στα πόδια της. Ωστόσο, δεν το έκανε γιατί γνώριζε ότι με αυτό τον τρόπο θα έστρεφε τα φιλογαλάζια media (που θεωρούν τον Βενιζέλο «δικό τους παιδί») εναντίον της και τα στελέχη του κόμματος θα εξαφανιζόντουσαν από τα τηλε-πάνελ. Επομένως, έκανε υπομονή τέσσερα χρόνια, εξασφαλίζοντας τη μιντιακή θαλπωρή και τον έδιωξε τώρα, που ο Τσίπρας ανακοίνωσε εκλογές σε ένα μήνα. Την τελευταία στιγμή, κυριολεκτικά. Τώρα, που πλέον τα κανάλια θα είναι υποχρεωμένα να τηρήσουν τους χρόνους των κομμάτων. Και, έτσι, απέφυγε τη μιντιακή ζημιά. Αν δεχθούμε αυτή τη θεωρία, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι… εκεί που ο Βενιζέλος θεωρούσε πως ελέγχει τη Φώφη, τελικά αποδείχθηκε ότι η Φώφη του την έφερε μια χαρά!

Αρθρο μου στο koutipandoras.gr