Είχε όρεξη για αστεία ο Πρόεδρος της ΝΔ στη συνέντευξη που έδωσε στη Μάρα Ζαχαρέα, στο STAR. Το παράκανε, κάπως, βέβαια…

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλοτε γελάς, άλλοτε μένεις άφωνος, σχεδόν πάντα απορείς, ποτέ δεν μετανιώνεις που επέλεξες να τον δεις. Για αυτό και εντυπωσιάζομαιπου, όταν εμφανίζεται στο γυαλί, δεν τον βλέπει άνθρωπος, καταστρέφοντας μόνιμα την τηλεθέαση του καναλιού που τον φιλοξενεί. Κρίμα. Οποιος είδε, πάντως, τη συνέντευξή του στο STAR, κατάλαβε ότι ο Πρόεδρος είχε κέφια και μπήκε στο στούντιο αποφασισμένος να μας τρολάρει, κανονικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εγώ δεσμεύομαι στους Έλληνες πολίτες ότι, εφόσον μας εμπιστευτούν, δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου».

Πρώτη βόμβα ειλικρίνειας: Μα, φυσικά και θα υπάρξει μείωση αφορολόγητου με τη ΝΔ. Η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», όπως αποκαλείται κομψά, αποτελεί βασικό στοιχείο μιας σωστής δημοσιονομικής πολιτικής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το είπε ο ίδιος στην εκδήλωση της «διαΝΕΟσις» (2/2/2017). Επίσης, η εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση του αφορολογήτου αποτελεί βασική πρόταση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦιΜ), το οποίο λατρεύει ο Πρόεδρος της ΝΔ. Το έχει βαφτίσει «ανάσα ορθού πολιτικού λόγου». Αλλωστε, τη μείωση του αφορολογήτου έχει ήδη ενσωματώσει στο πρόγραμμά τουο Πρόεδρος της ΝΔ, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, επικαλούμενος συγκεκριμένο απόσπασμα από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Απόλυτα δεδομένη η μείωση με ΝΔ, δηλαδή. Αρα, τι εννοούσε ο Πρόεδρος; Μάλλον, ότι δεν θα κάνει περαιτέρω μείωση, πέρα από αυτή που έκανε ήδη στο μυαλό του. Τρολιά, δεν το συζητώ…

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Και, εν πάση περιπτώσει, όταν μιλάω για τον κατώτατο μισθό, ήμασταν οι πρώτοι που ζητήσαμε την κατάργηση του υποκατώτατου»

Αυτό το είπε ο άνθρωποςπου μετείχε στην κυβέρνηση η οποία μείωσε τον κατώτατο μισθό δια νόμου και θέσπισε την υποκατώτατο. Τι να πεις; Απλά, απορείς με το θράσος. Τρολιά, από τις λίγες…

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που της ζητούσαν οι εταίροι μας. Πέτυχε μεγαλύτερα πλεονάσματα, μεγαλύτερη φορολογική αφαίμαξη της μεσαίας τάξης από ό,τι της ζητούσε το ΔΝΤ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν αμφισβητείται».

Αυτό το είπε ο άνθρωπος, που – όταν η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόταν σκληρά για να αποφύγει τα ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ που απαιτούσε εκβιαστικά το ΔΝΤ – ο ίδιος έλεγε ότι η καθυστέρηση ζημιώνει την οικονομία και πως έπρεπε να τα δεχθούμε όλα αμέσως. Το είπε ο άνθρωπος, η αδελφή του οποίου έβγαινεστα κανάλια την περίοδο των δύσκολων αξιολογήσεων και έλεγε ότι η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση (δηλαδή να λες ΟΧΙ στους δανειστές σου) πρέπει να γίνει ποινικό αδίκημα. Το είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο αντιπρόεδρος του οποίου φώναζε στα ραδιόφωνα ότι εκείνοι θα ψήφιζαν όλα τα μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ και άλλα τόσα που δεν θα τους είχε ζητήσει. Και, τώρα, διαμαρτύρεται για τα υπερ-πλεονάσματα; Δεν είναι τρολιά αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μισό λεπτό. Κάναμε debate στη Βουλή και  θα εξακολουθούμε να κάνουμε debate στη Βουλή όσο είναι ανοιχτή. Και, όταν η Βουλή κλείσει και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, θα κάνουμε debate κανονικό με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς».

Πάλι όχι είπε. Με όλους τους αρχηγούς, αν, κάποτε… Μα, πού αλλού γίνεται αυτό; Να προκαλεί ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε debateκαι εκείνος να του κρύβεται; Το αντίθετο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει;

Και όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πρόβλημα μ’ αυτό. Αποφεύγει τον αντίπαλό του, παραδεχόμενος ανοικτά επί της ουσίας ότι δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει. Δικαίωμά του να φοβάται, βέβαια…

Κυριάκος Μητσοτάκης:  «Εγώ δεν είμαι αλαζόνας, κυρία Ζαχαρέα. Σέβομαι τις εκλογές. Είναι μια μεγάλη γιορτή Δημοκρατίας». 

Το 2016, το 2017, το 2018 αλλά και το 2019, από τότε που εξελέγη Πρόεδρος της ΝΔ και μέχρι και αυτή τη στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά πρόωρες εκλογές. Όμως, ειδικά ως προς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και κατά πόσο αυτό μπορεί να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε:

  • Το 2014, ερωτώμενος από τη Σία Κοσιώνηστο δελτίο του ΣΚΑΪ, τι θα συμβείαν στις τότε ευρωεκλογές κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, απάντησε αφοπλιστικά: «Ε, και;». Και συνέχισε: «Μήπως ορίζεται πουθενά στο Σύνταγμα, κυρία Κοσιώνη, ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι δεσμευτικό για να προκληθούνε πρόωρες εκλογές;». Και, μετά, συνέχισε να επιχειρηματολογεί υπέρ των σταθερών τετραετών εκλογικών κύκλων.
  • Το 2019, πάλι στις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέει (στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Τσίπρα):

«Και εφόσον το αποτέλεσμα -το βράδυ της 26ης Μαΐου- είναι μια ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμώ, τότε το βράδυ της 26ης Μαΐου δεν σας μένει καμία επιλογή. Να προκηρύξετε αμέσως εθνικές εκλογές και να δεσμευτείτε σήμερα ότι θα το κάνετε».

Δηλαδή, για το ίδιο θέμα ακριβώς, φάσκει και αντιφάσκει 100%. Μάλλον μπέρδεψε τη λέξη «γιορτή» με τη λέξη «πανηγύρι». Καλή τρολιά και αυτή…

Αρθρο μου στο altsantiri.gr